Порошенко обяви: Москва готви трети Майдан за Украйна!

Киев отпуска пари за разработване на нови оръжия
23 фев 2017 10:07,
129
Порошенко обяви: Москва готви трети Майдан за Украйна!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл е подготвял в Украйна протести срещу сегашната власт - "трети Майдан"; руски войски застрашават границите на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран в "Утро".

Вчера украинският лидер се възползва от честванията по случай третата годишнина от т. нар. революция на достойнството и "наприказва какво ли не за митични планове на Русия спрямо братския народ" на Украйна, пише електронният вестник.

Според съобщение на президентския сайт Порошенко заявил пред ръководството на украинските въоръжени сили, че Русия "ще продължи да осъществява имперските си интереси и като продължение на хибридната война, и може би също като открита агресия с мащабно използване на сила по всички направления".

По думите му Москва констатирала "позитивни промени" в армията на Украйна, затова засилила опитите да дестабилизира ситуацията в съседната страна. Службата за сигурност на Украйна изобличила тези дни местни хора от "петата колона", които "по директна поръчка от Русия" събирали "групи от много стотици хиляди души, наричани "украинска революция". Чрез социалните мрежи те отправяли призиви за "трети майдан", за да организират "колкото може повече провокации" около възпоменателните прояви за загиналите по време на събитията в Киев през февруари 2014 г.

Президентът разкритикувал и украински политици, които тиражирали лъжлива от негово гледище руска информация и подронвали с това отбранителната способност на страната. Той изразил "дълбока убеденост", че руският контингент в Приднестровието може "по всяко време да бъде използван" за атаки срещу Украйна и обвинил Москва, че увеличава военното си присъствие в Крим и е формирала два армейски корпуса в украинската сепаратистка област Донбас, в които е пратила и редовни руски военни части. Порошенко повторил, че за Украйна съществува заплаха от "пълномащабна война" с Русия.

Вероятно тъкмо затова украинските власти планират да отпуснат през 2017 г. близо 9 милиарда гривни (около 333 милиона долара) за разработване и покупка на нови оръжия, отбелязва "Утро".

"Порошенко обича да поразсъждава за евентуална "пълномащабна война" с Русия също като бившия грузински държавен глава Михаил Саакашвили, коментира руският сенатор Алексей Пушков, цитиран в "Газета". "Полза няма - и двамата не са от този мащаб", добавя московският политик.

След поражението си в кратката война с Русия през 2008 г. заради грузинската сепаратистка република Южна Осетия Тбилиси съобщи официално за 397 жертви. По-късно руски експерти предположиха, че фактическите загуби на грузинската армия достигат няколко хиляди души.

Официален Киев постоянно говори за някаква "руска заплаха и нарича Русия "страна агресор". Кремъл неведнъж е подчертавал, че Руската федерация няма отношение към събитията в Донбас и е заинтересована украинците да преодолеят вътрешната криза в страната си, пише във връзка с изявлението на Порошенко "Росийская газета".
Загубите на Украйна от присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. по предварителна оценка достигат 100 милиарда долара, заяви украинският министър на правосъдието Павло Петренко, цитиран в "Комсомолская правда".

Вестникът припомня съобщения, че министерството подготвя нов иск до Европейския съд по правата на човека във връзка с влизането на Крим в състава на Руската федерация след референдум на полуострова, чийто резултат Киев не признава.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
грозникът -престъпник от снимката трябва да разбере;украйна е руска територия и москва може да прави там каквото си пожелае .мнението на фашизоидите от запада е без значение
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя пак е на антибиотици , ако русия беше направила тоя прослувут мейдан тоя кърлеж нямаше да е на власт ,просто хората в украйна разбраха що за крадливо и продажно управление имат и искат да го сменят
72
12
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Kукловодът 83 Военната мощ на НАТО превишава 10 пъти тази на Русия.
71
1
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Гурбетчиев, май ти си харчиш заплатата за ТЕЖКИ наркотици, като чета какв коментари пишеш....
70
1
 
14
 
! Отговори
един там преди 7 години
До русофиль,Няма нито една голяма по население държава(над 100млн.) в която да няма бедност и бедни! Дори и в Япония има бедни! Знаеш ли защо японците са толкова стриктни в работата си? Преди няколко години гледах филм за Япония местожителството на много малди японци! Оказа се че живеят в стаички под 20кв.м. , където даже тоалетната не е отделена, а баня липсва! Ти само клипчета за руската мизерия ли гледаш! Гледай информационни клипчета за руски градове и ще видиш,че тези мизерните са подбрани
69
1
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Не е истина как западните СМИ "изкривяват" фактите, следователно ИСТИНАТА..и това не е само по повод Украйна, а и от Бзлизкия изток, Африка и т.н. Не случайно СМИ са най-мощният инструмент за водене на информационна война. После ми говорете за СВОБОДА НА СЛОВОТО.....пффф
68
15
 
