Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина

Борисов: Не задължавам никого, каквото си решат, но ще пламне
Обновена: 2 авг 2019 23:29 | 2 авг 2019 21:00, Веселина Йорданова
154
Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата. 

Още по темата
"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

Парите ще се дават във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите - на двор при доброволно умъртвяване на животните, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на болестта и огромната популация на диви прасета.

300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата. Премиерът заяви, че бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени.

По думите му борбата със заболяването е от две години и тя е завладяла "от Виетнам до Белгия".

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той подчерта, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, увери Борисов.
 
Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко".

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

"Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся", заяви министър-председателят и допълни, че не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчил кандидат.

Някой умишлено иска да сваля правителството, коментира той в отговор на журналистически въпрос за кибератаката срещу НАП.

Министър Десислава Танева уточни, че парите, които ще се дават на стопаните, ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия.

Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени" Да си дойдем на думата, всичко е заради бизнеса!
123
1
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Приспивни приказки за електората, а всичките им мерки на гербаджиите са безкрайно закъсняли. Зараза в Източна Европа е имало още през 2014 година а ние чак сега се сещаме че нещо трябва да се прави за да се ограничи разпространението и у нас. А сега ще си изколим прасетата - това е резултата.
122
1
 
5
 
! Отговори
Идиотите от ГЕРБ преди 4 години
унищожават държавата заедно с хората, това е заповед от Брюксел!
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До там я докара Борисов че ако сега се появи и коминочистач и за него ще гласуваме ако ни отърве от тази лакома и ненаситна власт !
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На границата с Румъния да забранят на румънците да внасят месо в Бг. Даже храна за из път да не допускат.
119
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Върни се към спомените и хвани влака за Русия !
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До R2D2Защото са комунисти ! От най-голямата *** на Позитано !
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакнаха Нап, хакнаха, и прасетата, налял съм си ракииика, пък дано и към нея не писегнат. Нали бяха забранили и нея да си варим. Тия все повече ми дишат във врата. То какво ми остава от този живот, освен да работя на някой узедник без пари. Еее, ти това ако му се вика живот.
116
4
 
27
 
! Отговори
R2D2 преди 4 години
Това не е нормално правителство! Това е ЛИКВИДАЦИОНЕН СЪВЕТ на Република България.Действията им е същите, като на лиkвидационните съвети в ТКЗС-тата през деветдесетте.Всичко се описва и унищожава, а читавото се краде или на тезгяха срещу комисионна!
115
10
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Ами, 300-лв. дават бе, кауунь..!А, ХИЧ.....???!!!
114
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Изсраел предлага взаимноизгодна размяна - за всяко прасе дава евреин?
113
5
 
12
 
! Отговори
ПРАСЕВЪД преди 4 години
Хаха, 300 левчета обезщетение, смях в залата! Направо да им дадат по една торба от ланския суджук и готово.
112
1
 
7
 
! Отговори
a преди 4 години
Свинският вирус (african swine fever) не е опасен за хората. Никаква чума не е това, много слаб превод. Иначе вижте чехите как са решили проблема кадърно, че то с поголовно умъртвяване и баба знае. Търсете в гугъл "czech republic african swine fever" и четете.
111
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е предателя безродник мухобоико да бъде изметен
110
1
 
27
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
За 50 годишни напълно ненужни самолети изтегли заем ,само и само да угоди на дедо Тръмп , а за бедните селски хорица пари няма.Предатели и *** ни управляват.
109
21
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Баща ми беше ветеринарен лекар,после директор на окръжна ветеринарна служба.Помня,че като пламне епедемия (представяте ли си и през светлия социализъм имаше епидемии)баща ми изчезваше за цели седмици.Убиваха се животни поголовно,заравяха се или се горяха в екарисаж,по селските кръстопъти дежуреше милиция и само някой селянин да си позволи да изнася от зоната живо или заклано животно го арестуваха. Мерките бяха свирепи,такива трябва да бъдат и сега,друг начин няма другари журналисти-провокатори
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете ми една причина човек да остане на село освен ако има пари де иначе няма причина да стой там?
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките крадци шведе дето крадат добитъка сега ще крадат наденицата на Макрон купена от някоя верига от стопаните които ще си пазаруват от хипермаркета вместо да отглеждат в двора. Така ГЕРБ ще се справи с битовата престъпност като няма вече какво да се краде!
106
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво давате всички снимки от вътре дайте отвън пред общината в Пазарджик.Искаме да видим топлото посрещане на премиера от стопаните на ***.
105
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Анонименdo 105 a GERB,DPS,i vsichkite ostanali proizhojdashti ot BKP ne sa ...taka li da te razbiram ?!??