Защо независимостта на Шотландия е все още далечен сценарий?

Шотландската национална партия заедно със Зелените си осигури общо 72 места в парламента в Единбург
43
Защо независимостта на Шотландия е все още далечен сценарий?
Снимка: БГНЕС

Независимостта на Шотландия отново е на дневен ред само седем години след референдумa, който я отхвърли с 55% на 45%. Победата на Шотландската национална партия (SNP), ръководена от първия министър Никола Стърджън на 6 май, й предостави това, което според нея е необходим мандат за ново гласуване за отделяне, като същевременно заплашва да разпали и без това напрегнатите отношения с правителството на британския премиер Борис Джонсън в Лондон, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
Движението за независимост беше възродено от вота на Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз през 2016 г. и неговия ожесточен развод през 2020 г. Докато Англия предпочиташе да се оттегли, Шотландия гласува с огромно мнозинство да остане в блока, като независимостта може да отвори вратата за реадмисия. Шотландия има своя отличителна култура и националистическа традиция, която процъфтява въпреки Акта на Съюза от 1707 г. между двете страни. Сега този тривековен съюз е под заплаха.

1. Какво означава изборният резултат?

SNP спечели 64 места в 129-местния парламент, което е по-голяма подкрепа от 2016 г., малко под прага за абсолютно мнозинство. Но със спечелването на осем места от страна на Зелените - ръст с две - това дава на депутатите, които подкрепят независимостта, общо 72 места. Стърджън описа гласуването като най-важното в историята на нейната страна и резултатът сега може да има последици, които да достигнат далеч отвъд нацията с население от 5,5 милиона души. Докато някои правомощия в области като образование и здравеопазване бяха прехвърлени на Шотландия, когато беше създаден шотландският парламент през 1999 г., това не угаси исканията за по-всеобхватна автономия. Анкетите показват, че бъдещето на Шотландия като част от Великобритания е най-важният приоритет сред шотландския електорат при вземането на решение за коя партия да гласува, а изборите са определяни като фактически вот за независимост. С рекордна избирателна активност и тактическо гласуване, основано на привързаности към про- и антинезависимостта, конституционното бъдеще на Шотландия постави в сянка всички останали въпроси и поднови конфронтация с правителството на Великобритания в Уестминстър.

2. Колко голям фактор е Brexit?

Огромен. Шотландия гласува с 62% в подкрепа срещу 38% за оставането в ЕС през 2016 г. Само две години по-рано твърденията, че Шотландия ще трябва да кандидатства за присъединяване към ЕС, ако напусне Великобритания, подкопаха националистическия импулс. Сега Brexit позволи на Стърджън да твърди, че е настъпила фундаментална промяна в обстоятелствата. Реализирането на Джонсън на „твърдия Brexit“ - извеждането на Великобритания от единния пазар на ЕС - подклажда напрежението, удряйки особено силно риболовната индустрия на Шотландия, докато Законът за вътрешния пазар на Обединеното кралство, който позволява на британското правителство да отмени решенията на парламента в Единбург, породи обвинения в разграбване на властта. Неспокойната личност на Джонсън като представител на английската висока класа го превърна в непопулярна личност сред шотландците, които по-лесно се идентифицират с прямостта на Стърджън. Изтекли коментари, отправени от страна на Джонсън, определящи отделянето като „катастрофа“, само подсилиха тези възприятия сред шотландското общество.

3. Какви биха били последствията от отделянето?

Огромни. Ще бъдат необходими преговори за това каква валута ще използва независима Шотландия, дали ще трябва да поема част от британския държавен дълг и какви търговски договорености ще има с остатъка от Обединеното кралство. Амбицията на SNP да върне Шотландия в ЕС ще създаде гранично и търговско напрежение, каквото например беше налице в Северна Ирландия след Brexit. Други въпроси могат да включват правата върху добива на петрол и риболова, както и настоящото местоположение на атомната подводна флота на Великобритания във Фаслан близо до Глазгоу.

4. Ще има ли скоро нов референдум за независимост?

Малко вероятно е това да е скоро. Досега Джонсън отказва да предостави подобна възможност на Единбург. Вотът през 2014 г. беше свикан от шотландския парламент с еднократни правомощия, предоставени му от британския парламент. Следвайки този прецедент, Джонсън ще трябва да се съгласи на нов референдум и понастоящем е ясно, че британският премиер не желаe да го направи. Дали той би могъл да поддържа тази позиция, зависи от това как политическият натиск се измества в Шотландия и как Стърджън ще изиграе нейните карти. Стърджън заяви, че резултатът от изборите е мандатът, който й е необходим за референдум, веднага щом пандемията на коронавируса го позволи. Нейната амбиция е да проведе ново гласуване през първата половина на новия парламентарен мандат, което означава преди края на 2023 г.

