Как 11-ти септември промени живота на мюсюлманите в САЩ?

Само за няколко часа настроенията рязко се променят
Обновена: 12 сеп 2021 21:20 | 12 сеп 2021 21:00, Нели Христова
165
Как 11-ти септември промени живота на мюсюлманите в САЩ?
Снимка: БГНЕС

Много мюсюлмани в САЩ посочват 11 септември 2001 г. като денят, в който отношенията им със страната се променят.

Ислямофобията винаги е съществувала, но терористичните атаки в Ню Йорк, Пенсилвания и Вирджиния правят ситуацията много по-лоша.

Мюсюлмани от всички слоеве - граждани, имигранти и бежанци - се сблъскват с незабавната реакция. Много от тях са гонени и тормозени, някои физически нападнати и дори убити. Натоварената реторика, последователните войни и атаки допълнително разпалват ситуацията.

Чувствайки се осъдени за престъпления, които не са извършили, някои мюсюлмани сменят имената и дори дрехите си, за да скрият самоличността си. Докато се придържат още по-здраво към вярата си. Няколко стават откровени защитници на общността.

Всеки мюсюлманин в Америка има да разкаже история. Ето някои от тях.

Рува Роман

28-годишната Рува Роман е организатор и политически анализатор от палестинско-американската общност, живееща в Дулут, Джорджия.

Когато терористите удрят кулите близнаци, тя е едва на 8 години и съвсем наскоро е имигрирала в САЩ с родителите си. Мечтата й да изгради нов живот в Америка бързо се превъръща в кошмар.

"Спомням си коридорите, денят изглеждаше по-тъмен, въпреки че навън беше слънчево", разказва Роман пред CNN за момента, в който е отишла на училище в този ден. "Не мисля, че напълно разбрах какво се случва, тъй като едва говорех английски."

И все пак тя си спомня дългия списък с обиди, отправени към нея като дете, най-вече думата "терорист". Някои дори я питат дали е свързана с Осама бин Ладен, организаторът на Ал Кайда, който стои зад атаките.

Роман казва, че не може да си спомни нито един ден в началното училище, когато тормозът е спирал. В гимназията също не е много по-добре. Един учител я извежда от час, за да попита дали семейството й принадлежи към терористична група.

Несгоди има и извън училище - семейството на близък приятел й забранява да влиза в дома им, защото тя е мюсюлманка и е "опасна". Когато пътува със самолет, тя преминава през много проверки на багажа - понякога три пъти по време на едно пътуване.

Тормозът карат Роман да желае да се образова и да се застъпи за общността си, дори в ранна възраст.

"Изпитвах чувство на дълг никога да не отговарям на всеки ужасен коментар, отправен към мен, а вместо това да се опитвам да образовам хората", обяснява Роман. "Поглеждайки назад към по-младото си аз, аз съм толкова ядосана и тъжен за нея. Не трябваше да правя нищо от това. Бях дете, което се опитваше да порасне и да разбере живота си. Но изведнъж станах посланик на милиард хора по света".

"Спомням си, че толкова много се опитвах да накарам хората просто да ме възприемат като човек", добавя тя.

През 2016 г. Роман се присъединява към Съвета по американско-ислямски отношения (CAIR), най-голямата в страната организация за граждански права и застъпничество. Тя започва като директор по комуникациите, но оттогава става и организатор на общността, политически анализатор и консултант, работещ по свързани въпроси.

Роман казва, че застъпничеството за американските мюсюлмани и проблемите, с които се сблъскват, е обезсърчително, но вижда надежда във всяка малка победа. "Ще продължим да бъдем политически ангажирани", казва Роман. "Мюсюлманите вече не желаят да носят това бреме. Никой от нас не е извършил 11 септември. Защо трябва да носим това бреме?"

Касим Рашид

39-годишният Касим Рашид е американски адвокат по правата на човека от пакистански произход адвокат, живеещ в Стафорд, Вирджиния.

Той си спомня, че в деня на атаката стои с колеги пред телевизора в офиса и наблюдава срива на Световния търговски център. Подобно на останалите, той е шокиран от новината, но след това чува как един негов колега прошепва "парцалени глави" и у него настъпва чувство на страх.

"Преместих се тук, когато бях на четири, така че това е единственият дом, който съм познавал", казва Рашид пред CNN. "Аз съм американец във всеки смисъл на думата. Но бях на 19, мюсюлманин, с голяма брада. Изведнъж хората не можеха да ме видят като американец."

Случайните полицейски проверки се превръщат в норма за него. Расовите клевети, които някога са били толкова дразнещи, в крайна сметка стават предвидими. И всеки път, когато Рашид срещне някой нов човек, той се подготвя за момента, в който той неизбежно ще започне да говори за 11-ти септември.

"Независимо дали ми харесваше или не, само като съществувах, изведнъж представлявах 1,6 милиарда мюсюлмани", казва Рашид. "Знаех, че ако не взема активна роля в написването на моя разказ, моята история, някой друг ще го направи вместо мен и това няма да е истина." Той насочва желанието си за истина и справедливост в изучаването на право, а сега работи като адвокат по правата на човека, представляващ мюсюлманите, сред други маргинализирани общности.

"Имаше огромни зверства и ужасяващо насилие, извършени срещу мюсюлманите заради 11 септември. Видяхме неща като Закона за патриотите, нахлуването в Афганистан и Ирак, залива Гуантанамо и безсрочното задържане на хора без надлежен съдебен процес", обяснява Рашид. "Знаех, че трябва да направя нещо, за да създам такава държава, каквато смятах, че трябва да бъде Америка - такава, основана на справедливост и състрадание. Да стана адвокат беше признание, че тази страна има благородни ценности на равноправно правосъдие и защита и конституция, за която си струва да се бориш."

Голяма част от работата на Рашид е съсредоточена върху въпросите на имиграцията, убежището и правата на жените.

Борбата за справедливост в съдебната система не беше лесна, признава той, но е вдъхновен от следващото поколение, което става все по-гласно по въпросите относно правата на човека и нетърпимо към омразата.

Що се отнася до младите мюсюлмани, той предлага следните съвети: "Бъдете ожесточени и смели в самоличността си. Не е нужно да се срамувате от това."

Накибур Рахман

44-годишният Накибур Рахман е американски университетски преподавател от Бангладеш, живеещ във Файетвил, Северна Каролина.

Той емигрира в САЩ само седмици преди 11 септември - млад, уверен и вдъхновен да сбъдне мечтите си. Но всичко се промени в тази съдбоносна сутрин, а бъдещето вече не изглежда толкова светло.

"Първата ми мисъл беше за приятелите и семейството ми в Ню Йорк, работещи в Кулите", спомня си Рахман пред CNN. "Това беше много травмиращ момент за мен и дори нямах време да помисля какво може да означава това за моята общност."

Близките му се оказват в безопасност, но страхът и паниката, които е изпитал, остават с него и до днес.

"Ако затворя очи, все едно гледам филм", казва Рахман. "Мога да видя какво точно се случи от момента, в който се събудих, до момента, в който видях атаката по телевизията. След това сякаш животът ми спря и не можех да си спомня нищо."

Рахман казва, че е имал късмета да получи много подкрепа от общността си в Мейн, където по това време е бил в аспирантура. И все пак той се замисля два пъти преди да направи или каже нещо, което би могло да се тълкува погрешно като подозрително.

"Имах късмета да бъда заобиколен от доброта, но винаги нещо ме връща в реалността“, споделя той. "Постоянно ми напомня един и същ въпрос: Ще бъда ли обект на реакция, защото мюсюлманска група извърши това?"

Страховете му са подсилени от честите новини за престъпления от омраза, насочени към мюсюлманите. Той казва, че това е довело до ужасяващо осъзнаване за мюсюлманската общност, което в крайна сметка ги обедини.

"Мюсюлманската общност научи, че нещата, които най-много ценим в тази страна, са  в Първата поправка -  свободата и търсенето на щастие, могат да ни бъдат отнети за секунда“, казва Рахман. "Ние се събрахме заради това."

В продължение на десетилетия мюсюлманите са живели в сянката на 11 септември, но Рахман вярва, че бъдещето няма да бъде толкова тъмно.

"Мюсюлманските организации, които виждаме днес да процъфтяват, са родени след 11 септември, когато осъзнахме, че ако не започнем да си помагаме, да бъдем активни в общността, да разказваме нашите истории, никой друг няма да го направи за нас. Ние отказваме да бъдем направени изкупителни жертви завинаги."


