"Социолози" анкетират жертви на "ало" апашите

Нова схема при телефонните измами е засечена в Сливен
Обновена: 15 авг 2017 12:26 | 15 авг 2017 12:15, Венцислава Вельова
13
"Социолози" анкетират жертви на "ало" апашите
Снимка: Flickr.com

Нова схема за телефонни измами е засечена в Сливен. В нея, освен мними криминалисти, участват и мними социолози – предупреди ст. комисар Димитър Величков, директор на ОД на МВР в Сливен, предаде "Труд".

Най-напред на стационарния телефон на потърпевшите се обаждал мъж, който съобщавал, че извършва социологическо проучване. Трябвало да направи анкета за това дали лицето, на което звъни, е било жертва на опасните измамници, колко пъти, какви суми е давало и дали разполага с по-големи спестявания. Целта била да се изследва в кое населено място – колко са жертвите на този вид престъпления. Следвало още едно обаждане, този път по познатия сценарий: "Аз съм криминалист от МВР, помогнете ни да хванем бандитите".

"Криминалистът" уверявал, че бил запознат със "социологическото проучване", че лицето е било включено в списъка на измамници и че в най-скоро време ще бъде потърсено от тях.

"Ние сме по следите им, заложили сме им капан, като Ви поискат пари, дайте им ги. Ние ги хващаме и Ви връщаме парите. Обаче е хубаво да дадете колкото се може повече пари, защото тогава съдията ще им наложи по-голяма присъда" – така "криминалистът" манипулирал евентуалните си жертви и искал мобилния им телефон, за да имали уж постоянна връзка с органите на реда. Накрая се обаждали и "следените" измамници, които под различни предлози искали големи суми пари. Отправяли цинични заплахи, че ако не получат парите, ще има тежки последици за сигурността, здравето и живота на потърпевшите.

През последните дни в Сливен са регистрирани два опита за телефонни измами по схемата "социолози работят с полицията". И в двата случая престъпниците ударили на камък, защото атакуваните граждани запазили самообладание и веднага се обадили в полицията.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
То скоро и "психолози" ще се включат в българското явление "алоизмами".
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четейки коментарите човек остава с впечатление, че тук са само експерти... А истината всъщност е, че МВР, съд и прокуратура не може, а и не иска да се справи с проблема, защото пряко не са засегнати. Те си размърдват задниците само ако са засегнати ЛИЧНО. А проблемът много лесно ще се реши, когато се премахнат анонимните предплатени карти и се регистрира всяка сим-карта.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудна работа е борбата- много замесени в схемата ще останат без доход. Полицията губи цяла област за разследване, анализи, изследвания, най-лошо за анализаторите на явлението. По-света има практика, тук още не е дошло времето за тоз проблем явно. Който помни през 90те крадяха радио-касетофони от колите, а сега почти не-никой не се и оплаква в полицията- застрахователите си имат начини да разберат кой е бил, а на теб просто плащат. Крадецът в случая трябва да се пази от тях, а не от полицията.
10
1
 
3
 
! Отговори
Принт дизайнер преди 3 години
Една брошура на ръка когато получават пенсийката стига. Малко текст и две снимки за неграмотните.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кандидати за наградата дарвин, колкоти щеш по тия географски ширини.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имали са бол - дали са. Аз като нямам и никой не ми иска.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бабушкерите трябва да им се проведе един образователен курс: "На полицай пари не се дават"
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не му стига пипето да прати кварталните полицаи да инструктират старите хора."

Точно кварталните полицаи са замесени в схемите с измамите и прибират процент.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете им телефоните и проблема ще се реши.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не социолози, а психолози и м трябват на бабките.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далаверката Симеонов да запрята ръкавите и да ходи да им конфискува телефоните.
2
1
 
13
 
! Отговори
Валентин Радев МВР преди 3 години
Престъпността намалява въпреки изнасилванията, пребиванията и усещането за обратното. Трябва да наемем ало измамниците в МВР, да можем и ние да блажим от схемата.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на деб!лния министър. Не му стига пипето да прати кварталните полицаи да инструктират старите хора. Работа за не повече от няколко седмици.