Литовци помагат на украински войници в Източна Украйна

От началото на конфликта милиони евро бяха налети там
Обновена: 20 апр 2017 16:21 | 20 апр 2017 16:00, Елка Василева
150
Литовци помагат на украински войници в Източна Украйна
Снимка: архив, Reuters

В тесен склад на брега на пълноводната река Нерис в тиха част на литовската столица Вилнюс Йонас Охман и неговият екип товарят в камион ненадписани кутии и чанти, предназначени за фронта в Източна Украйна, на над 1000 километра от там.

Шведският доброволец оглавява т.нар. Синьо-жълто движение, помагащо на украинските правителствени сили в борбата им срещу проруските бунтовници. Организацията им доставя несмъртоносно военно оборудване като очила за нощно виждане, каски, бронежилетки и телескопични мерници за снайпери. Тези хора дори опаковат цветни плюшени мечета за деца, за да помогнат за облекчаването на ежедневието в опустошения регион.

"Ако не помогнем да бъдат спрени руснаците в Украйна, един ден ще дойдат и нас да завладеят", казва той, докато опитва да отговори на едно от обажданията с призив за помощ от фронта и проверява дали са пристигнали експедирани по-рано пратки.

Неотдавнашни тежки сражения в Източна Украйна отново напомниха на света за кървавия конфликт, но мнозина в балтийските страни са много добре осведомени за сблъсъците, които причиняват смърт, страдание и разрушение, пише Асошиейтед прес.

По данни на ООН конфликтът е отнел близо 10 000 човешки живота, включително на цивилни, на украински войници и на бунтовници. Над 22 000 са били ранени.

От началото на конфликта милиони евро бяха налети в Украйна от Литва и по-малки суми от другите балтийски държави, където редовно се организират събития за набиране на средства, включително с държавна помощ. Стотици ранени войници са лекувани в литовски болници, деца от военните зони са довеждани да учат в балтийската страна.

Литва няма обща граница с Украйна, но подобно на балтийските си съседи граничи с Русия. По-конкретно с анклава Калининград, който Москва използва като голяма военна база на Балтийско море. Въпреки че тази граница е дълга по-малко от 300 км, Литва - подобно на Латвия и Естония - има лоши спомени от петте десетилетия съветска окупация и таи дълбоко недоверие към Москва, въпреки че от 13 години е членка на НАТО, откакто си върна независимостта след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Литовците се страхуват, че конфликтът може да предопредели евентуални руски амбиции отново да ги завладеят със сила.

Охман, който е посещавал неколкократно фронта, уверява, че продължават да прииждат помощи "директно към войниците и подразделенията, които изпитват силна нужда".

"Работим в Украйна от няколко години. Знаем какви са нуждите, кой от какво се нуждае и как да го предоставим", каза Охман пред Асошиейтед прес, преди да потегли отново натам. "Украинският народ е много щастлив, когато дойдем. Макар и да нямаме много какво да предложим, те са благодарни не само за помощта, но и за вниманието".

Литовското правителство е наясно с какво се занимава организацията и не го смята за нелегално.

Въпреки че правилата за износ са сложни и варират според различните държави, технически няма международно ембарго, което да попречи на тези предмети да бъдат раздавани в Украйна, особено когато са дарения. Уважаваният Стокхолмски международен институт за изследване на мира, който се занимава с глобални оръжейни въпроси, каза, че дейностите на доброволците вероятно са легални.

Друга доброволка на име Котрина Стасинскайте изказа наблюдение, че хората в други части на Украйна не проявяват особен интерес към конфликта. "Видях много весели, богати хора по улиците на Киев. Очевидно не са много загрижени за насилието и трагедията в собствената си страна", каза тя.

Някои проучвания обаче показват, че вероятно синьо-жълтите доброволци не са сами в мисията си.

Проучване на социологическия институт "Райт" от декември показва, че 63 процента от литовците подкрепят усилията за подпомагане на Украйна. На неотдавнашен благотворителен концерт бяха събрани над 110 000 евро. Правителството също помогна с над 8,5 милиона евро за Украйна по информация на външния министър Линас Линкевичус.

"Общи исторически пътища свързват народите на Литва и Украйна. Обединяват ни общата борба за независимост и едни и същи предизвикателства", каза той.
"Ще продължим да помагаме на Украйна да стане процъфтяваща европейска страна. Това е стремежът на целия западен свят."

Литовски официални лица и специалисти постоянно пътуват между Вилнюс и Източна Украйна.

Министърът на отбраната Раймундас Кароблис, който направи посещение през януари, увери украинците, че Литва ще продължи да подкрепя съпротивата срещу руската сепаратистка агресия и ще окаже практическа подкрепа за реформи в отбраната.

"Бях посрещнат с най-горещи благодарности за цялата подкрепа, която страната им получава във войната срещу Русия", каза Кароблис пред АП. "Беше също така важно да чуем уверения, че те биха оказали същото съдействие, ако Литва се нуждае."

Той каза, че основна причина за подкрепата на страната му за Украйна е това, че Литва има дълга история на водене на борба за собствената си свобода. "Наша грижа и дълг е да помагаме на други нации в тяхната борба", каза той.

Лейтенант Олександър Валевич от украинската армия е получил тежко мозъчно сътресение при артилерийски обстрел и по-късно е бил пратен в Литва. Той и други украински войници са лекувани в Друскининкай - луксозен курорт насред борови гори и девствени езера в Южна Литва.

