Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа

Вашингтон готов да подкрепи диверсифициране на енергоизточниците
Обновена: 6 юли 2017 14:35 | 6 юли 2017 14:23, Елка Василева
74
Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа
Снимка: архив, Reuters

Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа. Това заяви полският държавен глава Анджей Дуда на съвместна пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да", каза Дуда, цитиран от ТАСС.

САЩ са готови да оказват на Полша и на други страни от Европа подкрепа при диверсифицирането на източниците на енергия, подчерта Тръмп на съвместната пресконференция.

Още по темата

Тръмп изрази задоволство, че първата доставка на втечнен природен газ от САЩ за Полша вече е факт.

Това се случи на 7 юни в Полша. Във Варшава събитието бе определено като историческо и преломно. Според мнението на местните наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позицията на Полша в преговорите с руския Газпром, който си остава най-големият доставчик на синьо гориво за страната, отбеляза ТАСС.

Газовият терминал в полския град Швинуейшче позволяват на страната да купува втечнен природен газ навсякъде по света и да го получава по море. Мощността на терминала е 5 млрд. кубични метра. Експлоатацията му започна в края на 2015 година.

Засега Полша получава постоянно втечнен природен газ в неголеми обеми от Катар. От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора.
 

/БТА/
 


74
Още по темата: САЩПолшаенергиен хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СТАНЕ ! преди 3 години
ВЯРВАМ !
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо другари, ако изпуснем Полша, ние с другарите ровч, златев и пеееффф, ще увеличим цените за България за да компенсираме загубите от Украйна и Полша.Българите са ни подопечно стадо, което само блеее, така че всичко ще бъде наред.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Селянин 8Ха-ха-ха-ха......личи си селското!!! Тия с тези "хъбове", дето се носят като откачени вече омръзнаха на всички!!!! Е, като получите газ на цена 3 пъти по-висока И КАКВО!!!!????? Е, честито, имате пари за хвърляне, хвърляйте си ги.....то идиотизма по хората ходи, не по животните!!! А колкото до Русия, тя и сега продава само 38% газ от нуждите на еуропката! Останалите ако искате си ги докарвайте от Марс! Може да ви е по джоба!!!!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че мечтите са безплатни, но газа/сиренето/ е с пари.
7
4
 
8
 
! Отговори
иво преди 3 години
Тия подлизурки не са добре !
6
1
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 3 години
Та къде казвате е Полско море...?
5
2
 
17
 
! Отговори
Адам преди 3 години
От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора......хо хо хо а трета?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знaе ли кaкво е ценовото съотношение нa руския природен гaз и aмерикaнския втечнен,зaено с нaчислените трaнспортни рaзходи по достaвкaтa му ???
3
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Размечтаха се полячетата....
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мтавариш миллер и гЪзпром НЕ харесват това!
1
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Лошо няма, нека има избор, дано и цените са конкурентни ;)