ЕК: Колкото повече нет, толкова повече ток. А околната среда?

Стриймингът изразходва твърде много електричество
16 дек 2019 10:48, Елка Василева
67
ЕК: Колкото повече нет, толкова повече ток. А околната среда?
Снимка: архив, Reuters

Заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер предупреди, че необходимостта от електричество за интернет води до последици за околната среда, предаде ДПА.

Датчанката каза в неделя в интервю за медийната група "Функе", че разрастването на цифровизацията ще изисква още повече електричество.

"Стриймингът на филми е много енергийно интензивен. Само помислете за сървърите, които се нуждаят от вентилация", каза Вестагер.

По думите й това ще е огромно предизвикателство за амбицията на Европейския съюз да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Стрийминг платформи като Netflix и YouTube, както и програми като Skype, използват годишно 200 милиарда киловатчаса електричество, показват данни на германската енергийна компания "Еон".

Миналата година стрийминг платформите са използвали толкова електричество, колкото всички домакинства в Германия, Италия и Полша взети заедно, подчерта Вестагер, цитирана от БТА.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Не искам да те разочаровам, но цената на строителството за стената и контрастената (Белмекен) + довеждащите деривации за пълнене на горния изравнител (пак там, с дължина от близо 90 км) + довеждащите тунели и тръбопроводи + сградата на ПАВЕЦ-а, особено ако е подземно изпълнение (ПАВЕЦ Чаира) + усложненията при лоша геология в основата на стената или по трасето на провеждащите съоръжения, може в пъти да надхвърли цената на хидро- и електромеханичното оборудване
Справка: проекти на Световна Банка
66
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До Боби 53
Има ПАВЕЦ които са построени специално не реално езеро/а да е пригодено за ПАВЕЦ. Самите водоеми са буквално с идеална овална форма. Излят е бетон за да се изравни повърхността и след това дори е сложено каучуково покритие за да няма никакви течове.
Когато се изпразва горния резервуар то той се изпразва до 99% - както казах няма риба няма наноси и това увеличава ресусрса на помпите и Генераторите - все пак те са най-скъпата част от ПАВЕЦ
65
0
 
0
 
! Отговори
До Боби 53 преди 1 година
Казваш: "...Прави разлика между една инсталация която да се ползва само за ПАВЕЦ(дори риба или дори водорасли там не могат да виреят, няма наноси от река които да намаляват обема и прочие..."

........

Предлагам ти, някой уикенд да се разходиш до яз."Въча" (бивш "Антонивановци") да разгледаш плаващите къщички и да попиташ някои от посетителите или рибарите по бреговете дали се гледа риба в язовира. После питай и за подязовираната ПАВЕЦ Орфей. Ако не можеш, влез в уикито или в сайта на НЕК...
64
2
 
0
 
! Отговори
хах преди 1 година
До ХаХа

По тая логика:
Огънят е добро нещо. Толкова много неща е донесъл на човечеството
Ако той е добро нещо, значи един горски пожар е нещо великолепно защото има много огън в него.
Няма черно и бяло в този свят. Хубаво е да сме запознати с фактите, а не да си държим главата в пясъка
63
1
 
4
 
! Отговори
ХаХа преди 1 година
Компютрите са зли, хайде спрем да ги използваме... чакай малко, хайде да спрем и ток да използваме. Най-добре да се върнем в 15-ти век и да се приключва с този дебат. Зелените най-накрая ще са доволни.
62
3
 
1
 
! Отговори
хах преди 1 година
До Анонимен 61

За да отговоря пряко на въпроса ти: Един компютър не спестява ресурс през живота си. Повечето компютри не вършат никаква полезна дейност през живота си, освен ако не смяташ чата с гаджето, игричките или, както в статията пише, стриминг за полезна дейност.
За рециклираното и токсините, ако потърсиш в нета, ще разбереш горчивата истина
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54

Има си процеси за рециклиране. И въпроса беше не какво отива в един компютър, а колко ресурс един компютър сравнително спестява през живота си. Защото полезната дейност в пъти надхвърля минималното количество токсични материали използвани през производство. Дане говорим че и статията адресира консумацията на ток, а не материалите, но ти си говориш по някаква тотално твоя тема.
60
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен
"В тоя свят в рамките на познатата ни част от Вселената, за съжаление има *** и загуби, въпреки всякаквите използвани от нас технически хитринки. За останалата, не знам! Все още не ми се е случвало да ходя натам..."

Пожелавам си да сме живи да видим ходене на човечеството на разни места и в дълбините на океана и в необятния космос.
59
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До Боби
"А черните топчета са от пластмаса или да не питам?"

и така Топчетата са пълни с Въздух за най-евтино - Оказва се че този въздух е достатъчен топлоизолатор така че в крайна сметка се стига до топлоизолация и по-малко изпарение. (на изпарението влияе и вятъра сменящ граничния слой на въздуха със водата - сещате се сешуара защо е толкова ефективен) При топките вятъра "вее" над топките не над водата.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

В тоя свят в рамките на познатата ни част от Вселената, за съжаление има *** и загуби, въпреки всякаквите използвани от нас технически хитринки. За останалата, не знам! Все още не ми се е случвало да ходя натам...
57
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До Боби
"А черните топчета са от пластмаса или да не питам?"

