ВКС отмени присъдата на турчин, убил съпрузи край Драгоман

Фарук Бекташ се издирва с Европейска заповед за арест
20 юни 2019 21:39, Йордан Бързаков
38
ВКС отмени присъдата на турчин, убил съпрузи край Драгоман
Снимка: Булфото

Тричленен състав на Върховния касационен съд отмени присъдата на Фарук Бекташ - турски гражданин, който през 2016 година блъсна с автомобила си семейство на мотоциклет и те починаха на място, и върна делото за ново разглеждане във Софийския апелативен съд.

Жестоката катастрофа стана на 24 юли 2016 година. Българското семейство е пътувало към Австрия, когато става инцидента. Разследването тогава установи, че турчинът е навлязъл в лентата за насрещно движение в завой.

Фарук Бекташ беше задържан, но съдът го пусна под домашен арест. Малко по-късно той избяга от страната. Оттогава той е в неизвестност, а страната ни го издирва с Европейска заповед за арест.

Още по темата
Делото срещу него се води задочно и през миналата година беше осъден на 10 години лишаване от свобода и трябваше да изплати по 400 000 обезщетения на децата на жертвите. Следва обжалване, а САС потвърждава присъдата.

Неговият адвокат обаче подава жалба във ВКС с мотивите, че наказанията са прекомерни и несправедливи. Защитникът обжалва и законноста на въззивното решение на апелативните съдии, защото не са посочили основанията, поради които не приемат доводите, изложени в подкрепа на жалбата, както гласи нормата.

Върховните съдии са се съгласили с жалбата на адвоката и констатират, че по същество са пренебрегнати доводите на подсъдимия. Намерени и са други пропуски в процесуалните действия на апетивния съд и спрямо наложените наказания на Фарук.

На база на тези доводи, ВКС решава да върне делото на апелативните съдии и указват при новото разглеждане на делото допуснатите нарушения на процесуални правила да бъдат отстранени.

 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
19
 
! Отговори
?!? преди 1 година
ПРАСЕсъдие!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4.. Вече е " демократична" а не червена!
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава държава нема никъде!-:(
3
20
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Да живее Великата червена независима съдебна система. Хвала. Одобрявам.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** съдиите, такова *** и по турско не е било. Вместо че е избягал под гаранция да е утежняващо, тия ще го оправдаят.
1
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... ви корумпирана! Колко ви плати турчина, чрез адвоката си!!! Доколкото знам е доста богат.