2
 
! Отговори
Русофиль ГУРБЕТЧИЕВ преди 7 години
До БобиИМА РАЗЛИКА ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО !В САЩ И В ЗАПАДНА ЕВРОПА МИЗЕРИЯТА Е ЧАСТИЧНА ИЛИ ПОЧТИ ЛИПСВА ,МИЗЕРУВАТ ПЪЛНИ АЛКОХОЛИЦИ И НАРКОМАНИ ,НА КОИТО ДЪРЖАВАТА ИМ ПЛАЩА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ ,А ТЕ ГИ ПРАХОСВАТ ЗА АЛКОХОЛ И ДРОГА !А В РУСИЯ МИЗЕРИЯТА Е ТОТАЛНА ,МИЗЕРУВАТ ДОРИ РАБОТЕЩИ ХОРА ,КОЕТО ЗА САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА Е АБСУРД И НЕВЪЗМОЖНО !
67
0
 
12
 
! Отговори
сдфсдф преди 7 години
Мигар руснаците направиха Оранжевите революции и последния Мегдан...........
66
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремъл неведнъж е подчертавал, че Руската федерация няма отношение към събитията в Донбасте и към Боинга нямаха отношение, ама го свалиха
65
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KукловодътЕто защо ЕС ги е страх защото осъзнават , че мечока се събуди и едва ли ще спи.НАТО докара 4000 янки в Европа и мечока oсра кълките!
64
13
 
5
 
! Отговори
Русофиль ГУРБЕТЧИЕВ преди 7 години
И ЗА ДА НЕ БЪДА ГОЛОСЛОВЕН ЗА ТВЪРДЕНИЯТА СИ ,ЧЕ РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ СА МИЗЕРНИЦИ -В ЮТУБ ЩЕ НАМЕРИТЕ СТОТИЦИ КЛИПОВЕ КАЧЕНИ ОТ САМИТЕ РУСНАЦИ ,А НЕ ОТ САЩ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ !ЕТО И НЯКОИ ЗАГЛАВИЯ -ПОКАЖИТЕ ЕТО ПУТИНУ !ЖИЗНЬ В РОССИИ !РУССКАЯ ДЕРЕВНЯ !РУССКИЕ ДОРОГИ !КЪДЕ И КАК ЖИВЕЯТ ОФИЦЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ ?!ЖИВОТЪТ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ !ВЕЛИКА РУСИЯ ,ВЕЛИКА МИЗЕРИЯ !И МНОГО ДРУГИ ,ЩЕ ГИ НАМЕРИТЕ В ЮТУБ
63
2
 
16
 
! Отговори
Kукловодът преди 7 години
До Анонимен 73 ,Да знам . Но знаеш ли кое е също знам . Украйна има 250 000 армия . И другото което знам е ... Прави ли ви впечетление с каква лекота Русия се разправи с Украйна . Каза че Крим е техен и толкова . Това е свръх държава . Няма лабаво при нея . Реално Украйна е най-голямата държава в Европа и изглежда смешно и жалко пред Русия . просто беше смазана и то ей така без да се влиза в официален конфликт . Ето защо ЕС ги е страх защото осъзнават , че мечока се събуди и едва ли ще спи.
62
19
 
5
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Русия защитава ислямски Иран и ислямска Сирия,но напада,убива и анексира територия от братска християнска Украйна.Последно,Русия защитник на исляма или християнството е.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това Нюланд в частен разговор ли ти го каза?
60
8
 
6
 
! Отговори
Русофиль ГУРБЕТЧИЕВ преди 7 години
До АнонименЕС се разпада. Русия увеличава територията си...................русия УВЕЛИЧАВА ТЕРИТОРИЯТА СИ ПАРАЛЕЛНО С МИЗЕРИЯТА СИ ,КОЕТО СТРАШНО МНОГО МЕ РАДВА !
59
10
 
4
 
! Отговори
милиционери преди 7 години
червените милиционери пръскат злоба и бяс защо милата родна сесесере империя намаляла. Естествено подлите хамериканци са виновни с подлия си капитализъм и ненормално висок жизнен стандарт.
58
3
 
3
 
! Отговори
ха преди 7 години
правилно са я кръстили росийски газета :)
57
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко знаете и разбирате но поне четете!Украйна наистина е много добра във военно отношение спрямо разработки и строителство на такива!Не случайно единствения самолетоносач на Русия е правен в Украйна!Не случайно едни от най големите военни самолети в Русия и не само там са правени в Украйна!Там се правят и едни от най добрите бронирани машини за пехотата! Има и още неща но не си заслужава да се пише повече.Едно ми е чудно,как може една страна да напада друга съседна на нея и да анексира
56
4
 
15
 
! Отговори
мдааа преди 7 години
е само САЩ ли имат право да првят "майдани " , що и Русия да не се пробва . Още повече става дума за Украйна .
55
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 60, интригант не, просто изказвам мнение