ОмбудсМая: Отпадането на ДДС за дарените храни не работи

Липсвала подзаконовата база, която реално освобождава от налога
7
ОмбудсМая: Отпадането на ДДС за дарените храни не работи
Снимка: архив, БулФото

Законовият текст за отпадането на ДДС върху дарените храни не работи, защото не е е готова подзаконовата нормативна база, която реално да освободи дарените храни. Това каза националният омбудсман Мая Манолова пред БНР преди старта на кампанията "Великден за всеки".

По думите й изпълнителната власт не си е свършила работата в това отношение. 

Още по темата
"Това ще бъде една от нашите задачи във второто издание на кампанията – до края на този месец да накараме три министерства да издадат съответните подзаконови актове, за да имат стимули готовите за милосърдие производители и търговци на храни да го направят и да има повече дарения от храни в навечерието на празника", каза тя.  

Манолова уточни, че се предвижда в тазгодишното издание на кампанията обхванатите пенсионери да получат ваучер за храна, валиден в 5 хиляди обекта и не по списък "брашно, ориз, макарони", а да могат да закупят това, което е необходимо за празничната трапеза.
 
За целта започва SMS кампания на кратък номер 1255 и открита дарителска сметка, в която хората могат да превеждат дори минимални суми. Кампанията е насочена основно към социално ориентирания бизнес по места да дарява пари и храни, така че да няма гладни хора за големия празник, допълни омбудсманът:
 
"Специфично за кампанията е, че всеки дарител насочва своята сума към конкретна община и така има и по-сериозни стимули за бизнеса в една местна общност да подкрепи своите си пенсионери за християнския празник", каза тя.
 
Резултатите от миналата година сочат събрани дарения за 1 милион лева, с които са били зарадвани 33 хиляди пенсионери с ваучери за храна и още хиляди – с хранителни пакети.
 
През миналата година имаше общини, в които абсолютно всички пенсионери получиха ваучери за храна, разпределени и предоставени с подкрепата на "Български пощи" в съответните пощенски клонове, уточни омбудсманът.
 
Партньори на кампанията на националния омбудсман са НОИ и "Български пощи", като данните кои пенсионери могат да получат ваучери за храна, ще бъдат предоставени от НОИ. 
 
Националната кампания "Великден за всеки" ще започне днес с молебен в храм "Св. св. Кирил и Методий" в столицата. Тя се организира с партньорството на Българската православна църква, като патриарх Неофит лично ще благослови инициативата, насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни – българските пенсионери.

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Майо ще сгазиш лука преди 4 години
Как е възможно в Русия да въведат купони и ние да не последваме примера.
Майо! Бива ли така?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че решението е купони!!! Защо българинът никога не се учи от добрия опит?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението е купони за храна на бедните раздавани от социалните служби. В САЩ ги има от 1946 година до ден днешен без прекъсване. В момента в САЩ 60 милиона души получават купони за храна и пазаруват във Wal-Mart.
Какви са тези НПО-та които ще раздават храни, та те нямат доброволци във всички населени места. Даже и в повечето областни градове нямат. Но нали НПО-тата са голям бизнес и далавера. Наскоро в Русия също въведоха купони за храна.
3
5
 
2
 
! Отговори
Tred преди 4 години
Tasi bg klevetnica ko kazala nikoi ne se interesuva v sveta.
2
5
 
2
 
! Отговори
социализма не работи преди 4 години
И ти не работиш. Нека си спомним Студентските Кооперации. Те са класически пример който трябва да се изучава в училище по история на порочните практики на комунизма.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като всяка хубава работа и тази, само, че българска.