Япония отбеляза 72 г. от поражението си във Втората световна война

Над 3 милиона японци загинаха в конфликта
15 авг 2017 11:30, Елка Василева
11
Япония отбеляза 72 г. от поражението си във Втората световна война
Снимка: Reuters

Япония отбеляза 72-ата годишнина от капитулацията си във Втората световна война. Хиляди присъстваха на ежегодната церемония в Токио в памет на загиналите в конфликта над 3 милиона японци. В церемонията участваха и император Акихито, императрица Мичико, премиерът Шиндзо Абе, предаде ДПА.

"Като размишлявам за миналото ни и дълбоките ни угризения, искрено се надявам, че опустошенията на войната никога няма да се повторят", каза императорът.

В речта си премиерът Абе, критикуван за омаловажаване на военновременните жестокости на Япония, не спомена военната агресия на страната си в Азия. "Ще допринасяме за световния мир и благоденствие чрез искрена борба с редица предизвикателства, включително проблема с бедността, която може да се превърне в причина за конфликти", каза премиерът.

Абе отдавна се стреми да промени пацифистката конституция на Япония, чийто член 9 забранява употребата на сила за решаване на международни спорове. През септември 2015 г. управляващата коалиция на Абе прокара спорен закон, който разрешава на японските войски да участват във военни действия зад граница.

По-рано днес Абе изпрати ритуално дарение на токийския храма Ясукуни, където се почита паметта на загинали във войни японци от 19-и век насам, но не го посети лично, предаде Ройтерс. Посещенията на японски лидери в Ясукуни предизвикват гневната реакция на Китай и Южна Корея, защото в този храм се почита паметта и на 14 японски военнопрестъпници, осъдени от съюзническите сили.

От встъпването си в длъжност през 2012 г. Абе е посетил храма само веднъж. Тогава той бе разкритикуван от САЩ и някои азиатски държави. Премиерът обаче редовно изпраща дарове на храма на 15 август и на празниците на храма, които се провеждат два пъти годишно.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рок енд ролТова го върши всеки един завоевател. Да не мислиш, че българите са прегръщали и целували покорените от тях теритоии :). Тодсказка - не са, но пак им се радваме, нали ?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РвносметкатаЯпонците са клали руснаци както турчин не ги е клал.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редникПобедителите карат колите на робите.Що така?
4
3
 
1
 
! Отговори
Рвносметката преди 6 години
Япония е съюзник на САЩ, а с Русия няма мирен договор.
3
0
 
7
 
! Отговори
редник преди 6 години
Ако не им разрешават да почетат загиналите в бой свои офицери и войници, значи са роби японците! А кой е престъпник се решава от победителите , можеше да е и обратното.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прасето Ким ще ги накара да си възродят армията от преди втората световна, гений.
1
2
 
5
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
А някой от тия 3 млн можеше да измисли машина на времето. Виж ако бяха загинали 3 млн бакардита, няма такава опасност.