Можем ли да убедим ЕС, че РСМ не отговаря на изискванията за членство?

България трябва да е проактивна, македонското общество се облъчва с омраза
8 юни 2022 09:00, Анисия Иванова
82

Френският президент Еманюел Макрон е готов да посрещне българските и македонските власти в Париж в подходящ момент, за да сключат двустранното си споразумение. Това съобщиха официално от президентския кабинет на Макрон в Париж. Премиерът Кирил Петков заяви вчера, че страната ни няма да направи нищо под натиск.

"Трябва да сме наясно какво точно ще ни бъде предложено на тази среща, ние нямаме яснота за френските предложения. Важно е дали Франция самостоятелно ще бъде гарант за тези преговори или това споразумение ще стане част от общата преговорна рамка. Ако е второто, тези предложения трябва да бъдат одобрени от всички страни членки на ЕС. Ние имаме индикации, че те няма да бъдат одобрени от Чехия, Словакия, Унгария. Можем да се простим с тази мечта нашите изисквания да бъдат включени в преговорната рамка", коментира журналистът Георги Пашкулев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според адвокат Станислав Станев, Макрон може да помогне, ако и двете страни имат желание.

"Аз съм скептичен дали ще има резултат. Действително Северна Македония се намира под тежкото влияние на Сърбия. Когато България и РСМ подписаха Договора за добросъседство, Сърбия реши да изтегли цялата си мисия от Скопие. Такъв акт би означавал обявяване на война. Това показа, че към онзи момент България беше на прав път. За да се развие договорът, България трябваше да бъде проактивна", заяви докторът по международно право и международни отношения пред Bulgaria ON AIR.

Юристът подчерта, че от началото на 2019 г. от лидер и двигател на преговорния процес, България е заела реактивна позиция - реагираме на дразненията.

"Българският национален интерес е идентичен с европейския интерес. Част от него е "не на омразата". Македонското общество се облъчва с омразата, то трябва да застави политиците да спрат езика на омразата. Ние искаме да ѝ помогнем да влезе с достойнство и гордо вдигната глава в ЕС", допълни Станев.

Журналистът Георги Пашкулев призова политиците да отправят ясни и точни послания пред европейските страни.

"Не съм сигурен, че ние ще прокараме нашите предложения в преговорната рамка. Трябва да убедим ЕС, че РСМ в момента не отговаря на изискванията за членство, не спазва правата на българската общност. Ние се отнасяме много добронамерено към РСМ. Искаме да се разберем с тях, а не да включваме ЕС в този процес. А те през последните 2 г. все по-често правят кампания на антибългарска основа, с обиди към нас, което е недопустимо. Нито Франция, нито Дания, Австрия и други страни членки желаят разширяване на ЕС в този момент", заяви журналистът.

Той е категоричен, че международен натиск към България има, но не трябва да се поддаваме.

"Натиска го има. Но ние имаме нашите национални интереси. На този етап Северна Македония, със своята политика, е заплаха за тези интереси. Трябва да има проактивна политика, България да печели приятели. През годините се показа, че България няма приятели в чужбина или не ги използваме правилно", добави Пашкулев.

Националните и европейските интереси се преплитат във връзка с еврочленството на РСМ, убеден е и адвокат Станев.

"Недостатъчният капацитет на нашите управляващи пречи. Ако можем да отправим правилното послание на тези разговори, фокусът на натиска ще се обърне към Скопие. Ще им се обърне внимание, че България всъщност много помага. Друг проблем е, че  българското общество не познава РСМ, за която милее. Хората не знаят кой е Тодор Александров, а той е личност от ранга на Левски", уточни юристът.

По думите му в РСМ има политици, чийто приоритет е Сърбия да стане член на ЕС преди Северна Македония. Тогава Сърбия ще поставя условия на Македония, а не обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаме право на вето как пък зора да е в нас? Не ние трябва да доказваме, а тези които се натискат да влязат. Ако нямаме право на вето то тогава няма значение какво мислим и искаме ние.
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските политици се подиграват с Македонците,това е.Номскоро ще се промени всичко.Ако ЕС са лицемерни,от САЩ не са.
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се подиграва с Македонския народ,без значение от коя етническа група е.Включително и с Българите от Македония
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60Живееш в някаква много тъжна паралелна вселена.
56
1
 
