Защо предварителният договор за връзка е добра идея?

Ще ви даде възможност да обсъдите очакванията, ценностите си и целите
40
Защо предварителният договор за връзка е добра идея?
Снимка: Istock

Предбрачният договор е документ, с който някои двойки решават да установят предварително всичките си отношения, преди всичко финансовите и имотните. Някои хора го считат за излишно вмешателство в магията на любовта, което само може да разруши отношенията, а не да им помогне. Повечето двойки не искат да гледат на връзката си като на договор, за да не помрачат любовта. А и кой иска да мисли предварително за провала на връзката си, докато още е на върха на щастието.

Да бъдеш обичан безусловно е една от най-съкровените мечти на всеки човек. Дори в най-неромантичните представи на хората безусловната любов е нещо, което дълбоко в себе си всеки желае – да бъде обичан такъв, какъвто е без да бъде съден.

Оказва се обаче, че да имате предварителен договор за връзката си не е чак толкова лоша идея, дори напротив. Според сайта yourtango.com, договорът за връзка може да помогне на отношенията ви да бъдат ясни, точни, да няма недомлъвки и изненади.

Договорът ще ви даде възможност да обсъдите очакванията, ценностите си и целите, които си поставяте като двойка. Не е нужно да правите истински договор на хартия. Но ако решите да го направите, той ще ви даде възможност да го преразглеждате от време на време, когато имате нужда от опресняване на някоя точка. Все пак с времето човек се променя и израства, това се случва и с връзката.

Кои са точките, които е добре да включите в договора си за връзката?

Каква е целта

Важно е да сте наясно каква е целта, която всеки от вас иска да достигне във връзката. Ако още в началото установите, че единият иска дълготрайна и пълноценна връзка с перспектива, а другият – неангажиращи отношения, това може да ви подскаже за бъдещето на отношенията ви и има ли смисъл да продължавате.

Домакинските отговорности

Може да звучи прозаично и твърде битово, но е важно да разпишете и задълженията си в домакинството, ако живеете заедно. Невероятно е колко конфликти във връзките възникват именно въз основа поддържане на дома и разпределение на домашните задължения. Може да мислите, че сте над тези неща, но е добре да сте наясно какви отговорности трябва да поема всеки партньор.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


40
Още от За да се разбираме
10 начина да промените живота си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
2
 
! Отговори
Duch. Cringe @ SS преди 3 седмици
А ти знаеш ли, че женските от онзи континент биха взели всеки европеец, само и само да ги измъкне от бедността? Т. е. тя е с теб заради парите и само заради това. Дори и да не усещаш. Разбирам, че явно плиткоумма искаш ци-га.. нка, ама нямаме ли си достатъчно наши, че мъкнеш чак от там? Аз правя голяма разлика между мъже за секс (поради обстоятелствста ми са само германци) и мъже за евентуална женитба (само българин, иначе оставам стара мома). Таз мешаница на расите е гнусна.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Обективно - Доколкото знам, преди узаконяването на църковния брак, Бълг.правосл.църква е разрешавала венчавка само ако е налице свидетелство за граждански брак.Това правило е било установено след 9-и септември, когато за законен брак е бил считан само гражданският.Сега обаче църковният брак също се счита за законен и не се изисква да има сключен и граждански такъв.Разликата се състояла в това, че ако имат само църковен брак, съпрузите не могат да се наследяват. Такъв коментар чух по радиото
30
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 3 седмици
И аз не знаех, че има договори и без брак, само при наличието на връзка. Предполагам, че юристите са измислили това, за да доят пари от заможни чичовци и дядовци, които имат млади любовници. Хитрушата ще иска гарантирана издръжка, а защо не и някакво обезщетение когато връзката приключи? Няма да се учудя, ако някои от нашите новобогаташи изпитват парвенюшка гордост, когато споделят с приятелите си, че си имат държанка - постоянна любовница на тяхна издръжка.
29
1
 
3
 
! Отговори
До Обективно /16/ преди 3 седмици
Не знам какво точно пише в закона за църковния брак, но знам конкретен случай. Момче и момиче бяха сключили само църковен брак през последната година от следването си. След 5-6 години чухме, че вече цяла година не живеят заедно и че той се е оженил с граждански брак за друга. Лично от него чух, че църковният му брак с предишната не е разтрогнат и че тя не му причинява неприятности заради брака му с другата. Просто още не се били развели църковно, защото тя много често пътувала в чужбина служебно
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предбрачният договор го разбирам, но "договор за връзка" е прекалено. Бракът е договор сам по себе си, предбрачният договор е предварително уреждане на някои въпроси, т.е. като анекс. Една връзка (не брачна) сама по себе си няма никаква правна стойност, така че договор за връзка е смехотворно. Ставаме гаджета и отиваме при нотариус. Явно съвсем сте се изчерпали откъм теми и започвате да cмyчeтe от пръсти.
27
0
 
