Избори в Гренландия, решават за мина за редки метали

Разрешителното за проекта държи компания с китайски капитали
Обновена: 7 апр 2021 12:38 | 6 апр 2021 08:02, Елка Василева
2
Избори в Гренландия, решават за мина за редки метали
Снимка: архив, БГНЕС

Жителите на Гренландия избират днес свой парламент на предсрочни избори, до които се стигна заради пораждащ полемика минен проект, предадоха световните агенции.

На огромния арктически остров с население от само 56 000 души и с близо 40 000 избиратели две основни партии се противопоставят по въпроса за задействането на проект за мина за редкоземни материали и за уран в Куанерсуит.

Привържениците на проекта, сред които и социалдемократическата партия Сиумут (Напред), която беше досега на власт, виждат в него източник на значими приходи за малката икономика, която е до-голяма степен зависима от датски субсидии /Гренландия е част от Дания/. За противниците на проекта, сред които и инуитската партия Инуит Атакатигиит (Инуитско братство), която е лява формация с екологически уклон, проектът е заплаха за крехката околна среда, която вече се сблъсква с ускорения процес на климатични промени.

Изборите започват в 11 ч. по Гринуич и продължават до 22 ч. по Гринуич. Местата в парламента са 31. До предсрочния вот се стигна, когато партия Демократите, която беше против проекта за мина, напусна през февруари управляващата коалиция и така правителството на Ким Килсен, който е от Сиумут, остана бе мнозинство. Допитванията отреждат първо място на Инуит Атакатигиит, докато Сиумут изостава.

Базираната в Австралия компания Грийнланд минералс, която е с китайски капитали, държи от 2010 г. разрешително за разработване на минния проект. Проектът може да създаде нови работни места и постъпления в размер на около 235 милиона долара на година, както и да диверсифицира икономиката на Гренландия.
/БТА/
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нашето златно находище, колко милиона годишно ни носи?