Европа е в плен на жегите. Балканите още дишат

Кошмарен пек във Великобритания, Франция, Португалия и Испания
21 юни 2017 21:55, Анисия Иванова
2
Европа е в плен на жегите. Балканите още дишат
СНимка: БТА

Голяма част от Европа е обхваната от гореща вълна, най-силната от 2005 във Франция, предаде Франс прес. Лондон се готви за най-горещия ден от 1976 г., а Португалия се бори срещу пожар, взел човешки жертви.

Във Франция горещините, най-силните от 12 години, започнаха в неделя и се очаква да продължат и утре. Днес се очакваха температури от 37 градуса. Един човек беше открит удавен вчера след опит да се освежи в река Лоара.

Властите оповестиха безплатен телефонен номер за спешни обаждания и взеха мерки за защита на най-уязвимите граждани. Парковете в Париж и предградията му са отворени по всяко време на денонощието. Шофирането е ограничено. Земеделците са неспокойни, защото две трети от подпочвените води вече са на анормално ниско равнище.

Над 1000 португалски пожарникари продължават борбата с пожара в централната част на страната. Огнената стихия в района на Педрогау Гранде отне живота на най-малко 64 души, 157 бяха ранени. Това е най-тежкото бедствие в съвременната история на Португалия.

В Испания се очаква жегите, започнали в четвъртък, да продължат поне до неделя с температури, достигащи до над 40 градуса. Близо до Мадрид студенти бяха отведени в морга, за да са на място с по-студен въздух.

В британската столица Лондон се очакват температури от 34 градуса. Днес може да се окаже най-горещият юнски ден от 1976 г. и дори организаторите на известните конни надбягвания в Аскот обмислят да се откажат от изискванията за строг дрескод.

В Холандия се очаква утре термометрите да отбележат над 35 градуса. В понеделник започна прилагането на план за борба с ефекта от горещините при възрастните хора. Технически проблеми нарушиха движението на влаковете.

В Белгия железниците работят в летен режим. Земеделските производители се опасяват от сушата, продължаваща няколко месеца, припомняйки за 1976 година.

Италианските метеорологични служби очакват през идните дни най-тежката гореща вълна от 15 години насам с температури, надхвърлящи нормалното за сезона с осем градуса, достигайки 39 градуса в Милано. Това ще утежни ситуацията с водните резерви, имайки предвид, че шест месеца валежите са намалели с една трета.

В Австрия се очаква термометрите да останат около 35 градуса най-малко до следващата сряда. Земеделските производители са притеснени, както и пожарникарите, а популярните барбекюта във виенските паркове са забранени до второ нареждане.

Швейцария очаква през идните дни температури над 30 и дори над 35 градуса. Не се очаква обаче да бъде счупен рекордът от 2003 година.

Гореща вълна засегна и Сибир. Очаква се днес в Красноярск да бъдат отбелязани температури до 37 градуса, но в Мурманск вали сняг.

За момента Гърция и Балканите не са засегнати от горещата вълна, отбелязва АФП.

 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко пак ни е...уредил,нали има...връзки с началника.