Консумацията на захар може да доведе до сърдечен пристъп

Грижата за сърцето изисква по-малки количества сладко и напитки
9 фев 2014 09:13,
4
Консумацията на захар може да доведе до сърдечен пристъп
Източник: Reuters

Консумацията на прекалено много сладки напитки и храни може да увеличи риска от сърдечен пристъп, разкриват данните на голямо проучване в САЩ. Захарта може да доведе до увеличаване на килограмите, което вреди на сърцето.

Проучването разглежда данни от консумацията на захар сред десетки хиляди души в САЩ, както и фаталните изходи, вследствие на сърдечни проблеми. Установява се силна връзка между количеството консумирана захар и рисковете за сърдечносъдовото здраве.

При хората, които си набавят една четвърт от дневните калории от добавена захар, рискът от стигане до фатален изход, вследствие на сърдечносъдови заболявания, е повишен с повече от три пъти. Това откриват изследователите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта. 

От Световната здравна организация препоръчват добавената захар да не превишава 10% от общия калориен прием – 50 г за жени и 70 г за мъже. 

Захар се добавя към много различни храни – сладкиши, бисквити, шоколад, към някои газирани напитки и сокове. Трябва да се вглеждаме в етикетите на продуктите, на тях много често е посочено количеството захар, апелират експертите. 

Храните, които с много високо количество захар, съдържат 22,5 г захар на 100 г, а ниското съдържание е 5 г или по-малко на 100 г. 

Експертите обясняват, че захарта сама по себе си не е вредна – тя е нужна за енергийните нужди на тялото, но когато се консумира прекомерно, допринася за повишаване на теглото и може да допринесе за сърдечносъдови заболявания.

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Браво,дедо Мито! Само така!! Близвай си захарчица и да не ти дреме на дедовия!
1
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Мито преди 10 години
По-глупаво нещо не съм чел за последните ми 70 години. Откакто се помня изяждам по 4кг захар на месец чисто, а отделно сладкиши, компоти, шоколади, баклави, тиквеници, които не влизат в тези 4 кг. Така е и с 4-членното ми семейство. Нито сме диабетлии, нито имаме проблеми със сърцата. Имам проблем с хипертонията, бабата ми и синовете ми нямат.Захарта е директна енергийна храна за мускулите и мозъка, а сърцето е чист мускул.Вечер преди лягане изяждам 60гр. черен шоколад и заспивам като къпан.