Как да спрете да търсите одобрението на другите?

Записвайте ежедневните си постижения
23 авг 2021 23:00, Михаела Лазарова
8
Как да спрете да търсите одобрението на другите?
Снимка: Istock

Хората изпитват нужда да бъдат харесвани и одобрявани. Искаме шефът ни да ни казва "браво" и да оценява работата ни. Искаме близките ни да ни хвалят и да се гордеят с нас. Пускаме снимки в социалните мрежи с надеждата да съберем, колкото се може повече харесвания. Това ни кара да се чувстваме добре, да се чувстваме харесвани, а това повишава самочувствието.

Когато тази тенденция започне да се превръща в мания обаче, ефектът е тъкмо обратният. Самочувствието ни започва да се понижава. Ако не получаваме одобрението на другите се чувстваме зле, самооценката ни пада, губим самочувствието си.

Постоянното търсене на одобрение от другите може да е пагубно за емоциите и увереността в качествата ни. Когато не умеем да се доверяваме сами на себе си, търсим това доверие от другите. Тяхното мнение започва да взима превес над нашето собствено, като по пътя губим преценката си, перспективата си, целите си и това, което е наистина важно за нас.

За да излезете от този порочен кръг е важно да спрете да преследвате одобрението на другите. Как да го постигнете?

Не слушайте гласа в главата ви, който ви кара да търсите мнението на другите

Потиснете мислите за това какво ще кажат другите. Правете нещата, които искате и харесвате. Казвайте онова, което мислите. Не се страхувайте от мнението или неодобрението на другите. Не мислете, че ако се съгласявате с другите, те ще ви харесват.

Обградете се с хора, които ви карат да се чувствате добре

Вместо да се стараете да се харесате на всички, заобиколете се с хора, които вие самите харесвате и които ви карат да се чувствате добре. Това ще ви помогне да се преборите с несигурността и ще ви накара да осъзнаете, че вашето мнение е важно, а не това на другите.

Помислете върху вярванията си 

Понякога се случва да живеем в заблуди заради собствени вярвания и убеждения. Ето защо от време на време се налага да преосмисляме някои уроци, които сме получили по пътя. Преосмислете вярванията си. Проверете дали убежденията ви не ви спират да се чувствате стабилни на етапа, на който се намирате. Вие сте единственият човек, на когото можете да имате доверие. Не го забравяйте.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: щастиедовериестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за чий ви е това одобрение от другите?! Човек трябва да си живее живота, да влага мисъл, да се развива умствено и физически и да не се срамува от личния си живот. Доказано е, че в 70% от времето при разговор се обсъждат други хора, така че със сигурност всеки го говорят, това не е толкова лошо и няма драма, важното е, да не се интересуваш.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнете от тук. Ако не бяха лайковете, никой нямаше да коментира простотии.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Записах ежедневните си постижения. Така добре ли е?
5
2
 
7
 
! Отговори
уахаха преди 2 години
Без Ентернета някои са кръгла нула:)))))
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко Тиквата бачка ли, с какво се издържа?
3
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пари ми дай акъл не ми давай :)))
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като напуснете социалните мрежи.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като пораснете ще спре да ви пука за одобрението.