Водата, парното и пенсиите мъчили най-много хората през 2020 г.

За това са най-многобройните жалби до омбудсмана
2 яну 2021 11:35, Петя Славова
50
Водата, парното и пенсиите мъчили най-много хората през 2020 г.
Снимка: БГНЕС

През 2020 г. над 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от омбудсмана Диана Ковачева, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции. Това сочи справката на институцията към 23 декември 2020 г., изготвена от експертите на националния обществен защитник.  

Най-висок е броят на хората, недоволни преди всичко от лошото качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното – близо 2 000 души от общо 3 289 получени жалби в сектор "Нарушени права на потребителите".

Още по темата

Веднага след това е най-голям броят на хората, писали до омбудсмана заради проблеми в сферата на социалните права, образование и здравеопазване –  2 926 граждани.

Една група са предимно лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда", получавали са парично обезщетение за определен срок. След изтичането на този срок през времето на "Извънредното положение", в което те не са успели да се реализират на пазара на труда, се оказват в ситуация, в която нямат право, нито на парично обезщетение, нито на социална подкрепа.

Други категории лица са родители на малки деца – основно до 12 годишна възраст, на които едностранно е предоставен от работодателите им платен отпуск или те са поискали и ползват платен или неплатен отпуск, за да могат да гледат децата си, поради затваряне на училищата и детските градини. След изчерпване на платения годишен отпуск остават без алтернатива за доходи през времето на "Извънредното положение".

Жалби в първия месец от извънредното положение са подадени и от жени, на които предстои раждане, поради преустановяването на прегледи в консултативните кабинети, което ги поставя в невъзможност за получаване на болничен лист за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането.

Още след първите месеци на извънредното положение в администрацията на омбудсмана постъпват и множество жалби от лица, упражняващи свободни професии и от представители на малкия частен бизнес, които също изпитват трудности. В една колективна жалба към омбудсмана се обръщат десетки хотелиери и ресторантьори, без нает персонал и работодатели, собственици на малки ресторантчета, заведения за бързо хранене, къщи за гости, които имат от 1 до 9 наети работници. По този повод към омбудсмана се обръщат и много екскурзоводи, които в голямата си част са самоосигуряващи се лица.
   
 В областта на пенсионно-осигурителните права на гражданите най-голям дял от оплакванията е свързан с ниския размер на пенсиите – 209 души. Възрастните хора протестират и срещу несправедливия начин на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

Проблемът с изплащането на пенсиите от Втория стълб на държавното обществено осигуряване е друга основна тема в жалбите – гражданите искат ясни правила, предоставяне на по-добра информация за вземане на правилно решение относно предоставяните от закона възможности за втора-допълнителна пенсия и законова промяна, която да им предостави възможност за прехвърляне на натрупаните по индивидуалната им партида средства във фонд, който решат или към Сребърния фонд на НОИ, без ограничение във времето.

За проблеми и съдействие в сферата на здравеопазването към омбудсмана се обръщат 835 граждани.
Преобладаващата част от жалбите и сигналите са по повод недоволство от определените от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и по-рядко от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) проценти трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Жалби постъпват и във връзка със забавяне на експертизата от ТЕЛК в някои области, както и от НЕЛК.

Сериозен е и броят на хората срещнали трудности при достъпа до първична и специализирана извънболнична, както и доболнична помощ, в това число поради пандемията от COVID-19.  Здравеопазване – други – 554.
В това число са и жалбите, имащи отношение към противоепидемичните мерки – както несъгласие на някои граждани с въведените ограничения, така и сигнали за неспазването на мерките.

Граждани, пристигащи на територията на Република България от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Турция, Кралство Швеция и други държави се обръщат към омбудсмана за съдействие за облекчаване на въведените противоепидемични мерки.  В това число са и жалби, имащи отношение към здравното осигуряване на гражданите и при трансграничното им здравно обслужване.

Жалбите, получени в сферата "Право на образование" са 1060, като най-голям е броят на родителите, потърсили подкрепа по проблеми, свързани със системата на предучилищното и училищното образование – 721.

Отделно са жалбите, изпратени до дирекция "Права на детето" при омбудсмана – общо 434. Установява се, че почти всяка втора жалба е следствие от пандемията от COVID-19, което показва, че извънредната ситуация поставя много деца и спазването на правата им е риск. Особено трудно е за уязвимите групи деца и техните семейства. Жалбите до омбудсмана са свързани най-често с молба за съдействие за финансова и социална подкрепа на родители, които сами отглеждат децата си и са останали без доходи, молби за осигуряване на предпазни средства за ромски семейства и квартали.

Пандемията засили чувствителността на гражданите към органите за закрила – оплаквания срещу отношението на административни и правоохранителни органи, недоволство от наложените ограничителни мерки за деца, най-вече движение на открито и спортни занимания.
При жалбите за деца с увреждания, постъпили в Дирекцията, преобладават жалбите за отлагане на изпити за незрящи деца, липса на адаптирани учебници, на достатъчно работа с ресурсни учители, липса на индивидуален подход, децата със СОП и дигиталното обучение - като през периода бяха изпратени над 20 конкретни препоръки, свързани с правата на деца със СОП.
 


50
Още от Страната
АПИ: 5 млн. за археологически проучвания по големи пътни проекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата предателски се дръпна от управлението на жизнено важни за хората дейности и сега пляскат с ръце, а народа издиша.
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СЕГА МАРТ КАТО ИЗБЕРЕМ БСП И ВСИЧКО ЩЕ СЕ УРЕДИ- ОЩЕ МАЛКО ТЪРПЕНИЕ- МИЛИОНЕРИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ НО СОЦИАЛИСТИ ЩЕ НИ НАПРАВЯТ И НАС МИЛИОНЕРИ- НИЕ ИМ ВЯРВАМЕ,НИЕ ЗНАЕМ ЧЕ ТЕ МОГАТ- ДА СИ СПОМНИМ- ЮЛИ 2008Г САМО ЕДНА ГОДИНА СЛЕД КАТО ВЛЯЗОХМЕ В ЕС, ЕВРОКОМИСИЯТА СПИРА НА БГ НАД 500 000 000 ЕВРО ЗА КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ ПО ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ ПО ФАР, САПАРД, ИСПА ПО ДОКЛАД НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗМАМИ ОЛАФ- БСП МОГАТ И ЗНАЯТ.
33
4
 
10
 
! Отговори
Филма Топло преди 2 седмици
Имаме парно от 1970, жега, навремето се плащаше 12 лв на месец за 100 кв.
По-хубаво отопление няма!!!
Сега е скъпо - защо?
В сградата не ползват, крадат, но най-важното не искат да плащат...
Имат пари за ботуши от 300 лв, но нямат пари за парно!
В днешно време животът е скъп!
Тарикати много, всички гледат да откраднат...
Я махнете топломерите и винтилите - върнете плащането на кубатура без право на отказ - да видим дали ще има по-евтино, чисто и мързеливо отопление!?!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бягството от централното отопление то да се бързо преватизара. Ще....., а ма то НЕЩЕ.
Решението е масово неплащане на неясните фактури.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зада не ревеш от централното отопление. Мини на локално отопление. Ще си господар на разхода си. Няма да те манипулират и рекетират от дружеството.
30
1
 
8
 
! Отговори
Съгласен.. преди 2 седмици
На война с бюрокрацията.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До като е ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ВЛАСТА във финансово отношение ще има силна БЮРОкрация. Ще управлява тази партия , която е на власт. Европеиския модел е СИЛНА И НЕЗАВИСИМА МЕСТНА ВЛАСТ. Този модел не еудобен за Олигарсите.
И зада се получи местна вляст е необходимо да се развали конструкцията на политическите партии. Зад които са олигарсите с държавните предприятия, ВЕЦ, АРЕНДАТОРИ, ТОПЛФ.АД, и др.
28
8
 
3
 
! Отговори
С парно е супер преди 2 седмици
Оплакват се само разни скотове, които въртят винтилите на единица и искат да живеят без пари.
Разни глупави лелки, които през живота си не са пренесли и един кубик дърва.
Купи климатик да дрънчи на цялата сграда и претендира да не плаща нищо.
Жалки човечета!
27
2
 
