Си Дзипин иска цял Китай да мисли като него

Така той ще установи контрол над цялата държава
23 юли 2021 21:45, Нели Христова
91
Си Дзипин иска цял Китай да мисли като него
Снимка: БГНЕС

Дни след навлизането си във втория си век, китайската комунистическа партия определи своя приоритет за новата ера - затягане на идеологическия контрол над 1,4 милиарда китайци.

Тази седмица партията публикува нова насока за идеологическа и политическа работа, която е насочена не само към своите членове, но и към "цялото общество".

Откакто Си Дзинпин е на власт, партията провежда най-тежките идеологически репресии от десетилетия. Той многократно предупреждава срещу "проникването" на западните идеи, подклажда агресивен национализъм и задушава академичните и медийни свободи.

И сега, въпреки че заглуши почти всички форми на несъгласие, партията изглежда се притеснява, че все още не притежава достатъчно идеологическа и политическа лоялност - и полага огромни усилия за удвояване на усилията и на двата фронта.

"Идеологическата и политическа работа е добрата традиция на партията, ярко изразена характеристика и видно политическо предимство - тя е спасителната линия на цялата й работа", се казва в насоката. "Това има значително влияние върху бъдещата съдба на партията, дългосрочната стабилност на страната и сплотеността и единството на нацията."

Централна част от кампанията е съсредоточена върху популяризирането на "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характерни черти за новата ера", политическата доктрина на Си, която е била записана в конституцията на партията през 2017 г. "Мисълта на Мао Дзедун" и първостепенният лидер Дън Сяопин "Теорията на Дън Сяопин" имат своите едноименни политически философии, залегнали в теоретичния пантеон на партията.

От 2017 г. доктрината на Си често се изучава от партийните кадри на срещи и в специално разработено пропагандно мобилно приложение, предназначено да преподава философията.

А сега партията иска широката общественост да засили своето "чувство за политическа, идеологическа, теоретична и емоционална идентификация" с идеологията на Си, съгласно директивата.

Вече набира скорост кампания за навлизане на доктрината на Си и по-далеч - "в учебниците, в класните стаи и в мозъка на учениците", според Министерството на образованието на страната.

В изявление миналата седмица министерството заяви, че началните и средните училища в цялата страна ще започнат да използват учебници по "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за новата ера" през септември. Миналата есен десетки университети - включително водещи в световен мащаб институции като Пекинския университет и Университета Цинхуа - стартираха въвеждащи курсове по него.

И миналия месец Централният комитет на партията одобри седем нови изследователски центъра за идеологията на Си, добавяйки към 11-те вече създадени. Тези центрове са създадени от водещи университети и мозъчни тръстове, провинциални правителства и министерства на централното правителство.

Последният, стартиран миналата седмица от Министерството на екологията и околната среда, е посветен на "Мисълта на Си Дзинпин за екологичната цивилизация". Други са създадени за изследване на "Си Дзинпин - икономическа мисъл", "Си Дзинпин - мисъл за дипломацията" и "Си Дзинпин - мисъл за върховенство на закона".

Ву Цян, политически анализатор в Пекин, каза, че кампанията е част от хода на Си за по-нататъшно консолидиране на властта и барабанска подкрепа преди 20-ия конгрес на партията догодина. На тази среща се очаква той да остане за трети мандат, след като премахна ограниченията за президентския мандат през 2018 г.

"Има много спекулации дали доктрината на Си ще бъде съкратена официално до "Мисълта на Си Дзинпин" на 20-ия конгрес и цялата идеологическа и политическа работа поставя началото на това", казва Ву.

Докато международните медии отдавна наричат ​​философията на Си просто "Мисълта на Си Дзипин", официалното й име остава непроменено. Официалното му съкращаване би поставило наследството на Си на равна риторична основа с Мао, който изгради култ към личността около себе си и управлява Китай до смъртта си през 1976 г.

Линг Ли, експерт по китайска политика и право във Виенския университет, заяви, че за разлика от Китай на Мао, китайците сега са изправени пред поток от цифрова информация, въпреки най-добрите усилия на партията за цензура. "Следователно, ако партията е решена да излезе от информационната битка като победител, за нея е жизненоважно да реконструира обектива, с който хората четат и интерпретират информация, така че хората винаги да могат да стигнат до "правилния" извод, дори когато са изложени на нецензурирана информация", обяснява тя.

И за да направи това, партията се стреми да затегне идеологията във всички аспекти на обществото, от правителството, компаниите, училищата, селските села и градските жилищни общности до интернет, според директивата.

Например на компаниите се казва да съчетават идеологическата и политическата работа с ежедневното производство, експлоатация, управление и развитие на човешките ресурси, така че служителите да могат "да разрешат идеологическите съмнения, да потушат духовните грижи, да утолят културната жажда и да облекчат психологическия натиск".

В жилищните общности партията изисква идеологическа и политическа работа "дълбоко да проникне в работата и животад на масите". В провинцията партията иска да възпитават "фермери от нова ера с идеали и морална почтеност", които също са  "добре образовани и дисциплинирани".

