Сълзите и плачът са полезни за здравето

Облекчават болката
14 юли 2017 09:16, Михаела Лазарова
3
Сълзите и плачът са полезни за здравето
Снимка: pexels

Сълзите са често срещана неволева човешка реакция, която има своите полезни свойства. Плачът не е просто изтичане на течност от очите. Той е нещо много повече. Сълзите, плачът и дори силният рев могат да окажат положително влияние върху организма. По какви начини?

Има 3 основни вида сълзи:

  • рефлекторни сълзи
  • непрекъснати сълзи
  • емоционални сълзи

Непрекъснатите сълзи навлажняват окото през цялото време. Те се секретират точно в такова количество, колкото е необходимо да държи окото влажно. Тоест, непрекъснатите сълзи не изтичат от очите.

Рефлекторните сълзи се появяват при външен фактор, дразнещ очите, например дим, прах, навлязъл твърд предмет. Тези сълзи имат за задача да прочистят окото и да предпазят от инфекция.

Емоционалните сълзи пък имат страшно много свойства и ползи за здравето. Те съдържат големи количества хормони на стреса, както и токсини. Чрез сълзите тези вредни вещества напускат тялото. Ето защо теоретично е добре да плачем, когато се чувстваме зле.

Помага за самоуспокояване

Плачът е един от най-добрите механизми на тялото за самоуспокояване. Човек не може да плаче до безкрай, колкото и физически и емоционални болки да изпитва. Просто плачът все някога прекъсва от само себе си. След спирането на плача човек се чувства по-спокоен, отпуснат и дори може да заспи по-лесно от обикновено.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


3
Още по темата: сълзистраданиеплач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Известно е, че по време на Баташкото клане, някои жени плачейки са падали и заспивали.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново не казвате, то си е ясно, че плачът е механизъм за успокояване и че има нужда от него от време на време.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако ме боли глава след рев?