Климатичната политика на ЕС води към икономически разпад

ЕИБ спира финансирането на проекти с изкопаеми горива
20 ное 2019 17:52,
26
Климатичната политика на ЕС води към икономически разпад
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че от 2021 г. спира финансирането на проекти, свързани с изкопаеми горива. От 2013 г. ЕИБ е дала 65 млрд. евро за ВЕИ-та и енергийна ефективност. Това означава, че банката води такава политика от много време и тя става все по-крайна. Това каза Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"От практическа гледна точка това означава, че би трябвало да стане малко по-скъпо финансирането на проекти, свързани с изкопаеми горива. Няма да има достъп до парите на ЕИБ. Публичният ресурс в ЕС се насочва само към ВЕИ-та и енергийна ефективност".

Но по думите му реалността е друга.

"Целият ЕС и особено Източна Европа има нужда от газопреносна инфраструктура. Интерконекторът България-Гърция, който в момента се изгражда, се финансира от ЕИБ".

Той обясни, че финансовият вакум ще се запълни веднага.

"Този някой друг идва със съвсем различни разбирания за социална, икономическа и екологична справедливост. Западният свят остава диктаторите да завладеят неразвитата част от света".

Според него ако само един континент предприема такива мерки, този континент се самообрича на икономически разпад. "Цената е много висока", допълни той.

Целия разговор вижте в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
ДокторЪ преди 4 години
Абсолютно вярно. *** политика и безмислени мерки. Трябва да се преосмислят идиотщини и крайни мерки на псевдо еколози. Екология разумна, ДА.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
путин е прав че ес зе се распадне
21
10
 
3
 
! Отговори
Много добре преди 4 години
Добре, но късно. Трябваше това да стане по-рано, сега глобалното затопляне е в толкова напреднал стадий, че най-вероятно е твърде късно. Добра инициатива все пак, дано и другите континенти да последват, все още има шанс.Който е против, за съжаление най-вероятно не разбира, че сме пред проблем от величина, с която човешкия род никога не се е сблъсквал досега. Трябва да се направи, даже е късно.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами хайде, затворете атомните и въглищните централи, спрете и руската газ. Не за дълго, само за 2-3 месеца, може и дни. Да останем на ВЕИ-та и да видим кон боб яде ли..
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германския бизнес преди години се оплакваше на Меркел от скъпия зелен ток,и послеси реши проблема като си купава от френски АЕЦ-ове.
18
1
 
11
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Самото производство на фотоволтаици е нерентабилно.Всяко нерентаболно нещо икономически изисква пренасочване на финансиране и е неегективно.Това значи комунизъм а както знаем комунизма винаги се агромолясва.По-добро от Аец е само овладяването на термоядреният синтез.Но тъй като това засега е невъзможно Аец остава лидер.След Три Майл Айлънд Сащ не строят нови Аец но и не затварят старите след Чернобил Русия не се е отказала от Аец и даже строи нови.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!И като си сложиш фотоволтаик вечер ток от къде?
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нефтеното лоби плаща за такива новини. Опитват се да ви убедят, че да дишаш дизела е полезно за здравето.
15
1
 
4
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
И кои са лидерите на ес германия ли които ако не са американските дотации са свършени или пък италия която е все на червено или па производителя на краставици испания.ЮК строи френски аец бтв.
14
6
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Кхъ-кхъ, франсетата не са лидер на ЕС в абсолютно нищо освен с проблемните си АЕЦ. Тука удари десетката. Много си смешен с този ник. Надявам се той не е вдъхновен от една от най великите пънк банди, които са показали отношението си към атомната енергия в "London is calling". Но ти, душичке, си леко сбъркан, но затова пък, силно невеж.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя *** не е еколог и няма професионална биография свързана с климатичните промени или заобикалящите ги научни дисциплини.Не се вързвайте на шарлатани.
12
8
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ДА СЕ НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ ЗА НАРОДА!НИЕ МОЖЕМ И САМИ ДА СИ ГЕНЕРИРАМЕ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ!В ГЕРМАНИЯ , ВСЯКА КЪЩА Е СЪС ФОТОВОЛТАИЧНА СИСТЕМА!ВЪГЛИЩАТА И ДЪРВАТА НЯМАТ БЪДЕЩЕ И САМО ЗАМЪРСЯВАТ ОКОЛНАТА СРЕДА!
11
1
 
17
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Не му трябвали атомни сектанти само дето Франция лидерът на ЕС има 60 атомни централи.Клоуни
10
6
 
8
 
! Отговори
БС преди 4 години
В България, трябва да разберете че не е нормално да сте 100 години назад. Германците и Датчаните го започнаха това преди 10 години и сега са доста напред. Какво само се оплаквате?
9
13
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Ами нали все някой трябва да започне с мерките за опазването на планетата ни, бе икономисте! Не всичко, винаги трябва да е за пари. Европа от няколко века е авангард за визионерство и технологичен прогрес, така ще бъде и сега. Не ни трябва светът на ***т.е. грухтящи в кочинЯта. Атомните сектанти нека си вият. Повечето са жертви на Чернобил и явно искат още облъчване. 21и век сме, хей! Някои кратуни са още с пещерно мислене.
8
5
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Би трябвало т.н.зелени ,еколози и защитници на т.н възобновяеми източници да обяснят колко е екологичен слънчевия панел,от какви екологични материали и по какви екологични технологии се произвежда и къде се произвежда.Също така да обяснят колко са екологични литиевите батерии,какви екологични материали се влагат,колко години им е годността и след това какво ще се прави с тях!?За ветрогенераторите -след това!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има доста хора, които паразитират върху климатичните промени. А доган яде студен резерв. 28 милиона на година....
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ИванБез атомна енергия и природен газ европейската икономика умира със 100% сигурност, но нали сме модерни, нали сме еко хипи-либерасти и ще гоним поредната утопия. ВЕИ или вятърните турбини и фотоволтаиците са най-голямата глупост измисляна някога, на тях не може да се зачита - сега подават енергия в мрежата, след 3 минути не, кой ще компенсира и поддържа напреженито в мрежата е въпроса?
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
биткойн
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа от доста години вече деградира, но пък и не малко европейци са в дива еуфория от което, така че всичко е точно - курс право към дъното.