САЩ, Великобритания и Австралия правят нов пакт за сигурност

Аукус е от ключово значение за защитата на интересите им
16 сеп 2021 10:15, Елка Василева
17
САЩ, Великобритания и Австралия правят нов пакт за сигурност
Снимка: БГНЕС

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност, в рамките на който Австралия ще получи помощ за построяването на атомни подводници, съобщиха Би Би Си и Гардиън.

Споразумението беше обявено със съвместно изявление на американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския министър-председател Скот Морисън, допълва агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Новата инициатива се нарича Аукус и според трите държави тя е от ключово значение за защитата на интересите им в Индийско-тихоокеанския регион, където Китай има все по-засилено военно присъствие.

"Днес предприемаме историческа стъпка да задълбочим и направим официално сътрудничеството между нашите три нации, защото всички осъзнаваме, че е наложително да гарантираме мир и стабилност в Индийско-тихоокеанския регион за дългосрочен период. Трябва да можем да отговорим както на настоящата стратегическа среда в региона, така и на начина, по който може да се развие, защото в бъдеще всяка една от нашите държави, както и светът като цяло ще зависят от свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион, който да устои и просперира през идните десетилетия", подчерта американският президент Джо Байдън.

Борис Джонсън посочва, че държавите са естествени съюзници, въпреки че са разделени географски. Според него пактът ще доведе до нови работни места.

Трите държави ще споделят технологии, промишлени бази, ноу-хау, както и вериги на доставки. Партньорството ще се фокусира също върху отбранителните кибер възможности на страните и използването на изкуствен интелект.

Австралия подчертава, че няма намерение да се стреми към ядрени оръжия, но проектът все пак ще я направи едва седмата държава в света, която ще има подводници с ядрени реактори. Според критици на решението то може индиректно да доведе до разпространение на оръжия, посочва Гардиън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксонците са най-пpoтивните същества.
13
4
 
1
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Чудесна новина за Австралия. Франсетата си мислеха че са ударили кьоравото като се опитаха да им продадат обикновенни дизелови подводници за 31 милиарда евро. Сега ще си имат атомни и то за по-малко пари. Ако ситуацията се нагнети може дори да им дадат и торпеда със специални бойни глави. Никой не може безнаказано да изнудва англосаксите, дори и Китай.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англоговорящият свят винаги е бил единия полюс в световната политика.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По една ракета Сармат с унищожителна бойна глава и ЧАО
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо нов. С "Петте очи" какво стана, не върши ли работа вече?
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия пак са замислили някое злодеяние,не ще да е на добре този съюз,ама щом Австралия е включена ще правят нещо в долната земя ми се чини...
8
4
 
6
 
! Отговори
Бледа е фантазията преди 2 години
ни,какво може Китай.1.Скромно живеещ трудолюбив народ,с ограничени потребности;2.Огромна диаспора по цял свят,носеща ноу-хау(научно-технически шпионаж), която е и пета колона при евентуален конфликт;3.Голям производствен потенциал, разполагащ с неограничен човешки ресурс и средства за производство;4.Налични финансови резерви от порядъка на трилион долара;5.Военни технологии и производство от ново поколение;6.Централизирана власт необременена от отчитане пред псевдодемократи и НПО-та.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксите се обединяват в Океания. Съвсем като в "1984" на Оруел.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те и така са си съюзници, тъй че нека си се съюзяват, въпроса е дали ще има война с Китай? А тоя въпрос го решават евреите- кукловоди! Уникално гадна е и позицията на путин, заедно с лукашенко прекарват терористи " бежанци" от Афган за Полша! Всички извън Вишеградската и Пекин са еврейски подметки!!! Дано оцелеят но ще е трудно!
5
1
 
1
 
! Отговори
Ами тя Англия, преди 2 години
нали е съседна държава на Австралия и Китай,реши да се набърка в .айната.Това, което прави,с нейните ограничени възможности,е от една страна "морална подкрепа", а от друга страна - част от стратегическите оръжия на Китай ще имат допълнителна,европейска цел,тоест ще намалят целите в САЩ и Австралия.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така САЩ отстраниха Франция като конкурент. Франция беше пред сделка с Австралия за 38 милиарда долара за атомни подводници. Останалото е лъжа след лъжа.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са ядрените подводници? Там долу. ;))
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи корея и иран не могат да имат атомно оръжие а австралия и изрел могат страно нещо е човека
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехаа! Озита с атомни подводници! Това е, като хасковлии с изтребители.