Глобяват белгийския принц Лоран с 46 000 евро

Мярката е заради постоянно неспазване на протокола
28 сеп 2017 13:25, Елка Василева
8
Глобяват белгийския принц Лоран с 46 000 евро
Принц Лоран. Снимка: архив, Reuters

Белгийското правителство реши да отнеме 15% от годишната издръжка на принц Лоран - брат на крал Филип, съобщиха местни медии.

Мярката се налага заради постоянно неспазване на протокола от страна на принца.

Решението трябва да бъде утвърдено от парламента и ако влезе в сила, Лоран ще загуби 46 хиляди евро. Наказанието ще бъде еднократно. Принцът получава 308 хиляди евро годишна издръжка от държавния бюджет.

Още по темата

Отбелязва се, че решението е взето след срещи между премиера Шарл Мишел и адвокат на Лоран. Призован да се яви на разговор с правителството, принцът представил болничен лист.

Допитване до общественото мнение наскоро показа, че мнозинството белгийци (51 на сто) биха подкрепили подобна мярка и дори пълното прекратяване на издръжката на Лоран.

Принцът ще бъде наказан заради участие в събитие на посолството на Китай в Брюксел, което е трябвало да бъде съгласувано с белгийското министерство на външните работи. Лоран не се е допитал до правителството в този случай, както и по-рано, когато се е срещнал с премиера на Шри Ланка.

Според протокола представителите на монархията трябва да съгласуват с изпълнителната власт срещите си с чуждестранни дипломати и обществени личности.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: белгияпринц Лоран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
От Белгия преди 6 години
Нека да се опитам да обясня .В статията не споменават че, въпросното събитие е по случай 90 годишнината на Китайската Народна Армия!!? А принц Лоран (брат на краля) е висш офицер . Сми си отговорете ногално ли е един висш офицер по сбствено осмутрение да присъства на подобни събития в парадна униформа.Освен това според коституцията като член на кралското семейство е длъжен да съгласува публичните си изяви. Освен това пак като принц получава 308 000 евро заплата !!! И да не спазва констиуцията!?
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз помислих че е псувал и се е оригвал на обществени места,а той просто се е срещал с китайците!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобили са го защото е контактувал с китайците,това е.Е затова е непослушен.Отклонил се е от атлантическата линия.Ако не слушка Брюксел,няма мъни.Няма право на собствено мнение и действие.Европейска демокрация в действие.Също като при социализма.Разлика само в наименованията
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще доживеем да глобят нашите депутати, че не ходят на работа или работят по два часа само. За какво им плащаме.
1
0
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Лошо, ще трябва да затегне колана... :)))