5. Може ли Шотландия да проведе собствен референдум?

Правителството на Великобритания казва „не“, а Стърджън заяви, че се е ангажирала с провеждането на законен референдум. Шотландският лидер изглежда решена да не следва маршрута на каталунските сепаратисти, които проведоха незаконно гласуване за отделяне от Испания през 2017 г. Въпреки това SNP на Стърджън изглежда е готов да се заеме с проблема, ако Джонсън продължава да казва „не“. Нейното правителство публикува законопроект, очертаващ пътя към поредния референдум, а някои от нейната партия са на мнение, че Шотландия може да проведе консултативен вот и да принуди Великобритания да го оспори в съда.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 3 седмици
Не ама гледах Смело Сърце с Мелката Гибсън, дето вика "Freedoooooom!" по едно време.Шотландците са пичове. Много ме кефят. Дано се отделят за да натрият носовете на мазните самозабравили се англета.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора, не гледахте ли сериала Друговремец (Outlander)?Там се каза, когато новородените бебета започнат да живеят по повече от 200 години, тоава Шотландия ще се отдели от Велекобритания.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Английската Кралица , както и повечето монарси по света трябва да бъдат оголени до 0 и да бъдат пуснати да живеят като нормални хора по античовешките правила създадени от тях.После само ще ги гледаме и ще им се радваме.Може и да залагаме кой ще се самоубие на 2-ри ден и кой на 3-ти.Шотландия ще е независима, когато монарсите на Мизерна Британия бъдат позорно изгонени!
34
11
 
1
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Шотландски пундьовци със запретнати полички!
33
0
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 1 месец
До Питър - Много готино, че разказа на кратко създаването на държавата, тъкмо ми стана интересно и си виках "Оф, трябва да ровя из нета"
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С една дума шотландците да са мислили. Коно е искат независимост няма да я имат. Гласуваха - избраха. Сега - роби на инглидите.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги приемем в ЕС и тогава шотландската ракия ще бъде наравно с българската!Cheers!
30
0
 
18
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До Шотландско 12г.Още един неграмотник, чул-недочул, но бързащ да коментира. Създаденият преди 300 години съюз е на две НЕЗАВИСИМИ държави, оглавен от ШОТЛАНСКИЯ КРАЛ, единствената законна местна династия на Острова... Това, дето е в Бъкингам в момента е НЕМСКО семейство, Сакс-Кобург, скрито под английското име Уиндзори... Англичаните нямат никакво право да ограничават Шотландия, но мръсните консерватори използват бюджета на Великобритания за мръсните си политически игрички... Saor Alba!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом ще мерим с един аршин, да пускат и Ирландия и Шотландия, както стана с Косово. Да признаят и Домбас и Осетия.
28
2
 
25
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Ще си умра от кеф ако Шотландия се отдели и влезе в ЕС. Няма смисъл да влизам в детайли защо, то си е ясно.Много поздрави на Бориската Джонсън- перчема.
27
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да напускат вуликобритания и да кацнат на брюкселския. Да се борят за рибни квоти с Холандия и Франция и настояват за по-големи дотации на газ и нафта, а не за зелена сделка.Отделно като огладнеят - работни визи за Англия.
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шотландците искат в ЕС......и ще се отделят....колкото по рано, толкова по добре
25
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Шотландско 12г.Само да те светна, че в жегата по-добро проветрение на макарите от килт няма. Също така нищо не ги стяга :)))
24
33
 
3
 
! Отговори
Шотландско 12г. преди 1 месец
Мъже с поли ...не ми ги фали те затова са васал... на ингилизите!
23
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще напуснат и ще си ядят ушите. Разчитат на някакъв петрол от Северно море, дето няма на кого да го продадат, защото пазарът е пренаситен. И без това половината шотландци се чудят как да се занесат в Лондон
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Scotland forever!
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
диваци сме
20
7
 
0
 
! Отговори
Тая преди 1 месец
Лудата ни заплашва с отрязване на глвиТо бива ама чак толкова кво като е на борецаНа онази дето беше била дете 17год.и дадохаВече ми писна от тая а и ще ни гониИма си сьд прокуратури там да се разправяТерористи
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"3. Какви биха били последствията от отделянето?Огромни. "Разговори от селската селянка.
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що че правим?