165
Още от САЩ
Можеше ли Халид шейх Мохамед, мозъкът зад 11 септември, да бъде спрян?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
35 часа преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!Съжалявам Ганьо нямам пари да ти платя бирата тоя път!https://youtu.be/kKAoA6la5nkДа ми откраднат чистачките (чисто нови) от моята скромна кола. Където погледнат очите ми всичко краде ли краде ... Да си ги сложи отзад ... На задното стъкло имам предвид ...
137
0
 
0
 
! Отговори
35 часа и 10 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!На свинче звънче. Голям е тоя лаф. Както и: "Мамка му и прасе!" на Радичков!Ама много му се чудя на Радичков как е кръстил разказа: Свирепо настроение. Виж за партия с това име ще гласувам. Какво пък е толкова свирепо в разказа на един селянин, че е търсил едно прасе и го няма и го няма и го няма и "Мамка му и прасе" Търси го да го заколи... Знаеш що? Да има кво да яде семейството му! Че иначе няма да има... А ще има глад зимата...
136
0
 
0
 
! Отговори
35 часа и 20 минути преди 2 седмици
Знаеш ли защо ще станеш Сакскобурготски, Игнатов, Даниел Вълчев - да не се бърка с Красимир Вълчев, защото за тоя номер дето съм ви спретнал ти няма да си кажеш: Ужас тия тия *** съсипаха и деца и учители. Знаеш ли какво ще си кажеш? Трябва да намеря начин да държа и стискам тая граната с издърпан предпазител да не гръмне. И разбира се ще намериш начин да ни го върнеш - било с проверки, било с критерии, било с опашки. А няма да си зададеш въпроса че не ние създадохме гранатата нито дръпнахме
135
0
 
0
 
! Отговори
35 часа и 25 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!Да аз съм си платил най-належащото което ми е с договор. Останали са да връщам на едни колеги дребни са. Трябваше да купя два триножника, един проектор, защото някой сви едни, а ми трябват тази година, защото не искам да разчитам на нечие благоволение да ги върне. Аз ще работя нали ама бяха към 1200 лева, къде на лизинг, къде кеш! Ти ще ги изравниш тия нормативи, което пък според плановете изисква назначения после, но ще станеш Игнатов и Даниел Вълчев знаеш що?
134
0
 
0
 
! Отговори
35 часа и 40 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!И докога Иричек ще плаща на Ганьо бирата?И докога Ганьо ще плаща две ябълки по-малко за изкуство и култура.Като Ганьо не е обикновения български гражданин , а Ганьо е министър, министър председател, законодател, чужд гражданин!
133
0
 
0
 
! Отговори
35 часа и 45 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов.Задават ми въпрос Ангелов докога ще тормозиш тези дето са написали тия закони дето обезщетенията за хората ощетени от са два милиарда на 15 000 човека. Българският банкер Буров е написал в мемоарите си от колониално време:Българинът ще стане велик гражданин на света,когато се научи да си плаща за каквото получава.В тоя смисъл не знам дали съм велик,ама съм гражданин на света, за разлика от сельовците написали тези разпоредби с тези часове. Ще се научат да плащат
132
0
 
0
 
! Отговори
36 часа и 30 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!Всяка година докато тези практики продължават купчината от хора с осакатен потенциал расте и аз осъзнавам и правя всичко по силите си да не участвам в това осакатяване макар и част от образователната система и се опитвам да насоча общественото внимание към правилния проблем за да го решим. Защото това е една от функциите на изкуството - да показва проблемите, да провокира, да задава въпросите!
131
0
 
0
 
! Отговори
37 часа преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов.Затова от всички моделиери аз ще поставя и колаж за облеклото и костюма и той ще е само за образователни и некомерсиални цели и Жал Пол Готие ще присъства. И Коко Шанел и Ив Сен Лоран ...и още много други. От 200 кв. Метра ще отделя три квадрата и за модата като изкуство ...
130
0
 
0
 
! Отговори
37 часа и 5 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов.Искам да ви покажа скандалният Жан Пол Готие. И лебедовата му песен Ревюто за оттегляне от модата. Наричат го всякакъв, но искам да видите тази колекция на човек със стил и вкус. От най-големият мъжкар до фини типове, различни от класическия хетеросексуален модел от най- големите кошути до жената на средна възраст - всичко е шедьовър. Всички са важни. И всички харесват по нещо!https://youtu.be/tYDyi-B1FuUТова е професионалиста.
129
0
 
0
 
! Отговори
37 часа и 20 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов. Ще каже човек, че целта на образователната система е тия хора да са достатъчно умни да четат и да смятат и всичко друго е маловажно. Достатъчно умни да вършат някаква работа и достатъчно т.ъ.п.и да не усещат как им го набиват отзад.Ама ако не разбират кво четат и ако само са като флашки да запомнят и възпроизвеждат и не критикуват това това, което четат? Кой век е?
128
0
 
