80 общини останаха без автобуси, фирми спират да работят

Билетите ще поскъпват, за да компенсират инфлацията
56
80 общини останаха без автобуси, фирми спират да работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози. Около 500 фирми извършваха такъв тип превози, те намаляха само в рамките на една година с около 150, съобщи пред БНР  Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Автобусните и таксиметрови превозвачи отложиха насрочения си за днес протест за 13 октомври. Действията до момента не са политически, единствената цел е секторът да продължи да съществува, каза той.

От края на май беше преустановено действието на специализирана мярка за подпомагане и на автобусния сектор – с 210 лева за всеки транспортен служител, припомни той.

От края на юли вече не действа и мярката за подпомагане на служителите 60/40, което е лишило бранша на автобусните превозвачи от сериозна помощ, поясни Константинов.

По думите му това е довело до невъзможността голяма част от фирмите да упражняват дейността си.
Ивайло Константинов уточни, че превозите по редовните автобусни линии трябва да се осъществяват с или без пътници и при съответните отстъпки за определени категории пътници и не могат да преустановяват обслужването. По думите му близо 150 дружества, извършващи редовни автобусни линии, са преустановили дейност.

Сред най-големите губещи са общинските предприятия и големите предприятия, които до този момент по никакъв начин не бяха компенсирани, посочи Ивайло Константинов.

От правителството са поели ангажимент от излишък от някоя от другите мерки или с трансфер на бюджетни средства да бъдат компенсирани най-засегнатите сектори в автобусния бранш, каза Константинов. Това според него е най-губещият сектор от началото на пандемията, защото наред с косвените разходи произвежда ежедневно и преки оперативни такива.

„Ние всички, 99,90% от превозвачите в България в автобусния транспорт нямаме намерения и нямахме намерения да предприемаме никакви стачни действия“, декларира Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Той е скептичен, че за две седмици ще може да се стигне до изплащане на средства към превозвачите.

Цената при редовните автобусни линии трудно би могла да бъде коригирана, процедурата не е лесна, изтъкна Ивайло Константинов.

„Ако ще има такива поскъпвания, те ще бъдат разрешени от възложителя и то с процента на инфлацията“, добави Васил Пиронков.

Според Константинов няма нагласа сред превозвачите за „търсене на различна от тази цена, защото проблемът не е цената, проблемът е пътникопотокът, особено в рамките на последната година и половина“.

„Българският гражданин в този тежък момент е достатъчно обеднял. Ние трябва да издържим без да увеличаваме цените“, категоричен е Пиронков. Той обаче допълни, че има общини, които години наред не са променяли цената и там могат да се очакват промени за превози на къси разстояния.


56
Още от Страната
Полицаи от Бургас следят водачи до пешеходни пътеки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Цените на горивата се определят отвън. Правителството може да деблокира малко от резерва за транспортните фирми (може би).Но с тока е съвсем друга история.Там ония дебел Шо.пар от Банкя и разни теменужки имат огромна вина - най-малкото , защото не обясниха с думи прости на фирмите какво са им приготвили в съдружие с ЕРП-тата. Та гробавите тролчета ТРЯБВА ДА СИ МЪЛЧАТ, и без това УЖАСТНО са се пос.рали техните.
52
3
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 4 седмици
Това е резултата от десетгодишното управление на хунтата Герб
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много междуселищни автобуси спряха постепенно в годините да хората имат коли но не вдички по селата са предимно възрастни самотни които търсят някой съсед да ги закара до града щот няма субсидия за автобуси визирам община Велико Търново щот съм от там няма нито връзка на автобусите с даден елак напр или с друг автобус за друга област у нас всичко е декоорфинирано сякаш нарочно да ти е по сложно а трябва само да се координират нещата да се видят свръзките и така да се изготвят графици
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Промяната на Радев - глад, беднотия, недоимък.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Инфлаци ли ? Да бе ...да..
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Протест - викаш, важното е някой да не е на власт, а това, че държавата е пред фалит и ще колабира, заедно с икономиката - това няма значение. БРАВО!! Троленето ти вече е на ново ниво по глупост.
47
5
 
5
 
! Отговори
Протест преди 4 седмици
Щом ГЕРБ не са на власт значи всичко е точно!
46
3
 
