Джихадисти отвлякоха поне 50 жени в Буркина Фасо

Въоръжени мъже ги заловили, докато берат диви плодове
16 яну 2023 17:37, Йоана Цонева
16
Джихадисти отвлякоха поне 50 жени в Буркина Фасо
Снимка: БГНЕС

Ислямистки бойци на 12 и 13 януари са отвлекли около 50 жени, търсещи храна в северната провинция Сум на Буркина Фасо, превърнала се огнище на джихадистка дейност , съобщи правителството в понеделник, цитирано от "Ройтерс".

Масовото отвличане е първото, след като ислямисткият метеж се разпространи в Буркина Фасо от съседно Мали през 2015 г., въпреки международните военни усилия за ограничаването му.

Докато западняци и местни жители понякога биват залавяни, никога толкова голям брой жени не са били отвличани. Масови отвличания са извършвани в Нигерия от групировката Боко Харам, която действа там.

Въоръжени мъже са заловили жените, докато берат диви плодове край село Лики, на около 15 км от град Арибинда, а след това и на друго място в същия район.

"Издирването започна с цел всички тези невинни жертви да бъдат намерени живи и здрави", се казва в изявление на правителството.

Още по темата
Буркина Фасо е една от няколкото страни в Западна Африка, които се борят с жесток бунт, свързан с "Ал Кайда" и Ислямска държава, който завзе големи територии през последното десетилетие.

Хиляди хора са били убити и повече от 2,7 милиона са разселени в района на Сахел, където несигурността е засегнала селското стопанство и е допринесла за нарастващите нива на глад, според ООН.

Роднини казаха на Ройтерс, че изчезналите жени са започнали да претърсват околните храсталаци за храна, тъй като вече нямало достатъчно, за да изхранят семействата си в селото. Те търсели плодове, листа и семена, които се смилат на прах за децата.

Бунтовниците блокираха части от сухия север през последните месеци, причинявайки остър недостиг на храна и стана все по-опасно да се доставят храни на хванатите в капан граждани.

Десетки войници бяха убити през септември, когато екстремисти атакуваха конвой от 150 превозни средства, превозващ доставки до северния град Джибо, столицата на Сум.

"Жените могат да извървят до 4 км (в храстите), за да търсят храна", каза един селянин в Арибинда, който не пожела да бъде назован от съображения за сигурност.

Селянинът добави, че мъжете са твърде уплашени, за да се отдалечат от домовете си от страх да не бъдат застреляни от джихадисти. "Затова са отвлечени жените", каза селянинът.

Разочарованието от неуспеха на властите да възстановят сигурността и да защитят цивилните допринесоха за двата военни преврата в Буркина Фасо миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабите мъже с комплекси винаги се правят на силни на гърба на жени. Жалка работа и гнусна.
9
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 1 година
кво ше ги правят ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Гз преди 1 година
Исляма е първият кръг на ада.
7
10
 
1
 
! Отговори
Abu Darda преди 1 година
Когато Исляма покори цялата територия ще има мир и благоденствие. Докато са в невежество (джахилия), ще има мизерия и глад. Ислямът където е стъпил е идвала справедливост и милост за всички.
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ето, там трябва намеса и оръжия
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От мюсюлманите нищо добро не може да се очаква.
4
3
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
Често срещан графит в Африка е: За жената сутрин бой, вечер бой. Ако не знаеш защо, то тя си знае. Не се шегувам, има го навсякъде на написан на местни езици. Ай поздрави отСиднейАавстралияя
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на тези " мъже". Лежат си вкъщи, а жени те им на вражеска територия да търсят храна. Ни жени, ни храна. Такива страхливци и мързеливци не заслужават жените си.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ууууууффффф тез много грозни ве - ко ше ги праят - ше им готвят и чистят ли
1
1
 
6
 
! Отговори
Шано преди 1 година
Факане