Учени оспорват понижения статус на Плутон

По думите на инициатора на петицията Алън Стърн мотивите за решението на съюза са политически, а не научни
3 сеп 2006 12:40,
Учени оспорват понижения статус на Плутон
Плутон беше смятан за деветата планета от момента на откриването си през 1930 г. Снимка: Ройтерс
Стотици американски учени оспориха скорошното решение , взето от международна група астрономи, според което статуса на Плутон на планета беше отменен, предаде Ройтерс.
Учените са изготвили петиция, в която оспорват дефиницията за планета, на която се основава решението.

Документът дава знак, че вероятно това няма да е краят на бурните дебати относно „ледено-скалното формирование“ в покрайнините на Слънчевата система, което се считаше за деветата планета, преди решението на Международния астрономически съюз миналата седмица.

По думите на инициатора на петицията Алън Стърн мотивите за решението на съюза са политически, а не научни.

Съюзът може да каже, че небето е зелено по цял ден, но това няма да го направи такова“, казва Стърн, астроном от Югоизточния Изследователски Институт в Боулдър, Колорадо.
Около 300 астрономи, подписали петицията, са решени да не използват приетата дефиниция. Те смятат да организират специална конференция догодина, на която да приемат по-добра дефиниция.

Плутон беше смятан за деветата планета от момента на откриването си през 1930 г. Повод за колебание обаче даде откриването на Ксена (Xena), тяло с по-големи размери, което се намира в съседство с Плутон.

След като отказа да приеме Ксена и две други тела за планети, Международния астрономически съюз реши да понижи статуса на Плутон и за пръв път да дефинира условията, на които трябва да отговаря една планета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации