Романтичната история на Бони и Клайд, превърнала се в легенда

Престъпници или олицетворение на Робин Худ?
22
Романтичната история на Бони и Клайд, превърнала се в легенда
Снимка: IStock

Името на Бони Паркър завинаги ще бъде свързвано с това на Клайд Бароу и легендата, която те създадоха с престъпните си дела в началото на 30-те години на миналия век. Зрителите, развълнувани от филма „Бони и Клайд“ от 1967 година, в който участват Фей Дънауей и Уорън Бийти, може да имат затруднения да погледнат отвъд това кино зрелище и да видят по-неприятната реалност.

Въпреки че въпросът дали Бони и Клайд са оценявани като народни герои на своето време все още поражда спорове, те се превръщат в градски легенди. Популярната им история ги нарежда до Джеси и Франк Джеймс и дори до Робин Худ. Пресата започва да им симпатизира само четири месеца след смъртта им, когато майката на Бони – Ема Паркър, и сестрата на Клайд – Нел Бароу, публикуват книгата „Бегълци: Историята на Клайд Бароу и Бони Паркър“.

Всъщност книгата е написана от журналиста Ян Форчън и създава впечатлението, че Бони и Клайд са били физически привлекателни и очарователни младежи, които са доведени до престъпен живот заради несправедлив полицейски тормоз.

Тази тема не е била нищо ново. Тези, които живеят извън закона от Вилхелм Тел до Джон Дилинджър, често биват издигани на пиедестал от по-нисшата класа и се превръщат във фигури, които впечатляват с освободеността си от оковите на бедността и тежкото ежедневие. Освен това, тези народни герои, също от нисшата класа, привидно отвръщат на несправедливостта и се осмеляват да поправят неправдите чрез атакуване на вече установения ред.

Такива идеи са в основата на успеха на филма „Бони и Клайд“. Според Джон Трехерн, много американци смятат двойката за борци срещу материалистичния капитализъм и националния конфликт във Виетнам.

„Бони Паркър предоставя уникалния образ: мъничка женска фигура с картечница, която избира да умре с мъжа, когото обича. Сякаш Ани Оукли се е обединила с Били Хлапето или сякаш прислужницата Мариам се бие с лък и стрела редом до Робин Худ“.

Кои са истинските Бони и Клайд и романтичната им история, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 


22
Още по темата: Бони и Клайдистория
Още от Звезди
Прозрачен сутиен, мрежест чорапогащник... Aх, тази Риана!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Ахха преди 3 седмици
Престъпници и убийци.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като руснаците натиснаха ИДИЛ в Сирия, голяма част от терористите се писаха бежанци и поискаха убежище в Германия. А там вече ги чакаха няколко хиляди жени, избягали от робството им. Факт е, че има няколко стотин разпознати от тях, които са изнасилвали, поробвали и продавали язидски жени. Факт е, че германското правителство знае. Факт е, че германското правителство не прави нищо по въпроса. Факт е, че германското правителство е Силат в ЕС. Толкова за немския феминизъм...
20
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Първите заселници в Америка са били вярващи протестанти пуритани със същите ценности, каквито са имали българите през Възраждането.
19
2
 
2
 
! Отговори
Доказани убийци преди 3 седмици
превърнали се в легенда. Спомнете се кои са първите заселници в Америка и какво се очаква от потомството им.
18
3
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 3 седмици
Джон Дилинджър ефендилер е бил предаден от една българка и е бил убит в Чикаго пред кино Биограф.Ако и тия двамата са били предадени от някой *** замислете се чоджум какъв народ сте?
17
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Айдук хайдук, хайдут или хайдутин означава едно и също.
Допреди да ги включат в политиката, са си били обикновени разбойници.

Тук вече трябва да си изберете позиция - дали симпатизирате на султана, респ. на Боко Тиквата или на такива като Ботев и Левски.
16
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 3 седмици
Холивудските либерасти пускат такива роматнично-насилнически бози с които подстрекават глупавата част от населението към разбойничество. Но иначе са за забрана на оръжието.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Сата НАТО

Брадчед, опрей си логИката, че ще изкараш Ботев терорист както се мъчат едни пренаписвачи на историята ни.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Сата НАТО

Айдушките да, но не и хайдушките. Борбите за свобода въобще нямат нищо общо с обира на банки за собствено удоволствие. Помъчете се да направите някаква разлика защото я има.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 10

Приказките са едно, а реалните бандити съвсем друго и въобще не са приказни герои. Не са раздавали на бедните и не са се борили с владетеля.
12
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Сега ще ме оплюят доста хора, но хайдушките народни песни възпяват точно такива персонажи.
11
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
олицетворение на американската мечта-успех на всяка цена
-----

Трябва да си доста тьп да кажеш такова нещо, явно не си наясно с историята.
Психопати и откачени разбойници и убийци, които не се вписват в обществото, е имало винаги и през цялата история.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смешни сте! Човекът винаги е имал нужда от приказки. Още като дете, преди да заспи.С коя идеология или партия ще обясните приказката за Робин Хууд? Ами ако се върнем още по-назад?Робовладелският строй, каменната епоха, амебата? Тъй е било, тъй и ще бъде!
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До8: чети в тялото и после коментирай моля.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мда

Ъхъ. И как Хенри при теб стана на Иван, още повече че баща му се казва Айвърсън... И воъбще какво от това кой ги е предал. Добре е направил.
7
7
 
0
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Били са предадени от Иван Метвин...!? Нещо да ви говори това? Искам да видя колко ще ме наплюят.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До дедо Ташунко

Е...тая история се е развивала по време на Голямата депресия... После след 50-те до 80 те години на миналия век е било добре. Междувпрочем както и навсякъде по това време при двата противопоставащи се строя обващащи съответните съюзници. Стремежа двата строя да покажат кой е по-добър е довел до някой хубави неща. После всичко спихна и се омаза.
5
3
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
От американските ценности не само ми е дошло до гуша, но и ми се повръща. Преди промяната бях фен на тази държава, защото нищо не съм знаел за нея. Сега вече знам, че "това не е Рио де Жанейро", както казваше Остап Бендър. Американската "култура" пасва на хора с коефициент на интелегентност под 50. Сбърках, под 25. Америка е днешната "империя на злото". Казвам го с голямо разочарование и отвращение!
4
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Американската мечта си има и Тъмна страна.И тя също се толерира от системата!
3
1
 
7
 
! Отговори
Мне преди 3 седмици
Всъщност вечното чувство за онеправданост и вечната завист от бедните към богатите.