Оправдаха лекар и сестра от Варна за смъртта на млада жена

Досъдебното производство по случая на Дарина продължи 4 г.
7
Оправдаха лекар и сестра от Варна за смъртта на млада жена
Снимка: архив, БулФото

Лекар и сестра, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на пациентка, бяха оправдани от  Окръжен съд – Варна, съобщиха от съда.

Лекарят "Уши, нос, гърло" Димитър Г. и медицинската сестра Ваня И., работещи в "Сити клиник медицински център Брегалница", бяха обвинени, че през 2012 г. са причинили смърт по непредпазливост на пациентката Дарина Г.

Досъдебното производство за смъртта на Дарина продължи 4 години, като обвинителният акт беше внесен за разглеждане през март 2016 г. Насрочването на същинското дело в съда беше отлагано на няколко пъти, поради тежко заболяване на обвиняемия лекар или заради молби от адвокатите с мотив, че са възпрепятствани да се явят в съда на конкретните дати.

На 26-ти януари 2012 г. 23-годишната Дарина постъпила за планова операция на сливиците във варненската клиника "Сити клиник медицински център Брегалница". Операцията била извършена от лекаря УНГ – д-р Димитър Г., който е с дългогодишна практика.

На сутринта след операцията момичето се почувствало зле и му прилошало. Последвало повръщане на кръв, за което била уведомената дежурната по това време Ваня И. По-късно било установено, че около оперативната рана има съсирек.

Лекуващият лекар-хирург назначил по телефона вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница "Св. Анна". Един час по-късно, когато банката вече била изтекла, младата жена колабирала при опита да бъде преместена.

Хирургът пристигнал веднага в частната клиника и с хирургичният екип се опитали да спрат кръвотечението с два допълнителни шева. Дарина обаче започнала да губи пулс, веднага след като излязла от упойката. Наложило се да бъде извикан реанимационен екип от "Св. Анна", като след близо двучасова борба за живота на Дарина, тя починала.
 
Обвинението срещу д-р Димитър Г. беше за причинена смърт по непредпазливост, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона.

Също така не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика.

Обвинението към сестра Ваня И. беше за причинена смърт по непредпазливост поради неизпълнение на задълженията й за ежедневно наблюдение на оперираната пациентка, несвоевременно сигнализиране на лекаря за състоянието й, вследствие на което настъпила кръвозагубна анемия, довела до постхеморагичен шок и смъртта на младата жена на 27 януари 2012 г.
 
Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Докато здравеопазването е търговска дейност, осъден лекар няма да има.Дай Боже утре братчеда съдия да е следващият.
5
1
 
6
 
! Отговори
Голям прос преди 3 години
Нашите лекари са безгрешни, бе! Как може да си помислите друго. Един мой познат му лекуваха белодробна емболия като настинка, бронхит и др. подобни. Извади късмет и оцеля
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено! Няма виновен лекар,не съществуват и лекарски грешки!Жалко за жената!
3
1
 
16
 
! Отговори
До кога преди 3 години
4 години се точи делото?убитата вече е изгнила и още няма възмездие,съдебна система ли,това е бардак а не съд.
2
2
 
14
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Безхаберие...дежурен доктор има ли в тази болница?
1
1
 
21
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
Бялата мафия е непобедима !!