Плевнелиев иска нов ВСС да избира новия главен прокурор

Маргарита Попова нямало да става обвинител №1
8 юни 2012 12:00,
36
Плевнелиев иска нов ВСС да избира новия главен прокурор
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Първо трябва да бъде избран новият Висш съдебен съвет (ВСС) и след това той да избере новия главен прокурор. Това каза президентът Росен Плевнелиев  в отговор на въпрос за приетите от парламента промени в Закона за съдебната власт.

Според президента сегашният Висш съдебен съвет не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие и не е редно той да избере новия главен прокурор.

„Нека да си дадем сметка как е правен досега изборът за Висшия съдебен съвет, колко съмнения и неточности имаше в избора - процедури, които бяха много бързо скроени, кандидатури, които идваха в последния момент“, изреди държавният глава.

„Сегашният ВСС неслучайно няма висока репутация в обществото именно поради процедурите и начина, по който са взимани решенията. Новите промени в закона задават посоката за достатъчно много време, в който да се видят кандидатите, да се убедим, че те са достойни. Аз съм оптимист, че законът дава възможност, но оставам реалист за това дали тази възможност ще бъде използвана“, отбеляза Плевнелиев.

Той беше категоричен, че вицепрезидентът Маргарита Попова няма да се номинира за главен прокурор, каквито твърдения се появиха.

„Вицепрезидентът Маргарита Попова се справя много добре като вицепрезидент, тя се ползва с висока степен на доверие и е полезна на обществото“, посочи Плевнелиев.

В президентството изчакват да получат приетите от парламента текстове на закона, като президентът ще свика Правния съвет към него, за да ги разгледат, преди да вземе решение дали да наложи вето, посочиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

Вчера парламентът реши, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да избере новия главен прокурор.

С промени в Закона за съдебната власт депутатите промениха сроковете, в които се извършва процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

Процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичане на мандата.
По сегашния закон тя се откриваше не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата.

Мандатът на сегашния главен прокурор Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г. С гласуваните промени още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври, може да започне процедура по избор на нов обвинител №1.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
NI6TO NOVO,TOI I DOSEGAW ELIKIQS AVETSKIS AIUZIZBIRA6E UGLAVNIQ PROKUROR.KAKVA E FAIDATA,KATO IZBIRATELNIQ ORGAN E NA G%CE TRIPERI6TIQ ?...
25
1
 
4
 
! Отговори
Do 29 преди 11 години
Комунизмът е пуснал толкова дълбоко корени,че няма да се изчисти от него,която и да е система в близките 100 години,докато не измрат поне 3-4 червени поколения
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Плевнелиев!!!! Много ясно, че хората на Първаноуглу от сегашния мафиотски висш съдебен съвет не трябва да избират новия прокурор! Нали за това народа гласува за ГЕРБ, за да се изгонят корумпираните съдии и прокурори, сложени от БСП и агента от ДС Гоце и да дойдат нови неопетнени и несвързани с комунистическата мафия хора в съдебната система и най-после тя да заработи в полза на хората, а не в полза на престъпниците, както беше вече 20+ години!
23
2
 
6
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Плевняяяя, кажи за АЕЦ Белене, стига си мрънкяяяял!!! Безмненийно същество!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Образец на какво или да си имаме глав Прокурор който да не ви закача докато се оттегляте от власта.
21
1
 
3
 
! Отговори
Зъбльо преди 11 години
Винаги съм твърдял, че хора с катеришки физиономийки се манипулират чудесно.Ама ги ръси едни зъбльо. Ама кво яйце даде на папата, а! Иде ти да потънеш в земята от срам.
20
1
 
6
 
! Отговори
Шишо преди 11 години
Всяко едно изказване на пудела на Борисов е без значение.
19
1
 
7
 
! Отговори
Detelina Ivanova преди 11 години
Плевнелиев е прав, но кукловодите му вече ясно му показват кой е шефът и че неговото мнение не значи нищо за тях. Герб отбелязаха още една победа, а следващият главен прокурор повече от сигурно ще бъде много техен човек. Росен ако беше мъж държащ на принципите си щеше да удари по масата, но той си замълча.
18
8
 
3
 
! Отговори
777 преди 11 години
Колкото и да им е тъжно на комунистическата мафия,все някога трябва да си отиде,да се надяваме,че скоро ще има промени в най-уязвимата част на българското общество- съдебната система!!!Пожелавам успех на новите хора и дано България стане страна,в която да има много по-малко страдание от насилници и измамници и хората да се чустват спокойни и по-щастливи!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев, кой те пита теб!Цецо и Боко са вече решили, ти наистина си едно смешно човече, дори и да си добронамерен понякога.Гледай поне онези двамата да не ти разбият семейството, те на всичко са спосбни ченгетата гадни
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мархаба Раси! Нъсълсън президент ефенди?
15
2
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Абе какви назначения бълнувате, мен никой не ме е питал!
14
3
 
5
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Интересно, защо Плевнелиев толкова много е убеден в правотата и морала на ВСС? Какво го лобира толкова много? И от къде може да се гарантира безпристрастието му при избора на прокурори ?? Това са пълни глупости!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСС В БЪЛГАРИЯ Е ОВЛАСТЕНАТА МАФИЯ. ДОКАТО НЕ ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА ОПРАВИЯ НЯМА!
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
товя не е ли чист гаф ? президента да се бърка в независимата съдебна власт - той просто не си знае правомощията и ще има да си пати от голямата си уста
11
5
 
11
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Роскоооо, Роскоо... Що се занимаваш с неща, с които ставаш нелеп. Трай си там и това е. Човек без собствено мнение... И нтересно ми е след гл. прокурор, имаш ли собствено мнение за АЕЦ Белене!? Или трябва да питаш някого? Или не знаеш кое е положителното от него!!!
10
5
 
5
 
! Отговори
Libra преди 11 години
Напротив баце, баш *** са си. Ей сега на избори пак ще се втурнат да гласуват за ГЕРБ.. даже на опашки ще се редят пред урните. Дай му на бантускота зрелище и популизъм и той ще ти се радва докато хептен не умре от глад!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКОСТАН - НОВИЯ ВАРИАНТ НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.....
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тоя много взе да иска и да напътства, представям си кви ли плюнки щяха да хвърчат ако първанов си беше позволил такова изявление (не че би си го позволил, щото има мозък), ама сега си мълчат като д... плювачите
7
4
 
13
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
Плевнелиев - и ти си един президент, ама мани...Бойко Борисов ти дърпа конците! По-слаб президент като че ли не сме имали...