3270 евро минимална месечна заплата? Не, благодаря!

Швейцарците може би ще отхвърлят социалната привилегия
20 апр 2014 12:22,
91
3270 евро минимална месечна заплата? Не, благодаря!
Снимка: архив, Reuters

Швейцария, позната с високия стандарт на живот, банковата си система и световното лидерство в производството на стилни часовници, може да прибави още една титла към безупречното си реноме. Европейската държава ще гласува на референдум дали да се превърне в страната с най-висока месечна заплата в света.

На пръв поглед подобно гласуване изглежда с предрешен изход, но в Швейцария не са особено ентусиазирани от предложението за минимално възнаграждение от 3270 евро на месец (4000 швейцарски франка), пише businessinsider.com.
 
На 18-ти май швейцарските граждани трябва да решат дали да подкрепят инициативата на най-големия профсъюз в страната и Социалистическата партия. В интерес на истината в страната няма законова норма за минимална заплата, но 90 процента от работниците така или иначе получават по над 3270 месечно.

Поддръжниците на идеята за долна граница на заплатите посочват, че така ще се помогне на 330 хиляди нископлатени работници (предимно жени), да се справят с високия стандарт на живот.

Макар и на пръв поглед да изглежда, че проектът ще има малък ефект върху икономиката, редица икономисти, търговски сдружения и големи бизнеси (в това число и хранителния гигант “Нестле”) се обявиха против. Говорителят на “Нестле” Филип Ешлиман заяви, че всички швейцарски служители в компанията получават по-висока заплата от предложената в законопроекта. В същото време обаче той изтъква, че по-високите разходи за заплати ще засегнат негативно други компании в търговската мрежа на “Нестле”.

“Предложената минимална работна заплата е далеч по-висока от тези в съседните държави и ще постави базираните в Швейцария фирми в неизгодна позиция спрямо конкуренцията. Това неизбежно ще се отрази негативно на икономиката на страната”, посочва Ешлиман.

“Нестле” не е единственият противник на идеята. Ако бъде прието предложението, минималното заплащане на час в Швейцария ще бъде 18 евро или 2 пъти повече, отколкото във водещата европейска икономика Германия. Подобна разлика почти сигурно ще принуди бизнеса да се ориентира към пазари с по-евтина работна ръка.

Сдружението на фирмите за почистване “Алура” излезе с категорично становище, че подобно развитие ще унищожи множество работни места и ще отслаби конкурентоспособността на Швейцария.

Самият швейцарски министър на икономиката също се противопостави на предложението, като посочи, че подобна долна граница е реална заплаха за няколко сектора, сред които дребната търговия и селското стопанство. “По тази начин ще пострадат именно хората с по-ниски месечни възнаграждения, защото ще се окажат без работа”, настоява Йохан Шнайдер-Аман. Още през февруари министърът стартира кампания с цел да убеди хората да отхвърлят идеята за минимална заплата от 4000 швейцарски франка.

Националният дебат по темата в Швейцария предизвика интереса на световните медии, но подобна дилема има и в Съединените щати. Тази година, например, в Сийтак, щата Вашингтон минималното заплащане на час беше повишено на 15 долара – най-високата ставка в цялата страна. Увеличението беше оправдано с нуждата от покачване на доходите за справяне с непрекъснато растящата инфлация. Тази седмица стъпки за подобно покачване бяха предприети и в Сиатъл.

Аргументът на противниците на такова увеличение във всеки случай е един и същ – малките и средни бизнеси няма да издържат и ще се преместят. Според businessinsider.com тези опасения може и да се окажат неоснователни. През 2013-та година в Сан Хосе, щата Калифорния има 25-процентно увеличение на минималната работна заплата, но фирмите не само не се изтеглят, но дори се увеличават с 3 процента.

В Швейцария обаче перспективата за рекордна минимална заплата изглежда не блазни особено населението. По данни на Bloomberg имащите право на глас са силно разединени, като социологическите проучвания дават преднина за тези, които са против (52%). Може би просто защото те вече получават над 3270 евро всеки месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Левски преди 9 години
До 123Явно съдиш по себе си, колко си жалък....
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидни не се опитва да отвори очите на никого. Или е комплексар, или се е заразил от манията на западната цивилизация да преувеличава постиженията си(в щатите можеш да намериш 26 годишен, работил като генерален директор, главен мениджър и т.н. и 200 години стаж в областта). Като се видя колата му се разбра, че басейна не е негов, а само го мие. Като излязоха постовете му на тема компютри се разбра, че и от компютри не разбира. А за фютчърстие и яхтите няма и да споменавам...
63
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Abe Angele za chashata kafe i obqd v resturant sam saglasen zashtoto gore dolu tolkova izliza v Evropa kato sam patuval no chak pak 2500 franka naem neshto mai ne mi se vqrva... To po taq logika te sa po zle naistina ot Balgarite.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнгелЛекарски преглед 200 евра.
61
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков и Борисов пък искаха да замразят пенсии и заплати и се смееха на Сидеров, който искаше минимална заплата от 1000 лева и минимална пенсия от 500 лева.
60
4
 
