Искате да посетите Северна Корея като турист? Ето как

Естествено, това няма да е луксозно пътуване
4 май 2017 22:35, Елка Василева
88
Искате да посетите Северна Корея като турист? Ето как
Снимка: архив, Reuters

Тя е всичко друго, но не и класическа ваканционна дестинация. Вероятно обаче именно затова хората са толкова любопитни да посетят Северна Корея, една от най-изолираните страни в света.

Може да ви се стори изненадващо колко лесно е да я посетите, пише ДПА.

"Севернокорейското правителство подпомогна силно туристическия си сектор", отбелязва Хари Райнгрубер от Германската туроператорска мрежа, предлагаща от години пътувания до страната.

Само че внимавай, посетителю: Няма да бъде луксозно пътуване. Ще трябва също да знаеш как да заобикаляш политически деликатните теми, докато си там. Следват въпроси и отговори, свързани с пътуването до Северна Корея:

Кой може да влиза в Северна Корея?

На практика всеки може да отиде там освен южнокорейците. Туристите се нуждаят от виза. За това се грижи туроператорът, който взима виза в севернокорейското посолство от ваше име. "Сътрудничеството с властите всъщност е по-лесно, отколкото с много други държави", твърди Райнгрубер.

Как се пътува до Северна Корея?

Всяко пътуване трябва да бъде резервирано като пакет и не е евтино. Осем дни, започващи от Пекин, ще струват над 2000 долара. Туровете винаги започват в Пекин, където се предлага една от малкото директни връзки със самолет до севернокорейската столица Пхенян.

Всички хотели, ресторанти и забележителности трябва да бъдат избрани, преди да се замине. Посетителите могат да изразят някои желания за това какво да видят, но в крайна сметка решава правителството. Екскурзиите по собствена инициатива са забранени.

Има ли много за разглеждане в Северна Корея?

"На туристите се позволява да посетят около 15 места", посочва Райнгрубер. Те биват държани на разстояние, за да се гарантира, че няма да добият впечатление за бедността или структурните проблеми в страната. По-голямата част от времето се прекарва в Пхенян, като оттам се предлагат пешеходни и ски екскурзии в планините.
Възможни са посещенията на исторически обекти. Комплексът гробници Когурьо и историческите паметници в Кесон са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Какви ограничения могат да срещнат туристите?

"Хотелите са в горния сегмент на средния клас", уточнява Цзянли Чън от туроператора China Hansa Travel (с централа в Хамбург - бел. прев.). Въпреки това туристите могат да очакват често спиране на тока и топлата вода в Северна Корея. Мобилните телефони нямат покритие, а и вътрешните връзки са рядкост и се предлагат при строги условия.

Туристите обикновено могат да провеждат телефонни разговори от хотелите без никакъв проблем. Пътешествениците трябва да носят достатъчно пари в брой, за да покриват очакваните разходи, тъй като в Северна Корея няма банкомати.

От какво трябва да се въздържа напълно един посетител?

Първо, не задавайте критични въпроси на вашия гид. "Унижаването или обиждането на политическата система е забранено", обяснява Ерик Балбах от Института за корейски изследвания към Берлинския свободен университет.

Същото важи и за западните символи - западните вестници и библиите са табу. Как властите реагират на нарушения зависи преди всичко от страната, от която е посетителят. В най-лошия случай турист може да бъде прогонен или дори задържан като средство за политически натиск, допълва Балбах.

Какви предпазни мерки, свързани със здравето, трябва вземат пътуващите?

Няма задължителна ваксинация. Западните власти обаче препоръчват ваксина за тетанус, дифтерия, полиомелит и хептатит А.

"Здравната система в Северна Корея е в много лоша", предупреждава Балбах. Следователно пътуващите трябва да носят със себе си медикаментите, от които се нуждаят, в достатъчни количества.

Етични ли са подбудите за пътуване до Северна Корея?

"Решаващи за дадено пътуване са индивидуалните мотиви на всеки отделен човек", отбелязва Балах. Много хора просто искат да разберат Северна Корея по-добре. Други споделят чувство на съпричастност с народа на страната. Много германски посетители са от бившата Източна Германия и затова са заинтересовани от комунистическата система в страната.
 

/БТА/
 


88
Още по темата: Северна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Имайки предвид, че съм родена жена... да... позна..."

Хубаво че си родена жена. А сега какво си? Знаеш ли? Или да позная пак? Точно това имах предвид - Москва не толерира същества родени жени и после станали мъже. Както и обратното.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Номерът на коментара ти с мъже ли го правиш? От хуманизъм кажи как се мяткаш,
как го правиш за фифти цента. Москва не толерира тебеподобни екзепляри."

