Войната в Украйна е и за полезните изкопаеми и енергийните ресурси

"Вашингтон пост": Киев може да загуби достъп до две трети от залежите си
12 авг 2022 09:30, Елка Василева
84
Войната в Украйна е и за полезните изкопаеми и енергийните ресурси
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл краде от Украйна основополагащите съставки на нейната икономика - природните ѝ ресурси, пише в. "Вашингтон пост".

След близо шест месеца битки, водената от Москва война ѝ спечели разширен контрол над някои от най-богатите на полезни изкопаеми земи в Европа. В Украйна се крият някои от най-големите в света запаси от титан и желязна руда, находища на неизползван литий и масивни находища на въглища. Заедно те се оценяват на десетки трилиони долари.

Още по темата
По-голямата част от тези находища на въглища, които в продължение на десетилетия захранваха жизненоважната стоманодобивна индустрия на Украйна, са съсредоточени в източните части, където контролът на Москва е най-стабилен. Това ги поставя в руски ръце, заедно със значителни количества други ценни енергийни находища и находища на полезни изкопаеми, необходими за всичко - от части за самолети до смартфони, според анализ на канадската организация за оценка на геополитически рискове SecDev, направен специално за американския вестник.

Русия притежава огромни количества природни ресурси. Но лишаването на Украйна от собствените ѝ ресурси стратегически отслабва икономиката на страната, принуждавайки Киев да внася въглища, за да поддържа осветлението в градовете. Ако Кремъл успее да анексира украинската територия, която е завзел, което според представители на САЩ Москва ще опита да направи през идните месеци, украинското правителство ще загуби достъп до близо две трети от залежите си.

Страната би загубила и множество други ресурси, включително запаси от природен газ, петрол и редки полезни изкопаеми, които са от съществено значение за някои високотехнологични компоненти.Това от своя страна може да попречи на западноевропейското търсене на алтернативи на вноса от Русия и Китай.

"Най-лошият сценарий е Украйна да загуби територия, да няма повече силна суровинна икономика и да стане нещо подобно на някоя от балтийските републики, държава, която не е в състояние да поддържа индустриалната си икономика", заяви Станислав Зинченко, главен изпълнителен директор на базирания в Киев център за икономически анализи ГМК. "Точно това иска Русия. Да ни отслаби."

Украйна е широко известна като селскостопанска сила. Но като източник на основни суровини, страната има находища на 117 от 120-те най-широко използвани полезни изкопаеми и метали и е основен източник на изкопаеми горива.

Официалните уебсайтове вече не показват геолокациите на тези находища - правителството, позовавайки се на националната сигурност, ги свали в началото на пролетта. Но анализът на SecDev показва, че под руски контрол в момента се намират украински енергийни залежи и залежи на полезни изкопаеми на стойност поне 12,4 трилиона долара. Това е почти половината от доларовата стойност на 2209 депозита, прегледани от компанията. В допълнение към 63 процента от находищата на въглища в страната, Москва контролира 11 на сто от находищата на петрол, 20 на сто от находищата на природен газ, 42 на сто от металите и 33 на сто от находищата на редки и други важни полезни изкопаеми, включително литий. Някои от тях са трудни за достигане, а някои са загубени още при анексията на Крим или водената осемгодишна война с проруските сепаратисти в източната част на страната.

От началото на нашествието насам обаче Кремъл непрекъснато разширява притежанията си. Според SecDev и ръководители на украинската минна и стоманодобивна промишленост, Русия е завзела 41 въглищни находища, 27 находища на природен газ, 14 находища на пропан, девет нефтени находища, шест находища на желязна руда, две на титанова руда, два обекта, свързани с добива на циркониевата руда, един за стронций, един за литий, един за уран, едно златно находище и важна кариера за варовик, използван преди това за производството на украинска стомана.

Според Роман Опимах, генерален директор на Украинската геоложка служба, правителството в Киев все още оценява отражението на войната върху ресурсите от полезни изкопаеми. Но предвид това каква част от украинските суровини са в източната и южната част на страната, той предполага, че стойността на загубените запаси надвишава изчислената от независимия анализ.

По-голямата част от петролните и газовите запаси на страната остават под неин контрол. Но за Западна Европа засиленото заграбване на украински земи от страна на Русия е тактически провал.

"Руската окупация на украинска територия има преки последици за западната енергийна сигурност", според Робърт Муга, съосновател на SecDev. "Ако европейците не успеят бързо да диверсифицират източниците на петрол и газ, те ще останат силно зависими от руските въглеводороди", добавя той.

Най-голямата заплаха е за бъдещето на Украйна. След 2014 г., когато Украйна загуби приблизително 7% от територията си, критичните западни инвестиции в енергийния и минния сектор се отдръпнаха. Сегашната война има същото въздействие. Анализатори казват, че лицензите за други находища на полезни изкопаеми, продадени от украинското правителство миналата година, сега се търгуват с големи отстъпки, тъй като инвеститорите се съмняват в жизнеспособността на добива.

Ударът върху Украйна е много по-тежък поради превземането на ключови украински пристанища и широката блокада на Черно море. Някои анализатори виждат изгубените морски транзитни маршрути като по-значими от изгубените запаси от полезни изкопаеми - особено въглищата, въпреки текущата им стойност, докато други страни преминават към по-екологична енергия.

"Суровините като въглищата не са бъдещето, те са миналото", според Андерш Аслунд, икономист, който отдавна проучва Украйна. "По-важното е дали Украйна ще загуби пристанищата си, които не мисля, че ще изгуби. Ако нямаха тези пристанища, щеше да им се наложи да изградят напълно нова инфраструктура за износ".

В опита да рестартира икономиките в завладените територии Русия може да се опита да възобнови добива и производството на стомана, както изглежда направи в един от двата големи завода за стомана в превзетия Мариупол. Вероятно обаче ще се сблъска със значителни логистични пречки, включително липсата на достъп до предишни купувачи. Въпреки че изземването на резерви може да помогне за постигането на военна цел - да се отслаби прозападната Украйна, малцина очакват Русия да желае или да може да направи мащабни инвестиции, необходими за извличането на минералите.

Тези предположения се основават отчасти на това, което Русия направи с мини, превзети през 2014 г. В рамките на около година производството беше силно ограничено, до голяма степен защото Украйна отказа да купува въглища от окупираните територии, а Русия има огромни собствени запаси. Москва се опита и да наводни някои превзети въглищни мини, за да ги направи безполезни, ако Украйна си върне загубената територия.

Главният изпълнителен директор на енергийната компания ДТЕК Максим Тимченко не смята, че руснаците наистина се нуждаят от тези суровини. "Те просто се опитват да унищожат нашата икономика", смята той.

Но ако са необратими, подобни загуби биха принудили останалата част от Украйна да пренастрои икономиката си. Възможната положителна страна на нещата е евентуална модернизация, която да направи остарелите стоманодобивни заводи по-ефективни и по-екологични. Първоначалните оценки сочат, че цената за възстановяване на икономиката като цяло започва от 750 милиарда долара.

Някои икономически експерти предполагат, че дългосрочното въздействие на войната може да бъде притъпено, дори ако Украйна отстъпи значителни територии, стига да акцентира върху секторите на технологиите и услугите, които подпомогнаха растежа през последните години и разшириха стремежа към алтернативни енергии. Но задачата пак щеше да остане трудна. Неотдавнашният опит на Украйна да модернизира енергийната си мрежа беше провален от войната. Почти половината от нейните централи за възобновяема енергия, включително 89 процента от вятърните паркове, са в завзети територии или зони на конфликт. Повече от половината вятърни паркове са затворени.

Всяко усилие за възстановяване с широкомащабни чуждестранни инвестиции вероятно ще изисква истински край на сраженията, а не нов продължителен, но сдържан конфликт с Русия. "Украйна не само ще загуби голяма част от територията и ресурсите си, но и ще бъде постоянно уязвима от нова атака от страна на Русия", казва Джейкъб Къркегор от базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Питърсън". "Никоя здравомислеща частна компания не би инвестирала в останалата част от Украйна, ако това се превърне в замразен конфликт."
/БТА/
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Швейцария няма полезни изкопаеми.Има швейцарци.Работят,изкарват пари,не мислят за война и вече над 700 години всяко поколение е оставяло по нещо на наследниците си.А не руини,като в страните които са воювали.Мирът е основа на просперитета.А ако ще Русия целият свят да завземе и след 7000 години днешният стандарт на швейцареца руснака няма да има!Най много да се пропие повече от сега!
74
0
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 месец
Най- после да се каже в прав текст,че войната е икономическа.Смешен плач от Запад за неколонизирана Украина.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Донбас е най богатата част от Украйна, без Донбас и достъп до море, Украйна ще е една мнооого бедна държава!
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 71 руснаците си имат достатъчно полезни изкопаеми. Ни виж американците търсят химически оръжия а вместо това помпят петрол. Или Кадафи им пречил или Сирия. Все страни богати на петрол са в полезрението за демокрация на САЩ. Даже вчера имаше статия как американците си точат още от петрола на Сирия. Демокрация та дрънка
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам как ще я караме, когато хората се осъзнаят, че Русия води завоевателна война в 2022 година.
70
4
 
4
 
! Отговори
Убре преди 1 месец
Байдъновците ша ги хване Диарията.
69
3
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Всъщност тази статия е от 24 февруари. Това си е чистата истина. Онези лъжи, че ги е страх от НАТО бяха само да хвърлят пепел в очите на света...
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая статия е от преди 2дни. Днеса даже успяха да преведат част от нея. Браво зачита се за 1 грант.
67
7
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Оръжията са важни, но има и друг елемент. Просто няма начин чукшите, затворниците и другите платени наемници, които русняците вкарват в Украйна да надделеят...След като се чу, че не е хубаво да се крадят килими, бойлери и тоалетни чинии мотивацията спадна до нула. Украинците са като оси и не е чудно ако гръмнат атомната централа в Запорожие на пук на Русия. Въпросът е на "свобода или смърт юнашка", както е споменал един велик българин.
66
4
 
