Циркови артисти са на ръба на оцеляването

Те не са получили никаква помощ от държавата
29 мар 2021 10:14, Петя Славова
16

Цирковите артисти в България са на прага на силите си. Поредният локдаун и липсата на всякаква помощ от институциите превръща всеки ден в битка за оцеляване.

През последната година семейство Къдъралиеви са принудени да добавят нови професии към биографията си на циркови артисти.

"От ноември месец смених 3 работи. И в автомивка работих, и в строителството работих, после в склад за вторични суровини", каза пред Bulgaria ON AIR Абдънали Къдъралиев.

Още по темата

Принудени да загърбят изкуството си, артистите на свободна практика не получават никаква помощ от държавата, въпреки че през годините са покривали всичките си задължения към нея.

"Тъй като сме самоосигуряващи се артисти на свободна практика, точно както музикантите, на тях им се отпусна помощ, а ние имаме същата работа, и както тях също от ноември ние нямаме никакви участия, нямаме никакви приходи, а ние не получаваме никакви помощи от държавата", коментира Мариана Къдъралиева.

Очакванията им са, че от 1 април ще могат да се върнат отново към любимата професия.

"От понеделник напуснах работа, за да вляза във форма, защото живеем още с надежда, че от 1 април ще започнем работа", допълни Абдънали.

Но се опасяват надеждите им да не бъдат попарени отново.

"Започнахме подготовка, веднага щом излезе заповедта за отваряне на 1 април. Събрахме екип, подготви се транспорта, започна организация, плащане на наеми, подготвяне на реклама и т.н., но за момента сме замразили всичко", сподели председателят на българската Младежка циркова организация Десислава Иванова.

Междувременно им е трудно и да се подготвят - затворените фитнеси ги оставят и без място за тренировка, за да поддържат форма, докато чакат по-добри времена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В човешкия живот винаги има трансформации. Едни работят като паркетчии, после стават водопроводчици, после става пазач на стадион. Може, може. Как го могат другите хора. Е, правил си циркаджилъци, сега времето е друго, оставяш ги и хващаш нещо друго.
15
2
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Те са си го избрали.Никой не им е длъжен.Както лекарите са си избрали да са лекари.Както учителите са си избрали да са учители.Както сервитутките са си избрали.Така и те.
14
1
 
4
 
! Отговори
друга е логиката преди 3 години
Правителството се цели в по-големи групи гласоподаватели за подпомагане.
13
0
 
3
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Продавайте си бентлитата и S класите!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ,който мисли ,че работата на цирковия артист е лесна ,да отиде за един месец да поживее в режима ,който те имат,да го видя как ще се поака.Изтощителни тренировки всеки ден ,(без изкл.)режим на хранене,за да си във форма,без алкохол, по време на работа -силна концентрация и фокус,защото една травма те вади от манежа за дълго,а може и да се убиеш,ако си разсеян-при акробатите.Работиш и пътуваш (в каравана) без оглед на атмосферните условия-това са повече от изискванията са цирков артист.
11
8
 
3
 
! Отговори
Байдън. преди 3 години
Да ходят да бачкат по заводите, там работа има.
10
3
 
7
 
! Отговори
бай Тошо преди 3 години
Веселите ли се в новото време, весело ли е? Вкусни ли са бананите?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия имаше локдаун миналата година, вече са забравили за това, и държавата пое всички заплати на всякакви артисти. И отдавна вече там всичко работи, и хората ходят и на театри и навсякъде, вупреки че се спазват определени мерки.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По онова време имаше лаф, че двама Тошовци разсмиват България бай Тошо и Тошко Козарев сега цирка е един в лицето на тиквата.
7
2
 
12
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Oтново коментари лишени от всякакво съчувствие и емпатия. Разберете, че идва лавина, която ще засегне всички ни...
6
2
 
6
 
! Отговори
Музикантка преди 3 години
Беше то каквото беше. А касиерки в хранителни магазини се търсят винаги.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То големия цирк тепърва предстои
4
2
 
7
 
! Отговори
Аре стига! преди 3 години
35 години съм работил здраво. Разболях се. Хайде документи в ТЕЛК. Точно 16 месеца изминаха от подаването на документите ми до получаването на първата ми мизерна пенсия. Това е положението тук, в тази територия. Стискаш зъби, влачиш се по контейнерите ако трябва и се опитваш да оцелееш.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези така наречени артисти, които са избрали лесния начин на живот да не мрънкат. Ще работят като се налага. Ще бъркат бетон, ще работят като продавачки, ще продават на пазара. Всеки иска на хлаба мекото.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ни е вече цирк, нали има Covid19?
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, и? Сума народ е на прага на оцеляването, ама не реват по медиите, не просят пари.