Имайки предвид, че съм родена жена... да... позна... с мъже го правя. С твоите камъни, по твоята глава. :))) Казваш, че Москва не толерира такива като мен, а?
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грантутената от Козяк пасмина само чака да види някаква новина в която фигурира любимият им кенийският фигурант или омразният им кореец или недай си Боже този чието име не бива да се споменава, и мигом надава вой като глутница койоти с глиссти на пълнолуние.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МОЛБА

Пиши писмо до Москва. Те ще ти кажат как.
55
3
 
2
 
! Отговори
МОЛБА преди 3 години
Абе много ви плащат от Козяк. Кажете как да се закачим и ние на хранилката понеже виждам че сте големи хуманисти, самаряни и силно загрижени за благосъстоянието на ближните си по цял свят.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само дето не могат да я отупат, без да избият и половината население на Южна Корея и Япония, които са им съюзници, защото Ким веднага ще пусне ракетите натам."

И в момента в който е Дундьо Ким е пуснал ракетите, някак си изведнъж ще се окаже, че са си паднали при него. В Израел например има едни по-известни ПРО... казват се "Железен купол" и "Прашката на Давид". Южна Корея и САЩ си имат достатъчно много подобни на тях системи. Докато Дундьо има едни ръждави гаубици на които единствено разчита.
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само дето не могат да я отупат, без да избият и половината население на Южна
Корея и Япония, които са им съюзници, защото Ким веднага ще пусне
ракетите натам."

Голям си фантазьор, но от тия, които не мислят. Според теб южнокорейците (една от най-въоръжените и една от най-технологично развитите страни в света), ще седят със скръстени ръце и ще викат "ела вълчо, изяж ме"? Така ли? Чувал ли си за радари за задхоризонтна радиолокация? Дори САЩ могат да засекат ракета още в момент на изстрелване.
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Щото някой все пак трябва да пожали хората. Иначе тая клета Северна Корея могат да я отупат като брашняв чувал в стената, точно за 2 седмици."

Само дето не могат да я отупат, без да избият и половината население на Южна Корея и Япония, които са им съюзници, защото Ким веднага ще пусне ракетите натам. Разтоянието между Северна Корея и Сеул е Пловдив-Пазарджик. Другите проблеми се казват Русия и Китай, които държат Северна Корея точно за да плаши САЩ, Южна Корея и Япония.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Берлинският Свободен университет не е *** структура, е е държавен, строен след вдигането на стената в западен Берлин, защото старият университет на Берлин (Хумболдт) останал в източен. "Институт по корейски изследвания" значи кореистика, както има японистика и китаистика. Има ги и в Софийския."

Не хвана дикиш. Опитай пак.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На всички празни БГ комунистически черепи да им купим еднопосочен билет за Северна Корея."

Хубаво, купувай, ама ще ти стигнат ли центовете които ти дават от Козяк? Май не. Чичо ти Сам е по-дзифтнат и от чичо Скрудж.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой чужденец не може да остане в Северна Корея, ако не е затворник в лагер. Тя не дава гражданство на чужденци. Има само един луд Алехандро, от Аржентина ли беше, който иска такова от много години. Когато е там, работи като екскурзовод, но не му позволяват да остане през цялата година.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Берлинският Свободен университет не е *** структура, е е държавен, строен след вдигането на стената в западен Берлин, защото старият университет на Берлин (Хумболдт) останал в източен. "Институт по корейски изследвания" значи кореистика, както има японистика и китаистика. Има ги и в Софийския.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Просто умните хора не искат невинни хора да страдат."

Завиждам ти, че в главата ти е хубав свят и още вярваш в такива работи, особено що се отнася до властимащите в САЩ.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ама Тръмпи що се моли на Кимчо да си говорят, а? Както казва Йода - като си толкова смел, защо самолетоносача изтегляш ти? А?"

Що изтегля? Щото някой все пак трябва да пожали хората. Иначе тая клета Северна Корея могат да я отупат като брашняв чувал в стената, точно за 2 седмици. Просто умните хора не искат невинни хора да страдат.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Тръмпи що се моли на Кимчо да си говорят, а? Както казва Йода - като си толкова смел, защо самолетоносача изтегляш ти? А?
44
9
 
11
 
! Отговори
смееех преди 3 години
Шашкавите рашки тук се опитват да ме убедят, че в Пхенян е по- добре от Маями хахахахаа, вижте б, все пак не сме в Карлуково.... Леко, че ще се пръсна от смях! После ще ви съдят за предумишлено убийство... хахахаа Айде , аз заминавам за МАями бийч- най- готиния курорт на света, вие бегайте у Пхенян хахаха смешници!
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то тука си е една руска 5а колона... За закриване сте!
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сорроссоиди на екскурзия в СК. Директно на оризищата, за да свършат нещо истинско в живота си. Стига само тролене без създаване на някакъв продукт.
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да господин Сорос, искам да ти кажа че ще скоро ще пукнеш и пъклените ти дела барабар с тебе отивате при шефа Сатанаил. Приготви ли си отчетен доклад?
40
4
 
7
 
! Отговори
haha преди 3 години
кефя се как днес пуска пасове на тролчетата да си бранят амбразурата продънена, жалкари! Скоро всички ви ще изпратят към Пхенян, там нали е рай?