Цацаров за Бат Сали: Законът е еднакъв за всички!

Акцентът е върху моралната страна, убеден е обвинител №1
Обновена: 8 юли 2016 10:18 | 8 юли 2016 10:18, Анисия Иванова
5
Цацаров за Бат Сали: Законът е еднакъв за всички!
Снимка: Булфото, архив

Това, което е забранено на гражданина, който няма служебна карта, е двойно забранено на гражданина с такава - в крайна сметка законът е еднакъв за всички. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с това, че поиска имунитета на депутата Александър Методиев от ДПС. В интервю пред БНТ обвинител №1 разказа как се е стигнало до вчерашното му искане.

В инцидента от 1 май тази година близо до Костенец народният представител Александър Методиев на практика е направил опит да попречи на изпълнението на служебните задължения на служители на МВР.

"Джипът на Методиев е извършил тройно изпреварване, не се е подчинил на сигнал за спиране от патрула на МВР", разказа главният прокурор. "Направен е опит да се попречи на изпълнение на служебните задължения на служителите на МВР. Проведени са няколко разговора с началника на Районното управление в Костенец. При отказа му да нареди на своите служители да престанат да изпълняват задълженията си са последвали заплахи към полицаите. Инцидентът е стигнал до Районна прокуратура – Ихтиман, след това до Софийска градска прокуратура и съобразно предложението на колегите е внесено моето искане за снемане на имунитета", обясни Цацаров.

Заплахите към полицаите, според техните обяснения - били съпроводени с цинично и грубо отношение, което е приключило с думите, че "след три дни ще се видим цивилни".

Цацаров уточни, че разследването срещу Методиев би трябвало да завърши с обвинителен акт за хулиганство и противозаконно пречене на орган на властта да изпълнява своите задължения, който да се внесе в Софийски градски съд.

Той подчерта, че санкцията не е толкова голяма, но "подобно отношение към полицейски служители е недопустимо", а "подобно отношение на народен представител към полицейски служители е безкрайно недопустимо".

Трето, че всеки български гражданин, който няма служебна карта на депутат най-вероятно би се оказал в много неблагоприятно положение и би бил обвинен в тези престъпления, коментира главният прокурор и подчерта, че мярката би трябвало да е равна за всички.

"Мисля, че Прокуратурата показа ясно, че мярката би следвало да бъде равна по отношението на престъплението "хулиганство" за всички граждани", отбеляза Цацаров.

Според него акцентът не е върху криминалната страна на случая, а върху моралната страна, върху уважението към хората с униформи, към институцията Парламент и себеуважението, ако носиш депутатска карта, и върху примера, който даваш на съгражданите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 7 години
Законът е еднакъв за всички, които нямат фамилно име Бисеров !
2
0
 
4
 
! Отговори
boko bo преди 7 години
Прах в очите на слепите! Г-н Цацаров най-вероятно вместо право е учил Реторика. Празни приказки за празните български глави. Що за държава. А да- няма такава държава.
1
0
 
5
 
! Отговори
teo преди 7 години
ЦАЦАРОВ, АКО СИ ЧЕСТЕН КЪМ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ, ЩЕ ПРИЗНАЕШ, ЧЕ НЕ САМО БАТ САЛИ ИМА ТАКОВА ЧУВСТВО ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ С ДЕПУТАТСКИЯ СИ ИМУНИТЕТ, НО 90% ОТ ДЕПУТАТИТЕ СА СЕ ВЪОРЪЖИЛИ С ТОВА ВЪЛШЕБНО ЧУВСТВО ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ ВИЖДАЙКИ КАК ВОЛЕН СИДЕРОВ СЕ ИЗМЪКВА С ПРОБАЦИЯ !!! ДО КОГА БЪЛГАРИ ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ С ИМУНИТЕТ ДА СА НАД ЗАКОНА? ЗАТОВА ДОСТАТЪЧНИ СА САМО 101 ДЕПУТАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ, ОК???