7
 
! Отговори
уааа преди 4 седмици
Ехо, площададжиите, защо не скачате като миналата година?! Фирми фалират, обществени услуги спират, токът +300%, харчат се сума ти милиони за n-ти на брой избори, а никой не скача и не протестира?! Защо така бе, уважаеми протестъри - да не би да се подобри качеството на живота за тази половин година и да не съм разбрал!?
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обезлюдяването от последните 30 години дава резултати. В София сме като сардини, навън е пустош.
44
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 седмици
И защо отложиха протеста?
43
1
 
6
 
! Отговори
Инфлационен преди 4 седмици
Инфлация 3 %, т.е., билетчето от лев ще стане лев и 3 ст. ?
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 40. Стига лъга.Ставаш смешен. Ще кажеш Царска България (по онова време икономическата сила на Балканския полуостров) е нямала образование. Ще кажеш в останалия цивилизования свят също са профани. Комунизма ги бил изучил. Построил им бил апартамент. 2 стаи за 3 членно семейство Без Спалня Живят и спят в хола! Друг път. Хората на запад по онова време семействата им Сами са си строели цели къщи! С Хол, Кухня Спалня, гараж, градина и Детски стаи! Ех, КоминизЪме, комуниЪме. Прецака цяло поколение
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕТО ВИ ЕДИН ЕЛЕМЕНТАРЕН ПРИМЕР ОТ ОБЩИНА САМОКОВ...В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА ИМА ЕДНА СКЪПОСТРУВАЩА ГАЗИФИЦИРАНА СГРАДА,КЪДЕТО СЕ ПОМЕЩАВА АВТОГАРАТА,КОЯТО ОТ ГОДИНИ ТРУПА ДЪЛГОВЕ И НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА...ЛИНИИТЕ В САМАТА САМОКОВСКА ОБЩИНА СА ГУБЕЩИ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ,ЗАЩОТО ПЪТНИЦИТЕ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО...НА ВСЕКИ ПООВИН ЧАС ИМА АВТОБУС ЗА СОФИЯ,В КОЙТО ПЪТУВАТ 4-5 ЧОВЕКА...САМИТЕ ШОФЬОРИ КАЗВАТ,ЧЕ НА ДЕН ОБОРОТА ИМ НЕ НАДМИНАВА 100 ЛВ...А ПЪК РАЗХОДИТЕ ЗА МНОГО НАД ТАЗИ СУМА!
40
2
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 4 седмици
Докара ни дотам орган, че мама и тати ти построиха апартамент, натрупаха това онова , образоваха те та сега да можеш спокойно да плещиш глупости. Иначе още щеше да гониш козите на село и да се пулиш в "жиесема" и да се чудиш кво е тва животно.
39
2
 
2
 
! Отговори
Владо Путката преди 4 седмици
До FFМи нали видяхме "народната" ви власт до къде ни докара...
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Шамар да е,далавера - Глупости! В кой век живееш? Цената трябва да е единна и твърда. Не левче - до тук, два - до там! Аз може да реша да сляза ненадейно, а и дори да не е така ОБЩИНАТА няма капацитет да таксува всеки поотделно "справедливо" Непрекъснато съкращават кадри, кой да те попита и остойности/таксува ПРАВИЛНО? Няма кой... Ще завалят оплаквания и т.н. Значи - индивидуален подход - ЗАБРАВИ
37
4
 
10
 
! Отговори
Превозвачите преди 4 седмици
Да си видят мизерията по автогарите,например тази в "Овча купел",старите автобуси,намалените курсове,лошото обслужване и тогава да стачкуват.Защото отливът от автобусния транспорт е много преди Covid.
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чакай сега и аз искам 210 лева ежемесечно държавата да ме подпомага клатейки си крата ама няма и какво да правя да протестирам ли???
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
общината не е частно лице, а юридическо. никой ли не му хрумна че не е нормално община да има автобуси... това не е частна фирма.
34
2
 
11
 
! Отговори
Шамар да е,далавера преди 4 седмици
В БГ е малоумие до шия. Качваш се в автобус или трамвай и още от вратата за къде сте,казваш,плащаш си ,взимаш билета и това е. На принципа на маршутките. А не като сега ромейте се качват с кафетата,и закуски без маски задължително. Пускат си кючеци даже и играят в автобуса,а най-лошото е че за таксуване никой не мисли.В София е лесно . На вратите кондуктори и въпрос : Добър ден ,за къде пътувате,отметка в устройството и цък карта за градския безконтактно и това е. Ама това е *** -далаверата.