Българите влизат в Гърция през два КГПП денонощно

Отвориха и "Капитан Петко Войвода – Орменион"
34
Българите влизат в Гърция през два КГПП денонощно
Снимка: БГНЕС

Българските граждани от днес могат да влизат денонощно в Гърция през ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ и ГКПП „Кулата – Промахон“, съобщиха от МВнР.

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз. От днес, 14 май 2021 г. граничният пункт ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч.

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната, която към момента е в интервала от 00:30 ч. до 5:00 ч.

Обръщаме внимание, че при влизане в Гърция от днес ГКПП „Маказа – Нимфея“ е отворен само за лекотоварни автомобили до 3,5 т.

Също така от 14 май 2021 г. българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция (при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него).

Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.

В сила остават и възможностите за влизане в страната при представяне на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, свидетелстващ, че са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът трябва да включва имената на ваксинирания, както и видът и броят на дозите на ваксината.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства.

Припомняме, че при пътуване към Гърция всички граждани, включително и шофьорите на камиони, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF): https://travel.gov.gr/#/

Припомняме, че от 14 май 2021 г. влязоха в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки, сред които се премахва задължението за придвижване на гражданите след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област.

Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове, както и откритите масти на заведенията (ресторанти, закусвални, кафенета). В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.


34
Още по темата: ГърцияКулата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Мда, явно ви харесват каменисти или глинени плажове и бели акули. Няма лошо, всеки си има вкус. Не че е лошо там, но да го сравнявате с плажовете на гърция от тази страна е смешно.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аман от забрани и рестрикции.Мичурин ни зове.За децата тест луда работа.Една година без Гърция .
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само на Адриатиката ходя от 15 години. Там е истината. Евтиния вкусна храна любезни служителки и много хубава природа. А за морето нищо няма да ви казвам. С думи неможе да се опише трябва да се види. Които са ходили знаят. В Гърция морето е нищо пред Адриатическото море. Сърбите най ги е яд че изгубиха Адриатика. Сега са на сухо море.
2
2
 
6
 
! Отговори
бааа го преди 2 месеца
КГПП, ГКПП, ПГКП, ППКГ, ПКГП.........................все си е едно и също!
1
1
 
3
 
! Отговори
Гейка Шакирова преди 2 месеца
На Коста Дорада е по хубаво. 32061