Сега чувства, че е най-щастливият човек на Земята. "Били сме една държава преди много време. По-късно сме се разделили, но чувствам, че Литва все още е наша духовна сестра", каза той. "Споделя болката ни и се грижи за нас точно както правят братята и сестрите", каза той с насълзени очи.
 

/БТА/
 


150
Още по темата: УкрайнаЛитва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма войници в синьо - жълтия сектор на Украйна. Това са си престъпници и убийци. Като по - голямата част от популацията в този сектор. Помним как пляскаха на имбецилите, изгорили живи бремеени жени в Одеса. Помним, не забравяме!
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин да не бърза с Крим. че Ердоган стана вече Султан. И утре ще сложи ръка на Крим. Той си е вековно техен до Кримската война
77
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече на изток се отива, толкова корупцията е по-голяма. Но там тя е норма и не е лошо нещо. Народът я обича, уважава и боготвори. При нас това явление е около 40%. Затова у нас има русофили.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то в източна окрайна не важат вече мелезите.Тя си е Руска.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До един там САМО НА 69,4 % МА КАРАЙ И НЕ БЪРКАЙ- РУСКО- С -МОСКАЛСКО -
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До един там 3 с немски княжества 2 с Поляците и САМО 7 с московия ако ще ги броим )
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До един там руската империя УМРЯ същност Убиха Централните Сили Ние също в про4ем Днес имаме някаква остатъ4на ФЕДЕРАЦИЯ от Бившия ссср
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ГЕДЕМИНЕ Гедимине сам се хвалиш ве4е ) мнения 114 и 116 от един и същи компютърен адрес
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смехове от вестника 111
Господи Боже, намерило се КОЙ да говори за "неграмотност"!!! Ако прочетеш това което си написал, май и ти няма да разбереш какво си искал да кажеш, ама тръгнал да говори за другите! Айде в училище, по правописа ти и въобще логическото построение на изреченията не си даже за осми клас, а някъде за четвърти!
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бил там айде бе ти грък не си ли виждал ----
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гедемин само дето Тверд Киев и още около 30 Също са управлявани от потомци на Рюрик -- НОВ ГОРОД И ТОЙ при това не е бил васал за разлика от московската ко4ина въздигнала се САМО и ЕДИНСТВЕНО защото МОНГОЛИТЕ решават така а Ванката грозни освен доказаното си МОНГОЛСКО потекло е много дале4 от потомък на Рюрик
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гедемин 114
Прав си, ама да ти каже, никакви "хисторици" няма тука. Това са някакви тролчета, дето за 30 стотинки са готови всичко което идва от "еуропката" да оправдаят! Даже и факелните шествия по прибалтика и укруината и маршовете на бандитчетата със свастиките, вилнеещи в Донбас! Но нищо, те в еуропката вначало и на хитлерчето не обръщаха внимание, ама после му сърбаха попарата. Добре че бяха руснаците. Ама този път едва ли Русия ще им помага да се освобождават от съвременните нацистчета
67
3
 
5
 
! Отговори
бил там преди 4 години
То и у нас се краде и има корупция ама това което е в Украйна е недостижимо. От тези помощи една четвърт ако е стигнала до тези за които е била адресирана е голямо постижение
66
1
 
5
 
! Отговори
Гедемин преди 4 години
Ох тука гъмжи от хисторици....ква украйна кви пет лева има Русь или Руская земля на Рюриковичите след разпадането на княжества навсякъде управляват те включително и Московското княжество около което се обединяват по късно ,Иван Грозни също е от Рюриковичите....Украйна е като Македония с измислена история.....
65
2
 
0
 
! Отговори
реалноста преди 4 години
До един там 105 то4но тогава е ПРАВОСЛАВИЕ защото освен Литва Вклю4ва и Беларус много тъ пи ви взимат алкашите Поне елементарна история на ко4ината си да ви бяха казали
64
2
 
0
 
! Отговори
тролите от славяни преди 4 години
До *** тролове 104 -съдиш по вашия вътрешен ред на тролите рус офи листици
63
3
 
2
 
! Отговори
смехове от вестника преди 4 години
На нафтобезимотните им нафторповодите виновни.

западните санкции с/у московците са нагледен пример как да се дигнат цените и данаците в западните държави.
а Русия бедна, неимотна и необразована ама те на, какво се е рекло се некогаш се е казало кога им се обяснявало говорейки на глухите и они горките мълчали мълчали па после направили тихото-
това са метаморфозите на журналята, малко учат и много лъжат. а представяте ли си ако много учеха колко биха ментили
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (не)случаен минувач баш са си тапири особено в такива сайтове като Д Н Е С бг
61
1
 
1
 
! Отговори
umrem ot kikotene-2 преди 4 години
verno! dali prez 15, 16, *** vek rusnacite sa imali slukove i streli -ama hi4 ne e vajno, be!

vajno e 4e sega gi imat i lukovete i strelite i oste nesto zaradi koeto im stegat sankcii.
ama sankcii srestu drjava koiato e osnoven vladetel na gas i petrol kato padne cenata na pazara- emi horata si kopuvat eftin gas i nafta i si prezarejdat petrolnite i gazovi kladenci. a kato se digne cenata prasta blagodarni pisma na sankciatite
60
1
 
0
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 4 години
Извинявам се за предходното - не са тапири... добре платени са (и продадени), ама кой ли ша ги купи... гя...