Обвиниха Портних и още двама за замърсяването на Варненското езеро

То е причинено от спукана тръба за отпадни води
4 дек 2023 17:30, Стела Стоянова
15
Обвиниха Портних и още двама за замърсяването на Варненското езеро
Снимка БГНЕС, архив

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата тръбата за отпадни води, която минава по дъното му.

Обвинени са трима души, един от които е бившият кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това е довело до вреди за околната среда, посочват от прокуратурата.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева, съобщава БНТ.

Портних е подведен под отговорност и за това, че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа, от което е последвала щета в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Другите обвиняеми за замърсяването са Ботьо Т. - управител на "БТ-Инженеринг" ЕООД. Компанията е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била сред членовете на Държавната приемателна комисия на проекта за изграждане на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, за която предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Варналиев преди 4 месеца
За тръбата може и да не е виновен, но със сигурност има вина за мошеническите договори с фирмата "...строй", на която е възложил всички строителни ремонти. Разкопан е половината град, работи се умишлено бавно, с цел усвояване на огромни суми. Хората газят кал, няма от къде да минат или да паркират. Никой не контролира срокове и качество. Стеснени улици и ненужни широки тротоари, хиляди знаци и колчета, които вдигат още цената. Това е корупцията, ама на никой не му стиска да разследва.
14
0
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 4 месеца
Защото умнико, времето за гаранции е отминало! Проектът е осъществен по-време на тройната коалиция!
13
0
 
4
 
! Отговори
Прав е №12! преди 4 месеца
Тръбата е проектирана и строена по-време на правителството на тройната коалиция и самият Портних не е бил тогава кмет! Освен това зпащо се търси отговорност от кмета , а не от зам.кмета по екология или инвестиционни проекти!? По тази логика Денков е виновен и следва да си подаде оставката за размириците на протеста срещу Б.Михайлов!Да не говорим, че Кирил Петков, служебните премиери и Денков са основните виновници, че не са взели мерки по изпратените искания за помощ по въпроса от общината!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тогава когато се проектира и изгражда тая тръба Портних не е бил кмет и това може да се провери от всеки- има информация и в сайтовете- засечете годините на началото на изграждането и кога Портних е избран за кмет- това са политически алабализми.
11
3
 
4
 
! Отговори
От Зайчарника преди 4 месеца
А тлъстия похотливец и крадец кога ще го съдят?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом е от ГЕРБ нищо няма да му направят. Съдът и прокуратурата са техни.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Започва се!Гербавите един по един пред съда.Доживяхме заслужения край на криминалната организация ГЕРБ.
8
2
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 4 месеца
Поредната пушилка и кйорфишек. Не се надявайте да ги видим в затвора.Доказахме,че не можем да строим ,нито под водата,нито над водата.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В един друг сайт Портних се жалваше, че 3 години искал пари от държавата, а тя все не му ги давала. И нито дума да се опита да осъди фирмата да си оправи тръбата, както е по проект. Та да не се прави на умряла лисица, съдят го щото беше тарикат на герби си мислеше как все ще му се размине.
6
2
 
3
 
! Отговори
Варна...морето... преди 4 месеца
сините вълни...езоро...което...някой замърси.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До каквото са се докоснали герберухите са го оШрали стабиУно.
4
3
 
7
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Добре, почна се...
3
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Това не означава нищо,ще видим дали ще има присъди
2
2
 
9
 
! Отговори
Българ преди 4 месеца
А що не е арестуван ???
1
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Портних пука тръба, двама го насърчават да пука наред. Де се ***, де се пука. Да се готви новият кмет ако завали силен дъжд, и наводнни езерото.