0
 
! Отговори
37 часа и 25 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!Представи си, че си учител от ония с 5 ябълки и 720 часа, кажат ти на всичкото отгоре, че работата ти е ниско относително трудно, че това да твориш е нищо работа, че нищо не правиш и не работиш, че това твойте не е важно, че твоето е лесно поради което не се оплаквай и че не важно за хората това. И като видиш 30 процента затлъстяване и 52 процента функционална неграмотност, а детето ти на всеки две години ходи на изпит по четене и смятане ...
127
0
 
0
 
! Отговори
37 часа и 35 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов.Да ама по закон трябва и тримата учители да са равнопоставени, по закон сферите в които преподават са еднакво важни за развитието на детето ти , децата ви. Но има такъв вид хора които търсят начин да заобиколят закона и да накажат втория и третия учител да работи повече и то не малко повече от първия. Не ли по-правилно всички учители да работят равен брой часове например 560 като първия и тогава ако получат и тримата по пет ябълки никой няма да е сърдит!
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ ВЧЕРА - 3-ТЕ "ГОЛЕМИ " ТВ ДАВАХА ЗА "ИСТОРИЧЕСКИЯ' 11.09 КАКТО ПРЕДИ ДАВАХА ЗА 09.09 ИЛИ ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ... ОСВЕН СЛАГАЧЕСТВОТО, НЯМА И С КАКВО ЯВНИО ДА НИ ЗАНИМАВАТ. ОСВЕН С ВИРУСА И ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ.
125
0
 
0
 
! Отговори
37 часа и 50 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов!Ще го обясня така няма да е точно:Имаш дете.Взимаш му трима учители и имаш петнадесет ябълки-единия учител го учи да чете и пише и разбира езика си чужди езици и математика и работи 560 часа плащаш му 5 ябълки, има втори учител той го учи на история,биология, химия, география,ама работи 640 часа и на него му плащаш 5 ябълки,третият учител е по изкуства и спорт - да го научи да твори, да разбира цивилизацията и нейното многообразие, да спортува 720 часа 5 ябълки
124
0
 
0
 
! Отговори
37 часа и 55 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов! Ето сега аз си искам трите годишни заплати заедно с още 15 000 колеги натрупали се през последните 14 години като неизплатени часове 30 хиляди, 15 хиляди заради подслушване от мръсно корумпирано ченге, 5 хиляди за претърпени неимуществени и етични щети , 5 хиляди заради великият им инат. Да видиш как при всички доказателства всичко говори за престъпления, които аз не съм извършил ...
123
0
 
0
 
! Отговори
38 часа преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов. Ама има тоя вариант има измамници много. Аз много пъти ви доказвал че хора се опитват да ме използват и топят и даже да се представят за мен и да искат от мое име неща дето не съм искал!
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По това което се случва в Близкия Изток съдя, че мюсюлманите са кoфти материал и с право са недолюбвани. И не на последно място поради изостаналите си възгледи, пълното подчинение на жената, чийто права са сведени до това на селскостопанско животнo. В мюсюлманските страни като Иран или Пакистан и Афганистан няма никакъв прогрес, там си живеят в средновековието, в бедност и омраза. Май само това ги крепи. Омразата им към белия човек, към християните, към САЩ и Израел.
121
0
 
0
 
! Отговори
38 часа и 10 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов. Всичко са взели дето не е трябвало да го взимат, те нямат мярка за справедливост или за чест или за достойнство, това са скотове като господарите си каквото могат да вземат ще вземат и няма да им пука че не са за тях .... Това значи оскотяване, като животно гледа да убие да вземе и да се наяде .... За това давам примера с Боян Радев - той е велик да купя една творба акварелна или нещо за ядене. И подозирам че много пъти е седял гладен...
120
0
 
0
 
! Отговори
38 часа и 5 минути преди 2 седмици
За празните сметки на Ангелов.Квото и да се опитали някви хора да ми помогнат, то не е стигнало до мен. Някой е много умен, селективно прибира хубавото за мен за него си!
119
0
 
0
 
! Отговори
38 часа и 10 минути преди 2 седмици
До празните сметки на Ангелов. Не е въпроса дали ми стигат парите или не - еволюционен скок в моята сфера се прави с пари. Но не е това проблема - проблема е с несправедливостта. Някой казват требва да седиш, колко по-глупави са хората, толкова повече ще уважават изкуството. Напротив - толкова по-малко им пука за изкуство и са 52 процента дето им не пука за изкуство. И друго това на което се възхищават е върл примитивизъм, такова нещо след мойта порода се гледа с отвращение. И трябва да скоча..