Започва сезонът за борба с градушките

Противоградовата защита пази 30% от обработваемата земя
Обновена: 26 апр 2020 11:06 | 26 апр 2020 11:01, Камелия Цветанова
4
Започва сезонът за борба с градушките
Снимка: Pixabay

В неделя Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по градозащита. През тази година на разположение на агенцията са над 18 хиляди ракети, които ще бъдат изстрелвани от 261 ракетни площадки.

Тази година агенцията започва сезона с 5000 ракети повече спрямо миналогодишния. Противоградовата защита у нас обхваща близо 22 милиона декара, като в тази територия влизат около 30% от обработваемата земя на територията на цялата страна.

Миналата година в градозащитата бяха направени сериозни инвестиции и бяха пуснати в експлоатация нови 61 ракетни площадки като командните пунктове, които могат да се активират при нужда са 11 - с 261 ракетни площадки към тях. Те са разположени в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

През активен сезон 2020 ще се осигурява радарно покритие на атмосферата на територията на България с шест метеорологични радарни станции. С монтирания наскоро доплеров радар в Ярлово е осигурено наблюдението на Югозападна България, а за по-добро покритие на Североизточна България до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен, гарантират от Агенцията за борба с градушките.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Гърмелушка преди 8 месеца
Само да не събарят градоносните облаци както 'събориха' Мавзолея и ИПК Родина - много гърмеж-полвинчат резултат.
2
1
 
3
 
! Отговори
Кой преди 8 месеца
прибра парите? Попитайте бат Винету, къде са парите и кой ги прибра. В България всичко е нормално.
1
2
 
3
 
! Отговори
Троен облак преди 8 месеца
Всички подобни агенцийки приличат на борческите групировки от 90-те, борба с вируси, борба с градушки, борба в олио, борба в кал, канадска борба и какво ли още не.