Британският щам на коронавируса не е по-смъртоносен

Не причинява толкова тежък COVID-19, каквито са опасенията
13 апр 2021 07:28, Александър Попов
3
Британският щам на коронавируса не е по-смъртоносен
Снимка: БГНЕС

Британският вариант на коронавируса изглежда не причинява толкова тежък COVID-19, каквито са опасенията. Това показват две нови изследвания, публикувани в специализирани издания от групата на британското медицинско списание "Лансет", предадоха световните агенции.

Вариантът е силно заразен, смята се, че той е сред основните причини за новата епидемична вълна в редица страни през последните седмици. Има и опасения, че той води до по-тежко боледуване от COVID-19.

Първото изследване анализирало група от 496 пациенти, приети в британски болници през ноември и декември. Авторите не открили разлика при риска от тежко боледуване и смърт при онези, заразени с британския вариант на коронавируса, и останалите.

Още по темата
Второто изследване установило, че ваксините срещу COVID-19 вероятно са ефективни и срещу британския вариант. То не отчело по-голям брой заразени с британския вариант след ваксиниране, отколкото с други разновидности на коронавируса.

Според британски учени този вариант е с между 40 и 70 процента по-заразен от доминиралите преди това разновидности. Двете изследвания потвърждават този извод. Според второто британският вариант е с 35 процента по-заразен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ех преди 3 години
Това се знаеше от преди година.Даже се знае ,че болните го минават по-леко.А отслабването на вируса беше предсказано от вирусолози още в начлото на пандемията.
1
0
 
5
 
! Отговори
dd преди 3 години
Тъкмо се чудих кои учЕни са стигнали до тоя извод.Ама няма изненада, пак британските.