9
 
! Отговори
19515 преди 2 седмици
Така е. Гаврите, униженията и произволът на монополистите най-силно притесняват редовия човек.
26
3
 
5
 
! Отговори
Декрети и закони.. преди 2 седмици
Глупости. Народът се страхува от бюрокрацията в България, а не от партийте. Разбира ти кака Пена и дядо Велко от декларации и др. подобни.Доста пък от младите не ги интересува нищо , освен мобила. Сложете и др. неграмотни, нервни, избухливи, заети с работа... и т. н........та....ще си отговорите сами.
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Как да ти го кажа по-ясно?
Народа не ви иска и се страхува от вас герберите,НЕ ВИ ИСКАТ!
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Не се опитвай да ме убедиш колко са лоши другите,а колко са хубави герберите,такъв терор върху населението,не е имало при никоя партия, както когато управляваха ББ и ЦЦ!
Аз видях с очите си какво става и колко са се напълнили гробищата през тяхноото управление,как уволняваха хора,мачкаха ги и ги преследваха като диви кучета,само защото не са от ГЕРБ!
Вие НИКОГА не сте печелили избори,вие ги манипулирахте,купувахте,заплашвахте и притискахте хора,бизнесмени да гласуват за вас!
23
6
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 2 седмици
Много елементарен народ има.
--------
За кой народ говориш ?!
За тоз, дето чака 500 години руската царска армия да го освободи ли ?
Или за тоз, дето чака 45 години горбачов да му върне свободата ?
Същия народ, дето не подкрепи Ботев и Левски, а според някои - предаде ги, уби ги,
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ вървете си,за да живее България!
Денят, в който се оттегли, ще бъде щастлив  за България и ново начало за всички.
Дано да бъде през 2021-ва най-накрая
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
африканските държави . за тоя небивал НИКОГА историята ни грабеж-ВИНОВНИ И НАКАЗАНИ НЯМА. И нека някои хорица/надявам се тролове/ да говорят за това, че последните 10 години при управлението на Борисов сме зле и се краде. Сега просто се крадат еврофондовете ,затова сумите изглеждат значителни, но КРАЖБИТЕ ЗАПОЧНАХА ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ОТ НАЧАЛОТО НА 80 -ГОДИНИ и придобиха пандемичен характер след 1989 .Луканов-гладна зима и грабеж. Виденов-комсомолецът, който не знаеше къде се намира. Ваньо -крадец
20
3
 
12
 
! Отговори
ГРОБ вървете си, преди 2 седмици
за да живее България!

Мисля, че г-н Борисов ни осигурява най- доброто –
срещу 3 млрд. получаваме по- скъп газ от сърбите,
срещу още няколко милиарда имаме най- кофтите пътища в Европа и делим мегдан с Африка,
срещу още неколко милиарда нямаме вода,
срещу още неколко милиарда имаме здравеопазване само за избрани и хората мрат като мухи – на първо място в ЕС по смъртност сме,
срещу още няколко милиарда имаме полиция,но нямаме сигурност,срещу още няколко милиарда сме тотална имитация на държава..
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много елементарен народ има. Паденето на България започна 1944г. когато дойде Червената чума и 45 години ходехме настрани и назад. Хвърлиха се милиарди за въоръжение и за ТЕЖКА индустрия. Проспахме техническия прогрес ,защото се бяхме капсолирали в СИВ. И ако това беше нещо обективно и неизбежно за всички тн. соцстрани, то станалото след 1989г. си е чисто българска работа. Къде се е видело и чуло Мафията-Партия-ДС да прави ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Жесток грабеж и докарване до и под стандартите на
18
9
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 2 седмици
Българина колкото по-богато живее, става по-алчен и иска още, и още, и още ...

Затова при соца имахте основното за да живеете нормално !!
17
6
 
6
 
! Отговори
Да ви се присмея преди 2 седмици
Бедни сте защото сте прости и не уважавате закона. Така ще е винаги или свиквайте или си опичайте акъла
16
0
 
4
 
! Отговори
посмали манго преди 2 седмици
До Василев

в света има общо 7 - 8 милиарда души .Откъде ги измисли тези 4 милиарда бежанци ?