Например някои села удвоиха идеологическото образование, като излъчиваха партийна пропаганда от високоговорители, монтирани на покривите на домовете на хората. В село Хибайпо в провинция Хубей, което е съсед на Пекин, високоговорителите разпространяват мисълта на Си Дзипин, партийни теории и политики на селяните три пъти на ден, според статия, публикувана миналата седмица от партиен акаунт в социалните медии.

В провинция Анхуей този тип пропагандни високоговорители са поставени в 10 000 села. "Слушането на високоговорителите и изучаването на духовете на важните речи на генералния секретар Си Дзинпин... се превърна в нова тенденция сред фермерите и другите жители на селските райони", се казва в статията.


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е публикувано в секция крими??? Вие нормални ли сте. Китай е суверенна държава, Си Дцзипин е нейният президент... какво крими???
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работил съм за комунист собственик на частна фирма в България. Еми няма по див капиталист от него. На практика нашите комунисти са с мислене на патриархален капиталист от миналия век.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До BulgaroНе се развива заради комунизма Китай, просто запада реши да си изнесе заводите там за по евтина работна ръка. Самия комунизъм както и демокрацията се прави от хора, при нас всичко бе станало разграден двор през 70- 80-години на миналия век, крадеше се на поразия, от най-ниското до най-високото ниво. Китайците явно не допускат това да се случи и затова имат успехи.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се чуди човек как в 21 век съществува процъфтяващ комунизъм в света!!! И Коронавируса откъде другаде да дойде? От безбожна страна като тази. Този пореден антихрист никого не изумява. Страшният Съд идва.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мечтата на всеки комунистически диктатор
78
4
 
1
 
! Отговори
Bulgaro преди 2 месеца
...KOMUNIZMA ...KITAYSKIYA NAROD .....SA OBRECHENI NA USPEH! ...EDIN PRIMER MNOGO POKAZATELEN!...1970...KITAY BE S BRUTEN NACIONALEN PRODUKT PO MALUK ..OT TOVA NA PORTUGALIYA! ....DNES TE SA NAY GOLEMIYA IZNOSITEL I NAY BURZO RAZVIVASHTATA SE IKONOMIKA! ....KITAY ZAVLADYAVA S KOLUNIZMA ....DIVIYA KAPITALIZAM! ...V KITAY NEMA BEDNI RABOTESHTI! ..
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Брюксел си имаме комисариат по ценностите, също както имаше ЧК в Москва.И Симо искаше да си сменим чипа и да станем като европейците.Та не виждам разлики с Китай.ПП. В демокрациите почнаха да забраняват референдумите, където въобще ги е имало.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми те и в Брюксел искат същото и вече са го постигнали в западния ЕС и сега се опитват да промият и източния. ПП. Победата на ИТН е резултат от 14 годишното европейско промиване.
75
5
 
5
 
! Отговори
Bulgaro преди 2 месеца
....KITAYSKATA KOMUNISTICHESKA PARTIYA DOKAZA I RAZBI MITA ZA :LOSHITE KOLUNISTI I POLITIKATA IM! ...KAPITALIZMA AGONIZIRA.....VSE POVECHE RABOTESHTI BEDNI !.....
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Запад им се искат някои неща - цветни революции, които разрушават и хвърлят в хаос цели държави. Иска им се и в Китай така да стане, но Мечо Пух не дава; Какво разочарование. Китайският дракон върви напред и никой не може да го спре да стане първа сила в света
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не си е представял, че 1,5 млрд народ може да се управлява с демокрация.И 6 млн. не могат между другото, видно от нас.
72
2
 
3
 
! Отговори
обикновен пияница преди 2 месеца
хе-хе, От баба ми знам една поговорка - от пияния дори и лудия бяга, но добре че аз съм кротък, освен в случаите когато ми свърши бутилката, а друга няма наоколо.
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По нищо не се различаваме от Китай - и у нас, и въобще в Европа, всеки ден пропаганда.
70
3
 
7
 
! Отговори
Ляв+ преди 2 месеца
В общи линии, идеологическата пропаганда е необходима за борба с враждебната западна демагогия. Най-важното е обаче как се подава информацията, а комунистите обикновено мислят, че трябва да я наливат като с фуния - колкото повече сипват - по-добре. Да, ама не. Навремето като ни учеха, че Западът е колониализъм, империализъм и милитаризъм защо не повярвахме? Вижте каква е пропагандата на Запад: те не възхваляват непрекъснато системата си - те просто постоянно показват недъзите на другите общества
69
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До Веселинъ 7112136860 === Че повечето пишещи тук са наистина много пр0сти е неоспорим факт, но ти си и чисто луд :)))
68
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Скоро и целия свят :))
67
2
 
6
 
! Отговори
др0гаре биФши ЗКпЧ преди 2 месеца
та....познато а?
66
5
 
7
 
! Отговори
МИЛЕН преди 2 месеца
и Бойко Борисов го искаше същото като този Каунь
65
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
И този е самозабравил се тип дето си мисли че само той е прав. Власта увлича и те кара да си мислиш че си Бог. Но народа им напомня по трудния начин къде им е мястото на такива.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да им слага чипове другара Дзипин и ще го постигне.