4
 
! Отговори
До адвокат Тенев преди 3 седмици
Предбрачният договор защитава материалните и финансови интереси на единия или и на двамата съпрузи. Ако някой си въобразява, че договорът ще го спаси от раздяла или изневяра, значи е гл.у.пав човек или е психопат садист -"Знам, че този/тази сключва брак с мен заради богатството ми. Аз го/я харесвам физически и за да го/я притежавам, искам договор, в който да пише, че при развод или изневяра не получава нищо, но и ще ми плати огромна сума.Тъй като няма нито лев, ще трябва да тегли заробващ заем"
26
1
 
4
 
! Отговори
ОПАСНО Е преди 3 седмици
Без ДОГОВОР човек РИСКУВА ВСИЧКО ДА ЗАГУБИ и ДА СИ ПОЧЕРНИ ЖИВОТА.
25
1
 
6
 
! Отговори
За да не се обидят преди 3 седмици
жените, давам и противоположния пример. Скромно и добричко, но с невзрачна външност момиче още не е имало гадже. Но е наследила от баба си няколко имота в София. Пресметлив хитрец, обигран в отношенията с жените, я омайва и я кара да се чувства харесвана, желана, интересна. Баща й го преценява от пръв поглед що за стока е, но момичето е луднало да се омъжи за този. Няма ли право бащата чрез договор да защити интересите на наивницата, която в момента би подписала всичко, което хитрецът я накара?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До бай Х Ама ти не си ли разбрал до сега че НЯМА любов??? Всичко е интереси, ползи, секс, пари и време ТОВА Е няма любов.
23
1
 
7
 
! Отговори
До Бай Х преди 3 седмици
Представи си следната ситуация. Съвсем младо момче, още не хойкало, попада на съблазнителка с опит, хем хубавичка, хем владее финтовете на древния занаят, хем се е научила да се прави на скромна и срамежлива.Хлапакът не може да я прецени, той няма опит, но е луд от любов и не можеш да го разубедиш да не се жени за нея, а тя предвидливо вече е забременяла. Но за родителите му тази е ясна като под стъкло. Нямат ли право тези хора да настояват за договор, който да защити плодовете на техния труд?
22
4
 
5
 
! Отговори
бай Х преди 3 седмици
Има ли предварителен договор , значи няма любов ! Има сметка !
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубаво е да дадат и статистика колко стигат до развод от тези с предварителен договор и от тези бе договор. Защо ли си мисля, че почти всички спедварителен договор се развеждат?
20
4
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 седмици
Доказано: предварителния договор, нито предпазва от изневяра, нито предпазва от раздяла, нито е гарант за добро съвместно съжителство - следователно е ненужен! Предварителния договор само регулира евентуална раздяла.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След подписа при брак, психиката се променя. Някакво мъгляво чувство за собственост се загнездва и нещата почват да изглеждат като в криво огледало. Донякъде е развличащо, но идват и моменти на раздвоение кое е реалното и кое изкривеното. Ако не приемаш всичко крайно насериозно, печелиш. Все пак, движение напред и кой както. Рецепти няма.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Често срещано е, че едното семейство е по-богато или поне така си мисли и иска такъв договор за застраховка, но после се оказва, че към момента на раздялата другото семейство е по-богато.
17
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 седмици
Когато сте в граждански брак, не може да продавате или ипотекирате основното семейно жилище без съгласието на съпруга(та). В случай на развод, докато децата навършат 18 г остават в семейното жилище без да дължат наем с родителя, на когото са присъдени. Това са неотменими права, както 8-часовият работен ден. Ако не ви устройва"режим на разделност" и имате някакви свръхпретенции, значи не сте намерили човека за вас и по-добре не се женете
16
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 3 седмици
Ако ще съставяте брачен договор, по-добре изобщо да не сключвате брак, защото такава връзка няма да издържи дълго. В Семейния кодекс има предвиден "законов режим на разделност" при който съпрузите си запазват правата върху имотите от преди брака, а придобитите през брака остават за този, на чието име е извършена покупката. Религиозните обреди нямат правно действие и затова Българската православна църква изисква подпис в общината, преди венчание. Някои секти не го изискват, но то си е за сметка н
15
2
 
5
 
! Отговори
Родителите настояват преди 3 седмици
за договор и проявяват разум, ако го имат даден от природата, де. Помня какви драми бяха в семейството на наши близки. Точно тогава ставаше реституцията и тези хора си получиха обратно три магазина, малки на площ, но на централни улици в София. Дъщеря им се омъжваше и като чул, че тъстът настоява за предбрачен договор, женихът доста се сърдил, поне така разправяха близките на момичето. Но все пак подписаха такъв договор. Живеят заедно и до днес, не правят впечатление на семейство, което се кара.
14
2
 
10
 
! Отговори
До този под мене преди 3 седмици
Да бе, правил си ти тройка. Гледал си малко повече отколкто трябва порнхъба.
13
0
 
6
 
! Отговори
До SS преди 3 седмици
Искрено ти желая да си добре още дълги години! Щом имаш вариант да се поддържаш, все пак е добре. Бъди здрав!