Нигерийският щам: 10 пъти по-заразен дори за преминалите COVID-19

Мутацията в него помага на вируса да премине защитите ви
159
Нигерийският щам: 10 пъти по-заразен дори за преминалите COVID-19
Снимка: БГНЕС

Нигерийският вариант на коронавируса е силно заразен, като приблизително три пъти по-голяма е вероятността да се инфектираш, ако имаш ваксина и 10 пъти, ако вече си преболедувал, съобщи списание "Форбс", цитирано от "24 часа". Причината е, че той съдържа мутация, наречена E484K, която може да помогне на вируса да избегне защитите на организма. Тя се съдържа и в някои от другите варианти на коронавируса.

В проби от трима души способността на антителата да неутрализират вируса е намалена с до 90%, докато са били болни от мутиралата форма E484K. Името на мутацията идва от позицията ѝ в редицата на генетичния код на вируса (484). Буквата Е се отнася до аминокиселината, която първоначално е била на това място (глутаминова киселина). И К се отнася до аминокиселината, която сега е на това място (лизин).

Други промени правят нигерийския вариант подобен на британския, известен и като "Кент", който според експертите е по-заразен от оригиналната версия на коронавируса, с който започна пандемията.

Щамът от Нигерия вече е стигнал до Великобритания, Франция и други страни.

"Все още не знаем колко добре ще се разпространи този нов вариант, но ако бъде успешен, може да се предположи, че имунитетът от която и да е ваксина или предишна инфекция ще бъде притъпен", смята Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета на Рединг във Великобритания.

Вирусите не могат да се репликират и разпространяват сами. Те се нуждаят от гостоприемник и трябва да се прикрепят към клетките му. Когато това стане, те са изправени пред предизвикателството да дублират генетичния си материал. За много вируси това не е точен процес и техните "потомци" често съдържат грешки - което означава, че те не са точни копия на оригиналния вирус.

Тези грешки се наричат мутации, а вирусите с тези мутации се наричат варианти. Често тези мутации не засягат биологичните свойства на вируса. Тоест те нямат никакъв ефект върху това как вирусът се репликира или причинява заболяване.

Понякога обаче се появяват варианти с изгодна мутация, която по-добре се възпроизвежда, предава или избягва нашата имунна система. Тези варианти могат бързо да се превърнат в доминиращи.

Има известна загриженост, че наблюдаваме нарастващ брой варианти с мутации, допринасящи за засилване на пандемията.

Британският вариант, известен като B.1.1.7, е открит за първи път в Обединеното кралство към края на 2020 г. Той има голям брой мутации, много от които включват протеина на шипа на вируса, който му помага да нахлуе в човешките клетки.

Разпространява се бързо във Великобритания, откакто се появи, и вече е засечен в поне 70 други страни, включително Австралия.

Фактът, че B.1.1.7 се разпространява толкова бързо и замества други циркулиращи щамове, предполага, че той има някакво предимство. Затова учени са убедени, че той е значително по-заразен от другите.

Южноафриканският вариант (B.1.351) е открит за първи път в залива Нелсън Мандела през октомври 2020 г. Оттогава се е разпространил в повече от 30 държави. Той е силно заразен и бързо надмина другите варианти на COVID-19 в Южна Африка. Сега този вариант представлява повече от 90% от пробите в страната.

Подобно на британския, B.1.351 също има мутация N501Y в протеина на шип, което означава, че е по-ефективен при достигане до нашите клетки, за да се репликира. Това може да помогне да се обясни бързото му разпространение. Той също така съдържа няколко други, свързани с мутации.

Две от тях, наречени E484K и K417N, са много опасни за имунната система на хората. Те могат да намалят доколко антителата се свързват с вируса. Все още няма доказателства, които да предполагат, че южноафриканският вариант е по-смъртоносен от оригиналния коронавирус.

Бразилският вариант (P.1) е открит за първи път в Япония при група бразилски пътешественици през януари 2021 г. Сега той е широко разпространен и е открит включително в Южна Корея и САЩ.

Подобно на южноафриканския вариант, бразилският има протеинови мутации N501Y, E484K и K417N (както и много други). Въпреки че няма доказателства, че този вариант причинява по-тежко заболяване,
има опасения, че е улеснил вълната от реинфекции в бразилски райони, за които се смята, че са достигнали стаден имунитет през октомври 2020 г.