4
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 1 година
След като проф. Овчаров каза че, Сергей Станишев и руската *** Елена Йончева , не са подкрепили тезите на БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ за разрива между БЪЛГАРИЯ и северна македония - направете си извода какви НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ИМАМЕ НА РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ В ЕС. Време то за гражданска ОСВОБОДИТЕЛНА ОТ КОМУНИЗМА И РУСИЯ ВОЙНА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ЧАС ПО СКОРО!!!!! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ 11
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон може да махне Ниойския диктат и Македония ще влезне в бг. Но никой във Франция не го прави след 1919 г.
54
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България най-ползваната дума от детска възраст е думата НЕ.Затова няма да бъдем никога щасливи.Мизерни до край.Макетата са същите като нас. Питайте едно Българче или Македонче дали може да Ви даде играчката и те ще Ви отговорят : НЕ. Това е.
53
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен най-добре е България да бъде изгонена от ЕС.Май го заслужава. От влизането ни в ЕС,сами крадяха парите от ЕС и нищо не достигна до обикновения човек.За обикновените хора нищо не се получи.Само забогатяха мутрите.За Македония ше е същото.Тяхните мутри ще станат по-богати.А пенсионеритени ще получават пенсии само за храна и лекарства.ЕС са лицемери.Защо не контролираха пътя на парите в БГ? Най-добре е всички свестни от МК и БГ да мигрират.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На събитието ,което са организирали нашите историци в ЕС имало двама Евродепутати.Това което се говори тук,върши работа само за нашите овчички В Европейския съюз са навясно.Само ще ни помислят за Путинисти нищо повече.
51
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЕС им е ясно всичко и сега съжаляват,че са допуснали България в ЕС.Но лакто и да е ,за тях е важно да има мир.Но ако беше първо влезнала Македония и след това България,щеше да е по-добре.Зщаото Македонците винаги са съжалявали Българите,докато Българите винаги са завиждали на Македонците.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ЕС и НАТО са империалисти нямаме друг исход освен да излезем от ЕС и нАТО. 150 г. след Берлинския и 80 г. след Паришкия договори са все срещу България.
49
2
 
7
 
! Отговори
Ние преди 1 година
Нямаме нужда да убеждаваме, а просто да обясняваме ! Който има очи, уши и ум, нека да вижда, чува и разбира !
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да убеждаваме никой. Просто казваме "Не" и не се обясняваме!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябва отново да убеждаваме, да ли жем и мажем чуждите ботуши? Казваме си мнението, мотивираме го и си упражняваме правото на вето. Не е нужно да се връзвате на поредните кирчови лъжи - не е нужно да убеждаваме когото и да било. Фактите са ясни. Всеки следва да си защитава интереса. Само дето нашите предатели не го правят, за разлика от останалите си колеги.
46
7
 
1
 
! Отговори
сс преди 1 година
В България и македония има руска пропаганда с една цел да се мразят двете държави. България да напусне ЕС и да стане с македония васални държави на москва.
45
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма да убеждаваме никого затваряме тази страница ес може да си приеме коготоиска македония е малка е бедна вноската и ще бъде нищожна значи друга е задачатада заградим сърбия отвсякъде от ес и нато и да прекъснем връзките с русия акоповторим провокацията като с украина още по добре балканите и без това са барутенпогреб затова бяха изгонени руските ченгете от балканите да не пречат
44
1
 
1
 
! Отговори
фермер преди 1 година
До51. Превозвачите сами са си виновни. Който иска се регистрира със собствен камион , както е в ЕС. И си носи отговорност. Българските водачи си изоставаха камионите и създаваха проблем в ЕС. С години се точат дела в Италия , Германия, Франция.
43
2
 
6
 
! Отговори
провинция преди 1 година
"Колегите" от европейския съюз трябва нас да убедят , а не ние тях , че РСМ отговаря на изискванията.Нещо сте се объркали.
42
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Историята и политиката пречат на двете страни . Това което ги обединява е изграждането на пътните коридори. Това трябва да се изпълни най бързо.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Макрон, защо съсипа българския транспортен ТИР-бранш? Защо сега си станал един сталинистки македонист? Защо ти е държава в ЕС, начело на която е сръбско-руски шпионски титово-комунистически елит?