Скокът на парното с над 25% през 2017 г. - незаконен

ВАС постанови, че КЕВР няма компетентност за такова решение
Обновена: 10 дек 2020 17:12 | 10 дек 2020 15:07, Камелия Цветанова
41
Скокът на парното с над 25% през 2017 г. - незаконен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цените на топлинна и електрическа енергия са незаконни, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който уважи протест на Върховна административна прокуратура (ВАП).

На 27 април 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София - град решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на „Топлофикация София” ЕАД, „ЕВН България Топлофикация” ЕАД за гр. Пловдив, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД, „Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация Враца” ЕАД, „Топлофикация ВТ” АД, гр. Велико Търново, „Топлофикация-Разград“ ЕАД, „ЮЛИКО ЕВРОТРЕЙД” ЕООД, гр. Пловдив, „Овергаз мрежи“ АД - ЛОЦ Овча купел, „КОГРИЙН” ООД, гр. Първомай, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 500 дка“, „Оранжерии Гимел” АД, ТЕЦ „Оранжерия 200 дка“, „Оранжерии Гимел ІІ” ЕООД, ТЕЦ „Оранжерия Левски“, „ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО” АД, „З-Пауър“ ООД, ЧЗП „Румяна Величкова”, „Алт Ко” АД, „Биовет” АД, „Декотекс” АД, „Зебра” АД, „Унибел” АД, „Димитър Маджаров - 2” ЕООД, „Овердрайв“ АД, „МБАЛ – Търговище” АД, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора, „ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС“ АД, „Топлофикация Петрич” ЕАД, „Коген Загоре“ ЕООД.

Още по темата

С цитираното решение от КЕВР се повишават цените на топлинната енергия с повече от 25%.

Аргументите на ВАП за оспорването са, първо, че КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.

Решението на ВАС е окончателно.


41
Още по темата: парноценисъдВАСКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е нали беше "скокът на токът", какво парно?! Абе вие нормални ли сте бе?!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Три години едните хрантутници не могат да осъдят другите.Дали ще има санкции.....едва ли.Цялата работа ни е такава.Е#ан нещастен няма.
37
0
 
2
 
! Отговори
komitataей преди 7 месеца
егати свинарника -минало няколко години това било незаконно онова не било хората си плащат, в змиарника БГ политиците трупат пачки накрая щяло да има изравнения и цените нагоре -аз не знам да,има по-голям маймунарник от колонията БГ в света
36
0
 
8
 
! Отговори
споко преди 7 месеца
Ще има преизчисление и връщане на надвзетите суми през лятото на 2170 год.
35
0
 
0
 
! Отговори
ЕР ГОЛЕМ преди 7 месеца
Скокът на токът,Изправи на нокът,Съседът от блокът,И спряха му токът,Изпиха му сокът,И пусна си нокът,Съседът от блокът.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скокът на токът от балконът на блокът...Неграмотност!
33
3
 
0
 
! Отговори
ДО 32 преди 7 месеца
Седни си 2 . Явно си със средно образование - учил си Първи Клас до средата . Точно така се пише - да не мислиш че хора с Висше Образование са по - тъпи от теб . Ще ти Дърпам Ушите другия Път .Даскал Пешо .
32
0
 
3
 
! Отговори
naleg преди 7 месеца
Трябва да ни връщат пари .
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като е незаконно, а сме законова държава според прокуратурата, какво следва за КЕВР, и съответно за потребителите. Прокуратурата ще влезе ли в КЕРВ да разследва престъпното деяние.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скокът на токът... Правописът се учи в осмият класът, моме, момееее...Много сте зле!
29
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
Такива ТЕЦ с тези Имена НЕ ОТОПЛЯВАТ АБОНАТИ . Това е Някаква огромна далавера с пари от ЕС - Гешев да не е умрял от Ковид ?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом в КЕВР още крепят на Шушулов любовницата Виктория Джерманова, че даже взела от газ да разбира вече, на всеки е ясно за какви специалисти иде реч там.
27
2
 
2
 
! Отговори
/// преди 7 месеца
Влезнах в коментарите да видя как се плюе по ЧЕЗ, озовах се в час по граматика.
26
0
 
8
 
! Отговори
Пешо ченгето преди 7 месеца
Най-готиното е, че статията е в секция КРИМИ :)
25
0
 
4
 
! Отговори
хм, интересно преди 7 месеца
защо не го поправят?
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А скокът на токът дали е като токът на скокът?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двама влаци.
22
1
 
4
 
! Отговори
Авторката преди 7 месеца
Един влак или --два ВЛАКОВЕ!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В крайна сметка, какви са последиците от това решение за крайния потребител?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
80% от коментарите се дължат на "скокът на токЪТ", обаче заглавието още не е поправени. Няма как да си глупав и да не си упорит в това си състояние :-) или както казват старите хора, насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш, особено знания.