НАСА поиска от Русия да построи четири космически кораба

Американската космическа агенция се нуждае от време за отстраняването на проблема, свързан с изолиращия слой на външния резервоар
14 ное 2005 10:22,
НАСА поиска от Русия да построи четири космически кораба
Руската совалка "Съюз ТМ 24" по пътя й към Байконур. Снимка: АФП

НАСА поръча на Русия да конструира и изработи четири космически кораба, съобщи отговорник в руския космически сектор, пожелал анонимност. Американската космическа агенция се нуждае от време за усъвършенстване на своите совалки.

При изстрелването през февруари 2003 г. на американската совалка "Колумбия", от изолиращия слой на външния резервоар се откъсна голямо парче с тегло над 500 грама, което  наруши термичната защита на лявото й крило. Това причини смъртта на седемчленния й екипаж. Поради това НАСА няма да пуска своя совалка поне до месец май следващата година.

„НАСА се обърна към нас за закупуването на два кораба Съюз и две Прогрес”, потвърди Николай Севастианов, директор на фирмата „РКК Енергия” – руският производител на ракети, като обясни, че космическите полети на американските астронавти са намалели от 28 на 17.

В края на октомври американският конгрес гласува поправка в закон от 2000 г., който забранява и до днес използването и закупуването от САЩ на каквото и да било руско ноу-хау в областта на космическите технологии, докато Москва продължава да изнася за Иран ядрени съоръжения.

Ето защо, за да започне изпълнението на поръчката, Русия трябва да получи потвърждение от американския президент Буш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание