САЩ: Пхенян е възобновил производството на плутоний

Това означава, че възнамерява да продължи ядрената си програма за военни цели
8 юни 2016 09:12, Елка Василева
11
САЩ: Пхенян е възобновил производството на плутоний
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея е възобновила производството на плутониево гориво, заяви  високопоставен служител от Държавния департамент на САЩ. Това показва, че Пхенян възнамерява да продължи с ядрената си програма за военни цели в нарушение на международните санкции, предаде Ройтерс.

Американският представител, който пожела анонимност, заяви, че Вашингтон е обезпокоен от новата дейност за преработка на плутоний, но не спомена изрично за някаква реакция от страна на САЩ. "Всичко в Северна Корея е причина за безпокойство", каза той пред Ройтерс.

"Те вземат отработеното гориво от 5-мегаватовия реактор в (ядрения комплекс) Йонбьон и го оставят да се охлажда, и после го местят в обект за преработка, където добиваха плутония за предишните ядрени изпитания", заяви служителят.

Тази оценка от САЩ идва само ден след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че има "индикации" за възобновяване от Пхенян на дейността на централата за добив на плутоний от отработеното реакторно гориво в Йонбьон, главния севернокорейски ядрен комплекс.

Развитието на нещата показва, че правителството на Северна Корея работи в посока да си гарантира постоянно снабдяване с материали за своята кампанията за производство на бойни глави въпреки затягането на международните санкции след четвъртия му ядрен опит през януари, отбелязва Ройтерс.

Пхенян се зарече през 2013 г. да възобнови дейността на всички свои ядрени обекти, включително на главния реактор и по-малката централа в Йонбьон, която бе закрита през 2007 г. в рамките на международното споразумение "разоръжаване срещу помощи", което обаче по-късно се провали.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Северна Кореяплутоний
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама от яд изгаси тока в Кения.
7
1
 
19
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Какво ги е... САЩ кой какво произвежда?Да си гледат тяхното канче!
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Това не са хора, това са комунисти
5
6
 
20
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Нека...до момента в който някоя "съвършенна"ракета не се взриви още на полигона и не превърне района в черно петно на картата.Само преди месец са се разминали на косъм от подобен инцидент.
4
9
 
21
 
! Отговори
Аааааа преди 7 години
А значи украина естония полша румъния не са суверенни държави треа слушкат путин как заплашва . А северна корея е суверенна и треа си праи кот ще. Страшни сте еи ше знаете . Да поздравите старшите от фсб дет ви учат на тез мисли .
3
4
 
30
 
! Отговори
Крети преди 7 години
Единственият гарант за сигурноста е ядрено оръжие и ракети които достигат САЩ. Световният терорист само тогава е по внимателен.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ataka vurhi jultite
1
7
 
31
 
! Отговори
Алоу кауни преди 7 години
Само САЩ може да произвежда плутоний и да тероризира света ве кавалиии