16
 
! Отговори
цж преди 9 години
Истината е че Българина дълбоко комплексиран човечец
59
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До гроб ще плащаш ти данък простотия,***!Колата съм си я платил в брой с пари,които съм спечелил с труд,платил съм данъци на държавата за тях и само за първото тримесечие на тази година съм отворил 42 нови работни места ТУК,в БЪЛГАРИЯ!Затова съм отворен,клоун спраскан!Защото съм останал тук и допринасям с каквото мога за да се развива икономиката на тази държава,давам хляб на много хора и в края на всяка година давам парички на определен дом за деца,лишени от родителски грижи!Излитай!
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ангелчо, цените са така, както казваш, освен за месото: много повече от 30 франка е. Аз съм виждал цени от 50 франка на килограм за свинско место, а за телешко и до 80 франка за кило даже имам и снимки, но няма как да ги кача тук. Затова какво правят швейцарците: хоп на влака я до Франция, я до Германия или Италия, пазаруване с огромни торби за 2 седмици напред в пъти по-евтини супермаркети и обратно в Швейцария
57
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългаринЧовек, който пише клеДка вместо клеТка да ми говори колко е преуспял и как аз съм в гетото, а той на луната е меко казано смешно! А иначе за протокола, само колата ми струва 300 000 лева,пари, които едва ли си виждал накуп и по филмите! Затова *** ще наричаш майка си, овчар убит, а на мен ще ми говориш на Вие!----много си отворен бе батка :)държал съм по $300 000 в ръцете си не да ми обясняваш колата ти колко струвала, дето ще я плащаш до гроб
56
0
 
18
 
! Отговори
111 преди 9 години
Нема ли кой да ги съжали.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Abe hora, ne mi se jiwee v Awstralia.Dori ne mi se hodi natatuk.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3270 евро минимална месечна заплата? bruto razbira se.chisto1800euro.ottam natatuk zenite sa wisoki bezbojno wisoki. abe sustata pokupatelna sposobnost 2300 ewro bruto v Holandia.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ангел - "скъпият живот"Ми защо се оглеждаш за Швейцария. Там е така.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ангелеййййййй Ачо,тия швейцарци били по-зле и от нас бе....тц тц.
51
0
 
26
 
! Отговори
xxl преди 9 години
У нас има твърде много търтеи чиновници ,които изяждат хляба на българина!
50
11
 
25
 
! Отговори
Az sum преди 9 години
Човека от Сиднеи се опитва да ви отвори очите , да ви покаже че съществува живот над мизерията на коятo сте свикнали . Само престъпниците в България имат сметка да ви държат неосведомени и параноидни . Много Българи се спасихме с бягство от законовите бандити управляващи България , но това не ни прави по-малко Българи от останалите там . Все пак бъдещето на България зависи именно от избягалите а не от смачканите от всекидневна битка за оцеляване слуги на мошенници и бандити , нещастници в България .
49
1
 
16
 
! Отговори
Шаро преди 9 години
Тия да ядат ряпа, ако знаят на нас комунистите какво ни обещаха е еееее х хееееииииииии. А бък ако знаете какво ни чака о,оооохххоооооооу.
48
1
 
13
 
! Отговори
magiv преди 9 години
Арестуваха двама младежи за убийството на 88-годишнаОткраднали брадва, стари пари, коронки за зъби и монети,Пребиха 15-годишен в центъра на Пловдив,Двама загинаха в катастрофа в София-в България.
47
15
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Човек, който пише клеДка вместо клеТка да ми говори колко е преуспял и как аз съм в гетото, а той на луната е меко казано смешно! А иначе за протокола, само колата ми струва 300 000 лева,пари, които едва ли си виждал накуп и по филмите! Затова *** ще наричаш майка си, овчар убит, а на мен ще ми говориш на Вие!
46
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен 64 преди 9 години
Ще поживеем и ще очакваме още по интересно време от това в което живеем сега.В този вид Швейцария сега е един анахронизъм.