11
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 месец
Разбрахме защо Русия нападнала украйна,айде сега да чуем защо сащ през последните 60 г. е страната,която е водила най-много войни,НО НИКОГА В НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ, нито една от войните не са нападани,всичките до една са предизвикани и реализирани от сащ.Защото не е правилно да се мерят с двоен аршин нали? Русия през последните 32 г. нападна една страна,а сащ за това време окол десет. Едните ги изкараха окупатори,диктатори,а другите са ОСОВОБОДИТЕЛИ, "развиващи демокрацията по света"
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА ПЪРВИ ПЪТ НЯКАКЪВ ЩО-ГОДЕ ОБЕКТИВЕН АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА.
64
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен "И така вече 5 години вместо България да купува евтин газ, руснаците започнаха война която на нас като член на ЕС и НАТО ще ни струва милиарди." ШЕЛ и евтин ГАЗ хе хе смех. Да приемем че ШЕЛ е започнал разработка 2017 как смяташ за колко време се строят примерно 10 сондажни плаващи кули които да експлоатират находището? И следва въпросът Находището ще удовлетвори ли нуждите на Украйна и остатъка да продава?
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БобиСтава на въпрос за нови находища в черноморския шелф около Крим и в източна Украйна. Юзовското находище е открито в Донбас през 2010-та. 2013-та по времето на ЯНУКОВИЧ е сключена концесия с Шел за 50 години. Планът е бил добивът да започне 2017-та. Но както знаем 2014-та идват Игор Стрелков роден в Москва и Александър Бородай роден в Москва. И така вече 5 години вместо България да купува евтин газ, руснаците започнаха война която на нас като член на ЕС и НАТО ще ни струва милиарди.
62
1
 
11
 
! Отговори
him преди 1 месец
М-даа, а кой шета в Ирак, Сирия, Либия, искаше да шета във Венецуела - все хубави хора с честни /либерални/ намерения!
61
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен "Нацистите са русия и това всеки нормален човек го знае и вижда. А ти си долен лъжец и манипулатор който повтаря хиляди пъти едни и същи руски лъжи." Хайде ДЕФИНИРАЙ МИ ТЕРМИНА НАЦИСТ и след това го съпостави с реалността в Руската Федерация. Имай предвид че в РФ живеят над 150 НАЦИОНАЛНОСТИ доста от които за да оцелеят са спонсорирни от държавата. Има сумата ти религии основните Православно Християнство и Ислям. Също така има множество Държавно признати ОФИЦИАЛНИ ЕЗИЦИ вкл Украински
60
0
 
3
 
! Отговори
Zovo преди 1 месец
Както и да въртим и сучем , квото и да говорим, нещата опират до енергийните ресурси те не могат да се печатат а не можем да оставим Русия сама да ги ползва, трябва да ги сподели с останалият свят.
59
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен "Обаче същевременно не иска газ от Украйна който може да е по-евтин от руския защото растоянието е няколко хиляди километра по-късо" Украйна до колкото знам осигурява около 12% от нуждите си със добив на собствен Газ. Или си мислиш че ще продава евтино своя газ и ще го заменя за газ от европейски прекупвачи?
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БобиНацистите са русия и това всеки нормален човек го знае и вижда. А ти си долен лъжец и манипулатор който повтаря хиляди пъти едни и същи руски лъжи. Мястото ти е в русия, а не в ЕС. Злоупотребяваш със свободата която ти е дадена в свободна европейска България. Това е слабостта на демокрацията, че дава поле за виреене на нацисти като руските нацисти. Свобода която в русия не би имал, защото ако там не си с властта, ще свършиш или в затвора или в изгнание или мъртъв.
57
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен "Той си пращаше войски в донбас 8те години, но ако му пукаше за хората там да беше нахлул официално много по-рано." 8 години ПУТИН се ОПИТВАШЕ С МИНСК 1/2 ДА НАПЪХА ЛНР И ДНР ОБРАТНО В УКРАЙНА - Преди да коментирате ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ДОКУМЕНТИ не напразно в техниката има термин RTFM - Read The Fucking Manual - Прочети си документацията, "Напиши си Домашното"...
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Логиката на българския русофил: Когато газта е от Азербейджан или САЩ, се реве, че от русия би бил по-евтин. Обаче същевременно не иска газ от Украйна който може да е по-евтин от руския защото растоянието е няколко хиляди километра по-късо и защото ще има повече конкуренция което сваля цената. Реват за "българския интерес", но всъщност ги интересува само руския интерес.