Пекин: Не сме основен износител на фалшиви стоки в ЕС!

Доклад: 72% от стоките менте в ЕС и САЩ, са износ от Китай
29 юни 2017 13:20, Елка Василева
6
Пекин: Не сме основен износител на фалшиви стоки в ЕС!
Снимка: архив, Reuters

Пекин отхвърли доклад на Европол, според който Китай е най-големият източник на фалшиви стоки в ЕС, предаде Ройтерс.

Пекин определи документа като безотговорен и се зарече да води битка срещу нарушаването на правата за интелектуална собственост.

Китай остава засега основната страна, от която идват фалшиви продукти в ЕС, като Хонконг е транзитна точка за стоките, произведени в Китай, посочва Европол.

Докладът е изготвен съвместно със службата за интелектуална собственост на ЕС.

Обвиненията в доклада са безотговорни, посочи говорителят на министерството на търговията Сун Цзивън пред репортери в Пекин.

Автентичността и обективността на представената статистика в доклада трябва да бъде допълнително проучена, уточни той.

Докладът цитира статистика на Търговската камара на САЩ, според който през 2016 година 72 процента от стоките менте, които могат да се намерят на трите най-големи пазари в света - ЕС, Япония и САЩ - са износ от Китай.

Фалшивите стоки са около 12,5 процента от общия износ на Китай, според оценки, и над 1,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

В доклада се изразява и загриженост от все по-масовото използване на товарни жп превози между Китай и Европа. Има 39 линии, свързващи Европа с 16 китайски града, като всички те предлагат товарни услуги.

Амбициозният проект на Китай "Един пояс - един път", който предвижда големи инвестиции в транспортна инфраструктура от Китай към чужбина през следващите години, също вероятно ще увеличи обема на стоките, които нарушават правата за интелектуална собственост и пристигат на източната външна граница на ЕС с влак, се отбелязва в доклада. 

/БТА/


6
Още по темата: КитайЕСфалшиви стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна глупост е статията. Ако на нещо не пише - произведено в Китай значи е фалшиво....
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като казват,че не са те,то има някои които да ги копират,за такъв дълъг път на движение по който не се движи влака стрела е възможно с прехвърляници от ръка на ръка по станции и гари и от други да се товари таквиз стоки,както и навремето бубите не издържели и се изсушили,но тогаз корабите плавали обиколно следвайки своя курс и освен пирати нямало е други бубосъгледачи или гледачи на буби за коприна,та след големи премеждия се понаучили да ги отглеждат,ако има черници и подходящи помещения
3
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
А ние пък не сме пазар на ментета.Чух го по телевизията.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайското стана оригинал, турското е менте.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската "фалшива" стока често пъти изпреварва по качество "истинската".