Значи все пак не си гледал филма ...
ЕХХХ

Да от пластмаса са. Да измислени са ПЪРВОНАЧАЛНО за да не се случват определени химически реакции във водоема в който са разположени. Първия страничен ефект е бил че птиците са избягали - след това почват да ги ползват летищата

Един любопитен факт как се топлоизолира небостъргач? С метализирани балони с Аргон(примерно) - леко и пожаробезопасно ако се спука въздуха пак е изолатор но по-лош
56
1
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
А черните топчета са от пластмаса или да не питам? Може би не се нагряват, нищо че са черни? А страничните процеси вследствие от употребата им и как те ще се отразят на предназначението на водохранилището, околната среда и т.н. И защо досега никой не го е предложил поне като частично решение на проблема с изпарението и загубата на вода от язовирите поне в някои страни от Африка?

И аз съм измислил универсален разтворител, но тъй като не знам в какъв съд да го държа, все още не съм го патентовал.
55
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен
"сравнянване на хидроенергийната ефективност/сравнение эффективности гидроэнергетики/hydropower efficiency comparison"

Един ВЕИ ако в момента генерират 100В в мрежата ще стигнат по-малко нали? Преобразуване от Прав в Променлив ток и дори преката да генерира променлив пак трябва преобразуване този път по фаза - да съвпада с стандартизраните 50Херца

Помпената част на ПАВЕЦ дори да е на двигатели от прав ток(Фотоволтици) или променлив ток има загуби
Генератора е пак зависим от 50Херца
54
1
 
0
 
! Отговори
хах преди 1 година
До 49

Апъл, бапъл. След 10 години къде отива? Вторичен, третичен, накрая къде отива? Вземи помисли малко. Виж какво има в един компютър, виж как си произвежда, виж от къде идват ресурсите, и виж накрая къде се озовава, пък после говори.
53
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До Боби 44
"Жалко, че не си присъствал на ония заседания в Народното събрание за съдбата на ВК Рила и ХК Места."

Прави разлика между една инсталация която да се ползва само за ПАВЕЦ(дори риба или дори водорасли там не могат да виреят, няма наноси от река които да намаляват обема и прочие) и някаква инсталация която да върши няколко неща включително да се ползва за питейна вода - В ЧИСТ ПАВЕЦ РЕАЛНО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ДОРИ СВРЪХ ЗАМЪЕСЕНА ВОДА и еколозите и гък не могат да кажат реално
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби

Пиши на български, руски или английски: "сравнянване на хидроенергийната ефективност/сравнение эффективности гидроэнергетики/hydropower efficiency comparison", прочети написаните числа там и после пак може да коментираме.
51
0
 
0
 
! Отговори
До Боби 44 преди 1 година
Жалко, че не си присъствал на ония заседания в Народното събрание за съдбата на ВК Рила и ХК Места. И да обясняваш на воля за местата и възможностите...
Извън сатирата, ще ти трябва някаква инфраструктура - канал, тръби или тунели за да може водата да достигне до "наличните колкото искаш места в 1/3 от България", е и да бъде достатъчно като количество.

Ето ти и една идея: Дупчим през Земята през средата, свързваме Атлантика и Тихия океан и правим по един ПАВЕЦ на изхода. Какво са 12 742 км...
50
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Колкото до
"според публикации в ScienceDirect тяхната ефективност е около 58-59% в нормална среда до 89-90% във вакуум, въпреки магнитните възглавници и т.н."

Колега 90% е ИДЕАЛЕН процент за възвращаемост - ПАВЕЦ могат само да си мечтаят за подобни проценти. Дори Акумулиране на енергия в Литиеви Батерии ултра модерни или тъй наречените Свръх кондензатори 90% ефективност все още е непостижимо.
Но да проблемте на Маховиците са че са скъпи и не могат лесно да се скалират.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46

Ми ако си купуваш примерно апъл шитни, много ясно че ще ги хвърляш след 3 години, защото са проектирани да са с ограничен живот. Имам компютри на повече от 10 години които си работят идеално. На всичко отгоре компютърната техника има страхотен вторичен пазар, така че реално почти всичко може да бъде продадено. Това че ти не разбираш от нея, не значи че не е екологична.
48
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен
"Помислете само колко хартия е спасена с изместването на пощата от емайл. Или това че Интернет тотално смачка вестниците и списанията."

А нека си припомним защо хартията се прави от Дървесина?
Я си припомнете преди от какво се е правила хартията? Доларите на каква хартия са се печатали?

Хартията се е правила от КОНОП и е била по-износо устойчива от сегашната(не говорим за тоалетната хартия :-))
Конопа е да го кажем няколко годишно разстение но не и 90 години за едно Дърво до сеч