Над 224 000 са безработните българи у нас

52% от тях са хора без квалификация и специалност
27 дек 2020 07:56,
29
Над 224 000 са безработните българи у нас
Снимка: БГНЕС

По данни на Агенцията по заетостта към момента регистрираните безработни в страната са малко над 224 000 души.

От социалното министерство отчитат, че към 22-ри декември чрез мярката 60/40, за подкрепа на бизнеса от последствията от коронавируса, са запазени близо 250 000 работни места в 11 000 предприятия.

Коронакризата пречупи положителните тендеции в заетостта и безработицата, които се наблюдаваха от 2014 година насам, коментира главният експерт от пазара на труда в КНСБ

"Икономическата рецесия, предизвикана от пандемията през 2020 година оказа силно въздействие върху пазара на труда и положителната тенденция както в заетостта, така и в безработицата за последните шест години, бе преобърната както в Европейския съюз, така и в България. Най-силно засегнати се оказаха групите хора, които са без квалификация и образование, и от друга страна онези, които са били ангажирани във временна заетост, в сезонна заетост", коментира пред БНР Атанаска Тодорова.

Относно безработните без квалификация и специалност у нас тя добави, че тази група е 52% от всички регистрирани безработни през настоящата година. "Когато имаме пренасищане на пазара на труда с образовани хора, онези, които не са образовани, изпадат от пазара на труда. Той ги изхвърля. Всеки работодател предпочита който наеме, да може да чете инструкциите, които ще му бъдат дадени в ръце, а не някой да му ги чете", обясни тя.

До момента пик на безработицата беше отчетен през май, когато регистрираните в Бюрата по труда надхвърлиха 295 000 души.

Очакванията на Агенцията по заетостта са средногодишният брой на регистрираните при сценарий за бързо възстановяване на секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Преработваща промишленост" да е 253 000 души, а  в случай, че това не се случи, се очаква броят им да нарасне до 274 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи има много обявени безработни, много необявени, а обявените работни места - малко.Защо тогава тези свободни работни места не се заемат?Всъщност, част от тези регистрирани и нерегистрирани безработни търсят ли наистина работа? Повтарям, ЧАСТ от тях, не говоря за всички.Или само мрънкат навсякъде?Жив мързел, по мои наблюдения. Още повече, че в някои случаи чакат паричките на мама и тате от чужбина.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са регистрираните а нерегистрираните са още над милион
18
0
 
5
 
! Отговори
скритата безработица преди 3 години
До ЦК на ГЕРБРабота за всички но не и за всеки всякаква!
17
0
 
5
 
! Отговори
на държавната работа преди 3 години
До Само питамСамо за електората на Герб!
16
1
 
4
 
! Отговори
днес има - утре няма преди 3 години
До междувременноТова са огромните заплати на програмистите със временни тримесечни трудови договори
15
1
 
4
 
! Отговори
Бягство от ада-Герб! преди 3 години
До ЦК на ГЕРБРабота само за електората на Герб!Народе!!!- по-скоро емигрирайте в чужбина!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е броя на безкрайно мързеливите всъщност.
13
2
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Колко точно над 224 000? 1 000, 10 000, 100 000?
12
10
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
И повече ще стават. Предлагам да се въведе закон - който не се ваксинира, просто да не го наемат на работа!
11
10
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Явно си още малък и не си в час!Успелите си поставят цели и планове и ги следват.Неуспелите нямат цели,имат Гугъл....Как ще успееш като не знаеш към какво се стремиш ???..Да не можеш днес да си намериш достойно място в живота,значи си или много мързелив или много пр..т!!!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно ваксини ще има за всички. Скоро всички от тях ще си починат.
9
4
 
10
 
! Отговори
До 6-бл.134 преди 3 години
Ти работил ли си някога голобради юнако!И видимо не си се и образовал!!!Гугъл поколение на мвади хора с въпюща непросветеност!!!Мислиш ли че на нясой му пука за такива като теб?Съдбата ти е в твоите ръце,никой няма да ти поднесе нищо ,,на тепсия"!
8
7
 
8
 
! Отговори
Йо йо ко преди 3 години
Тоеа е фейк новина При баце незрабботица няма Всичко е цветя и рози
7
8
 
22
 
! Отговори
Съвременик преди 3 години
Доста повече са българите които нямат елементарна квалификация за работа.На тези хора,предложи работа ,те нямат най-елементарна квалификация да я свършат.Ако преди 30 години,хванеш един полуграмотен,за три месеца ще кара трактор или комбайн.Днес с новите технологии, професии и компютъризацията на живота този човек е ,,извън борда" А такива има много.......И форумните многознайковци също влизат в тази група-да хейтиш и отричаш всичко е лесно но....до време!Професия трябва!!!
6
16
 
10
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Ами за полицаи, военни, шофьори, фелшери и други без образование има много места както има и за хора с образование ... Просто мързел !
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалността е двойно повече.
4
4
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Няма що .И политиците ви не вършат никакеа работа но взимат огромни заплати и няма никой по 100-150 кила , включително и жените!А сега и мутренско- политическия псевдо бизнес неработи но получава пари - яде и пие ...е не е като всяка година в старатани и бъдеща столица Инстамбул..... ама догодина пак
3
32
 
2
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
В България безработни са само мързеливите! Работа и то високоплатена колкото щеш!!!
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработните са повече, но статистиката за удобство на управляващите не отчита тези които вече са се отказали да се регистрират.
1
6
 
26
 
! Отговори
що е квалификация? преди 3 години
Да се намали броя на кандидатите предварително назначени герберски верни некадърни