Над 70 австралийци пък са се завърнали от чужбина наскоро и са били сложени под карантина, след като двама души са били тествани положителни за нов руски щам, известен като B1.1.317. Той тепърва се изследва.

Два отделни екипа от изследователи пък твърдят, че са открили тревожен нов вариант на коронавируса в Ню Йорк и в североизточната част на Америка.

Смята се, че той носи мутации, които му помагат да избегне естествения имунен отговор на организма. Изследователите са нарекли варианта B.1.526.

 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказано най-опасен е Националният оперативен ЩАМ (НОЩ)!
Сее смърт вече една година! Яко се умира!
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
може и това да е истина, но моля ви се спрете да панирате народа (знам че целта на медията е точно да всява паника в хората при това точно в тези времена), че времето за това отдавна мина.
146
1
 
8
 
! Отговори
до 145 преди 1 месец
Добре, че пишете истината за Нигерия. Подобна информация получих и от мой близък, работещ за Шел в Нигерия от 15 години. Идва си на всеки 3 месеца е България и след 1 месец отпуск заминава отново за там. В някои райони на Нигерия е много по-опасно да те нападнат, отколкото да се заразиш с някакъв щам на Корона. Преди да се копира някаква информация, тя задължително трябва да се проверява, иначе е фейк !
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук в Нигерия няма никаква Корона.На над 200 милиона население отчитат по 300 позитивни на ден и хората тук не вярват грам на тази ЛЪЖА,така че това е пълна манипулация.Случая с недостига на ваксините в България също е игра със страха на хората.На 3-ти март Нигерия получи 4 милиона ваксини Астра-шимпанзека,което е два дни след като министъра в България се скара на хората че няма ваксини а били платени и то някакви мижави бройки.Друг е въпроса че Нигерийците не искат и да чуят за тези ваксини.
144
0
 
10
 
! Отговори
Ибрям преди 1 месец
Само изчакайте анадолският щам.
Той също се разпространява бързо сред нас, но за него не се знае много, защото потърпевшите ги е срам да разкажат.
143
2
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
Абе моля ви се оставаше и да е по малко заразен....уж британския щам бе много заразен а вече не чуваме за него
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е никакъв вариант. Това си е чист мутант.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ухото как е прещипано само :D на фунийка.
Шегата настрана. Това може да повреди слуха на човека.
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
заразен в простата тиква на мухобойко
139
0
 
10
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Защото нигерийските прилепи са много по-прилепести и нигерийските панголини са много по-панголинести от китайските такива!
138
0
 
12
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Не е ли поне амлко расистко да говорите така за вирусът, само защото е нигерийски? Блек Лийвс Метър.
137
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пак сме последни в света. Хората какви щамове си направиха а нашето правителство още спи.
136
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тоя нигерийският не излезе ли сле като много туристи се насочиха към Занзибар
135
1
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Д-р Албан ги лекува тия щамове.
134
4
 
27
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Не е чстно.Другите държави си имат щамове на коронката,само ние си нямаме.Кога питам аз ще си направим щам и ще плашим другите с българския щам на корона вируса???
133
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както казаха руските учени - вирус няма .
Това е бактерия модифицирана от 5G облъчване.
И едно хапче аспирин на ден я тепа яко.
132
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен 127
Нищо не си е купил! Той само ги продава ма баламите дето му се връзват! Той излъга, че и апартамент в София за 200-300к. продал лятоска насред НОКДАУНА! И не са къщи там, бунгала са!
131
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 1 месец
А Занзибарския щам кога?
130
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След месец "Пернишки щам!! + гратис винкел". Другият месец "Пловдивски щам" - говори за някакви тепета?! и ти предлага ракия. Минава още месец "Бургаски щам" - пържени попчета с биричка". После шопски щам, ма теа не моем ги разберем ща думат. Абе, почнахте да се втелясвате тотално покрай това. Ами ако ще се мре, ами да се мре. Ама като човек да се мреш. А не като куче с намордник и чип. В това ни превърнаха - в домашни любимци. Казват ти "скачай" и ти питаш "колко високо".
129
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще потърсят ли сметка на Великобритания за пускането на ковид вируса? Дали нарочно или случайно е изпуснат от лабораториите в Солзбъри?