Роберт Фицо: ЕС губи още 50 млрд. евро, а в Украйна гробищата ще са пълни

Стратегията на запада за войната се оказа абсолютно неуспешна
10 яну 2024 19:00, Петър Бойчев
105
Роберт Фицо: ЕС губи още 50 млрд. евро, а в Украйна гробищата ще са пълни
Снимка: БГНЕС

Стратегията на западните държави за Украйна не работи, дори се оказа "абсолютно неуспешна“, пише министър-председателят на Словакия Роберт Фицо в коментар за вестник Pravda. "Казано просто, западната стратегия в Украйна не сработи", твърди словашкият премиер, като веднага след това допълва, че тя дори е "абсолютно неуспешна“, предава Фокус.

"От самото начало на конфликта в Украйна отхвърлих неговата черно-бяла визия, както искаха във Вашингтон или Брюксел. Войната в Украйна датира от 2014 година [причините й се коренят] в развитието на украинската политическа сцена и отношението й към съгражданите си по националност.И, разбира се, в тоталното влияние на САЩ върху всичко, което се случи и се случва в Украйна след 2014 година“, уверен е Фицо.

Премиерът на Словакия смята, че действията на Москва в Украйна след 24 февруари 2022 година са използвани от Запада с цел "да постави Русия на колене“. За да постигнат това, властите в Киев биват снабдени с оръжия и милиарди долари.

"Шокиращо е как Западът многократно е преценил погрешно ситуацията в Русия“, казва Фицо. Той посочва, че Москва има пълен контрол върху присъединените към пределите й региони. "Руската икономика и руската валута не се сринаха, антируските санкции увеличават самодостатъчността на тази огромна страна, руските енергийни гиганти отчитат рекордни доставки [на суровини] за Китай и Индия“, пише още лидерът на кабинета в Братислава.

"Аз не съм от тези словашки политици, които се радват, че в Словакия превръщат Руската федерация в смъртен враг, и изобщо не ми харесва, че затова в Русия неприятелска държава“, отбелязва Фицо. Украйна, според него, не е в състояние да проведе контранастъпление. "Позицията на украинския президент [Володимир Зеленски] е разклатена, докато руският президент [Владимир Путин] увеличава и консолидира политическата си подкрепа“.

"Няма да си позволя, разбира се, да кажа, че Русия не усеща въздействието на негативните последици от взетото през февруари 2022 година решение за използване на военна сила в Украйна, но в никакъв случай до такава степен, че да я унищожи, както предвидиха западните плановици“.

Фицо прогнозира, че Западът ще продължи да изпраща оръжия и пари в Украйна за още известно време. За авторите на стратегията спрямо Руската федерация е "политически невъзможно“ да признаят, че тя е грешна.

"След две или три години ще бъдем там, където сме сега. Само Европейският съюз вероятно ще загуби 50 милиарда евро, а в Украйна гробищата ще бъдат пълни с хиляди мъртви войници. Здравият разум, за съжаление, не печели, въпреки че ни казва незабавно да обявим примирие и да седнем на масата за преговори“, пише Фицо. Според него с течение на времето Русия само ще засили позициите си за преговори за разрешаване на конфликта в Украйна.

Словашкият премиер отбеляза, че Москва се нуждае от гаранции за сигурност, а Европейският съюз и Русия са взаимно необходими един на друг. "Като ръководител на правителството на Словакия, няма да сея враждебност към която и да е страна. Желая постепенно стандартизиране на отношенията между страните-членки на ЕС и Русия“, обяснява Фицо. Братислава, казва той, възнамерява да помогне на Украйна да постигне членство в ЕС, ако изпълни условията, предвидени за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
До Анонимен 99 - Е как президента Радев да бъде като Орбан и Фицо. Първо американците ни разоръжиха, унищожиха ни цялата икономия - селско стопанство, заводи и т.н. Ако някоя държава ни нападне, ние първо че нямаме войници /в численост говоря/ и второ сме разоръжени благодарение на американците. Това е истината. Англичани ни мразят. А нашите от НС за мафиоти и хора, които се интересуват само от собствени облаги. От нас зависи дали за в бъдеще да продължаваме така. ние не сме прости хора, много.
90
4
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Орбан какво му се кефите? Откакто е дошъл, държавата му обедняла 6 пъти..
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Олеле, нашият СЕМ и нашият Денко-Тагаренко веднага ще обявят Фицо за проводник на руска пропаганда от Кремъл, за рушащ евроатлантическата ориентация, за руски агент на влияние. Истината боли за СЕМ, за Фашистката Сглобка, за милитаристите Денко и Тагаренко.
88
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възхищавам се на Орбан и на Фицо. Съжалявам че Радев не е като тях поне.
87
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възхищавам се на Орбан и на Фицо. Съжалявам че Радев не е като тях поне.
86
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сът Да те светна ли, че не само руснаци, унгарци са мачкани в Украйна, а и словаци. С такава политка към етническите малцинства и с паравоенни неонациски формирования, не знам укрите какъв ЕС чакат.
85
23
 
8
 
! Отговори
Сът преди 3 месеца
Мед за ушите на родния pycopoб. Словашкия pycopob обвинява Запада,че снабдявал Украйна с оръжия за защита,а не обвинява господин Путин за неговите имперски амбиции. Все едно Украйна и Запада нахлуха в Русия,а не обратното. Където се е намесила руската пропаганда,нищо хубаво не е излязло. В България е така от близо век и затова сме на това положение.
84
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много се надявам на евроизборите, европейците да гласуват повече за хора като Орбан и Фицо, а не за краварски марионетки като нашите евроатлантици.
83
2
 
27
 
! Отговори
браво преди 3 месеца
Много добре го е казал. В думите му има много истина, а и отразяват реалността, а не фантазиите на Урсула и сие.
82
4
 
23
 
! Отговори
Стига преди 3 месеца
Пет пари не давам за Украйна, Русия и САЩ. Откакто обаче започнаха тъпата си война, която беше единствено за да захрани американските оръжейници, ЖИВОТЪТ В БГ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА стана от труден на невъзможен. Набийте си го в главите, закачете си го на екраните и запомнете: това е единственото, което следва да ни интересува.
81
31
 
3
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Фицо е словашкият Копейкин, за тия, дето не знаят!
80
6
 
2
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
До Според бандеровцитеУкрайна никога не е имала 1 200 000 мобилизирани. Нито пък 5000+ самолета, които кокошенко е унищожил. Тези цифри са за балъците, като теб.
79
3
 
14
 
! Отговори
Според бандеровците преди 3 месеца
според бандеровците Русия се бие с 462 000 армия която била с на 95% окомплектовани подразделения и части. Преди около месец по бандерроската тележивика казаха че усссррайна е загубила близо 1 200 000 убити и ранени, около час по късно тази информация беше изтрита. Стратегията на путин е да изтощи НАТО - на Путин не му трябва усссрайннна цялата в развалини, за това войната върви бавно
78
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на Фицо. Оставка и затвор за нашето правителство.
77
5
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Горят-горят полу човеците!
76
27
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Жалък недоубит комунист!
75
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом си предател, срамувай се!
74
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фицо е разумен макар не колкото Орбан но все пак е умен за разлика от нас които сме предатели и лично аз се срамувам от това. Предателите Никой не ги обича.
73
3
 
34
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Ама как може разни хора, премиери на разни държави, да не споделят ценностите на нашите панелни евроатлантици? Ама това е толкова недопустимо, даже престъпно някак си. Само едно не знам - нашите евроатлантици някога в живата си съградили ли са нещо? Или поне деца дали са създали? И защо всички трябва да се съобразяваме с шепа ялови неможачи, които дори нямат собствено мнение? Каквото им напишат от Посолството, това е върховната истина. Такива не щастници ли трябва да определят живота на хората?
72
2
 
36
 
! Отговори
до 77 преди 3 месеца
То и Русия може да причини вулканична дейност в Америка. Силна и интензивна вулканична дейност, която да занули континента. Спрете да се надявате на САЩ. Ако можеха да унищожат Русия, щяха да са го направили. Излезте от дигиталната реалност и погледнете света. Ще бъде много полезно за всички.