Започна есенния сезон за разселване на елени в Източните Родопи

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по земите ни
14 ное 2019 23:00, Павел Гълъбов
8
Започна есенния сезон за разселване на елени в Източните Родопи
Снимка: Богдан Боев

Първата група от 27 елени лопатари от Държавно ловно стопанство (ДЛС) Кричим бяха транспортирани до временната адаптационна ограда край град Маджарово, с което започна есенния сезон на разселване на елени в Източните Родопи.

Още по темата
"Планираме още около 25 елена лопатари да  бъдат освободени до края на ноември в защитените зони Маджарово, Язовир Ивайловград и Родопи-Източни“, коментира Стефан  Аврамов от фондация  "По-диви Родопи".

Животните в района се  разселват в сътрудничество с  ЛРД Харманли и местни заинтересовани, които поемат изцяло грижата и охраната на животните. Досега  в района са разселени над 130 елена лопатари. "Животните се  аклиматизираха много добре, размножаваха се успешно за втора година в природата и формираха добре  развиваща се популация", споделя  още Аврамов.

Две други  групи от общо 32 елена лопатари от ДУ Студен кладенец са разселени на територията на защитени зони Добростан и Средни Родопи. Досега в района в рамките на LIFE проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди" са разселени 89 елена лопатари. Планира се и разселване на 10-20 животни в района на Бяла река, Крумовградско, където вече досега са разселени 12 елена лопатари. Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на  местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, сред които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат множество видове в характерния за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава шанс както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
а Елен Герджиков преди 1 година
него кога ще разселят някъде извън СОС
5
0
 
4
 
! Отговори
Миле преди 1 година
Чудничко е как и под такива приятни статии винаги успяват някои да са толкова негативни. Явно доста е скучен живота им.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмaткa, така е, стрелят даже и по "другарите" си от дружинката. Друго и не може да се очаква, като преди лов задължително се напиват някъде. А докато отделни горски залесяват и заселват елени, други масово въртят далавери с поголовна сеч за износ.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
2
7
 
4
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Добро начинание но като знам масата ловджии що за стока са.
Стрелят по всичко що мърда.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога започва разселването на джуджета, снежанки и дядоколеди?