Човешките фобии в "Космополис"

Филмът - тази вечер по теливизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 18 окт 2015 10:01 | 18 окт 2015 09:55, Петя Славова
5
Човешките фобии в "Космополис"
Снимка: IMDB

Тъмната страна на човека и взаимодействието й с новите технологии винаги е съпътствала филмите на Дейвид Кроненбърг. Още от  „Скенери“ от 1981 г, когато филмът можеше да се намери до хоръри, забелязани единствено от любителите на жанра, през екранизацията на романа на Стивън Кинг „Мъртва зона“, достигащи до хоръра, превърнал се в класика „Мухата“.

По-късно канадецът създава „Голият обяд“, „М. Бътърфлай“, където вече посланията му се разчитат отвъд визуализираното.

И днес режисьорът продължава да следва жанровото си предпочитание да онагледява човешките фобии, а персонажите му се преобразяват физически и емоционално, несмогващи да свикнат с промените, с които живота ги сблъсква. Така се случва и във филма му от 2012 г. „Космополис“, където младият милионер (Робърт Патинсън) прекосява Манхатън, скрит в бялата си лимузина, за да намери фризьор, който да го подстриже. В колата си той ще посрещне реалността, онази виртуалната, която ще промени светогледа му. Влияние за преобразяването на героя ще дадат хората, с които той се среща – от финансови експерти, терористи, охранители, любовници...

Героят на Патинсън ще ги посрещне с ледено, сковано лице, скрито зад тъмни очила, а всички те ще спомогнат за неговото преобразяване, което пък изненадва на финала. „Космополис“ е може би първият филм на Кроненбърг, насочен към по-широка аудитория. Филмът онагледява глобалния капитализъм, нахлул неканен във всекидневието ни.

Първоначално главната роля е била планувана да изпълни Колин Фарел.Но именно смяната му помага на Патинсън да излезе от амплоато на типичен красавец от тинейджърски филм. Продукцията бе част от конкурсната програма на фестивала в Кан. Гледайте го на 18 октомври от 20.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги ми е било забавно, как някоя медия се мъчи да пробута долнопробен филм, като хубав, всички имаме интернет и можем да видим рейтинга му в имдб. А филм под 8 не си заслужава времето.