Антониу Гутериш: На хората им е дошло до гуша

Главният секретар на ООН заяви, че COVID-19 е разкрил "крехкия скелет" на обществото
18 юли 2020 21:00, Нели Христова
44
Антониу Гутериш: На хората им е дошло до гуша
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът разкри “крехкия скелет” на обществата и може да тласне още 100 милиона души в крайна бедност, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в събота.

Изказвайки се по повод 102-ата годишнина от рождението на покойния Нелсън Мандела – първият чернокож президент на Южна Африка – Гутериш заяви, че коронавирусът „поставя светлината на прожекторите“ върху глобалната несправедливост.

“Ние бяхме поставени на колене – чрез микроскопичен вирус. Пандемията демонстрира крехкостта на нашия свят.”

“Цели региони, които постигат напредък в премахването на бедността и стесняване на неравенството, бяха тласнати назад в рамките на няколко месеца”, предупреди той по време на виртуална мемориална лекция, организирана от базираната в Йоханесбург фондация „Нелсън Мандела“.

Икономическата криза поради пандемията, която е заразила над 14 милиона и е убила близо 600 000 души по целия свят, се чувства непропорционално сред неофициално работещите, малкия бизнес и жените, каза Гутериш.

“Ние сме изправени пред най-дълбоката глобална рецесия след Втората световна война”, каза той. “Нови сто милиона хора могат да бъдат изтласкани в крайна бедност. Можем да видим глад с исторически размери.”

Коронавирусът е “рентген”, който разкри “фрактури в крехкия скелет на изградените от нас общества”, добави той, като посочи като някои от проблемите неравностойните здравни грижи, неравенството в доходите и изменението на климата.

“Показва навсякъде заблуди и лъжи … Заблудата, че живеем в пост-расистки свят. Митът, че всички сме в една и съща лодка.”

Той каза, че 26-те най-богати хора в света притежават толкова богатство, колкото половината от световното население.

“Но доходите, заплащането и богатството не са единствените мерки за неравенство”, добави той.

Гутериш каза, че хората са изчерпали търпението си към очевидните различия и дискриминация в обществата.

Той посочи глобалното антирасистко движение, предизвикано от смъртта на Джордж Флойд – афроамериканец, убит от бял полицай през май, като просто „още един знак, че хората им е дошло до гуша“.

Достатъчно „неравенство и дискриминация, която третира хората като престъпници въз основа на цвета им на кожата“, достатъчно „структурен расизъм“ и „системна несправедливост“.

Коронавирусът, каза той, също е създал възможност за световните лидери да изградят “по-равноправен и устойчив свят”.

“Ние сме в повратна точка. Но ние знаем на коя страна на историята сме.”


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
До Програмист

хората не могат да бъдат еднакво високи,еднакво дебели,еднакво руси,еднакво ***,еднакво бързи и еднакво словоохотливи!..Това е вярно.

Но хората са напълно еднакви ПО СЪДБА!.."ПО КРЪГОВРАТ"!

-Раждаш се,работиш,щастлив си,нещастен си, и накрая...""Той беше добър човек и искрен християнин..Поклон пред паметта му!"..

ВСИЧКИ ЗАИГРАВКИ за пари,власт и богатство докато си жив са "ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ"!Защото накрая ГУБИШ ВСИЧКО!

Остава само БОЛКАТА у другите,която си им нанесъл в
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ООН се занимава с развъждане на *** в Африка, така че призива на другаря антониу е просто просене за пари. Според толерасткото ООН, не е проблем, че чернушките са се удвоили за 25г. С тяхна помощ скоро ще се 1 млрд., а после 2 и тн. Разбира се, белите расисти са длъжни да ги хранят дори и да нямат с какво. През това време ЕС се източва от схеми като парижкото споразумение, а производствата се изнасят в Африка, заради евтин ток и труд. Закриване на ООН му е майката, на хората им писна!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
просто лъснаха минусите на тази икономически ориентирана система,идва времето на нова система,насочена към човека и неговото развитие,а не към придобиването на активи чрез обедняването на другите.Имаме нужда от ориентирана към човечност,взаимопомощ и развитие на качествата на отделния индивид обществена организация,на хората им омръзна от бруталността и алчността на капитализма,но едва ли ще има скоро алтернатива,предвид неразвитието на цели нации и примитивизма им
35
4
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
Стига с това "неравенство"! От една страна твърдят че всеки е уникален, а от друга че всички са равни - само аз ли забелязвам конфликт тук?
Не, хората не са равни, и не могат и да бъдат.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички мизерстващи имат по сума си деца. Защо останалите хора да са длъжни да развъждат двукраки? Аз едва отглеждам едно или две деца, а ще помагам още 5 да оцелеят в калта, че след време моите деца да помагат на 5-10-те деца на всяко от тези в калта... И докога? Това е чиста глупост, а не хуманност или цивилизованост. Дали и колко деца да има ЧОВЕК да зависи от платените данъци, а правото на глас в избори, да се придобива след образователен ценз и платени данъци! За да оцелее цивилизацията.
33
2
 
11
 
! Отговори
АнаТема,Айдуци,родни преди 2 месеца
На нас,българите ни е дошло до гуша от СИК-джията,от Шиши,от Доганя,от Ниновица,от Цвъки М Молитвата,от Каскета,но на тях не им пука за нас тука - крадат, дебелеят и беснеят!
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не мисля, че понятието "крехкия скелет" на обществото е точен.
По-скоро управляващите световни елити лекомислено подлагат "обществения скелет" на прекалено голямо, непоносимо натоварване. За това тяхно поведение е виновна преди всичко алчността.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората ще мрат повече от глад отколкото от короната..
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доктор Мангърле какво казва по въпроса...
29
2
 
10
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 месеца
Боже, а пък на мен как са ми дошли до гуша такива патетични слова от разни забравени "величия"!
28
2
 
7
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Бла бла бла.
27
5
 
7
 
! Отговори
Жик Магър преди 2 месеца
Ковида беше тест. И още е. Доколко стадото се усеща. Истинската чума ще я пуснат по късно. Стадото да си помисли че всичко е т шак. И тогава ще има - ох елате пиленца при батко да ви го *******
26
3
 
20
 
! Отговори
Светозар преди 2 месеца
Толерастка статия. От рода на - Джордж Флойд и Мънго Джери са герои, щото са криминални джунгали, а останалите сте расисти и дискриминатори.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо мангизи, купони, жетони. Нещо такова. Тоест, пак ше се плаща, но не в куфарчета и не под масата. Ето за това са протестите. Искат си хората куфарчетата и всичко такова, детл беше. Беше...
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След корона вируса иде ред на мъни вируса, който може да бъде озаптен.
Изчезват парите, изчезват и просташките ганьовски проблеми. Докато мисленето влезе в правилното русло. После парите пак ще се появят, но не в главната роля като днес. А про с та кът? Ми ъой без псри е еъздух под налягане.
Та така.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Простотията е също уникален проблем.
22
2
 
20
 
! Отговори
SWAN преди 2 месеца
Измамата, изградена чрез заразяване на населението с COVID-19, наистина разкрива "крехкия скелет" на манипулацията Ви, чрез която ще тласнете омного повече от 100 милиона души в крайна бедност. Останалите ще изплащат ПОМОЩИТЕ /ЗАЕМИТЕ/, чрез които ги спасявате с ЛИХВА! А настъпващата настойчиво по-бързо от заложените срокове либерализация на ел. енергия тук, ще тласне в крайна бедност над половината БГ население ...
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е това "общество"? За какво говори този ***?

Нали всичко това е в резултат на досегашното тъпоумно управление, наречено "либерална демокрация"!
Да не би на някой да му пука за бедните? Всеки се интересува от парите, едни мечтаят за хиляди и са готови на ВСИЧКО, за да ги получат, други - за милиони, трети за милиарди ....
А като се замислиш - на всеки му стигат 6 кв/м, за да полива вовеки в лукс!
20
8
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Специално аз от 13 март разбрах,колко нискоинтелигентни хора живеят във България!И не очаквам нищо в положителна посока да се промени!Пия си бирата,ходя на плажче,флиртче,бях на финала за купата,все още съм машина!Една по една теориите на шарлатаните станаха на пух и прах,а чипираните да продължават да си носят маските,забавляват ме
19
2
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 месеца
Бла, бла, бла само общи приказки, нищо конструктивно или нещо конкретно, ама си взима тлъстата заплатка клатикуреца.