В сезона на скарлатината - полезни данни

Симптоми, лечение и усложнения на скарлатината
9 май 2018 15:07,
0
В сезона на скарлатината - полезни данни
Източник: Reuters

Стрептококите от група А са често срещан инфекциозен причинител сред децата, които могат да засегнат дихателните пътища и кожата. Вторично инфекцията може да прогресира, засягайки на практика всички органи и системи. Усложненията, свързани със стрептококовата инфекция, са сериозни и понякога могат да бъдат животозастрашаващи. По тази причина е нужно ранно разпознаване, диагностициране и провеждане на агресивно и целенасочено лечение. 

Скарлатината представлява инфекциозно заболяване, което настъпва в резултат от инфекция на горните дихателни пътища или кожата с бета-хемолитичен стрептокок от група А. Отличителната му черта е развитието на характерен обрив. Причината е образуването на пирогенен екзотоксин от бактериите. Не всички деца, които имат стрептококова инфекция на горните дихателни пътища, развиват скарлатина. Това се случва в случаите, когато организмът не може да образува антитела срещу токсина. Инфекциозният причинител лесно се предава от дете на дете особено в затворени колективи, каквито са детските ясли и градини.
 
Как протича заболяването?
 
В началото са налице повишена телесна температура, обикновено над 38,5о С, болки в гърлото, лош дъх от устата, подути шийни лимфни възли, отпадналост, безапетитие, гадене, повръщане. 1-2 дни след това се появява и характерният обрив. Обикновено той започва от врата и бързо се разпространява към тялото и крайниците. Обривът е ситен макулозен, дифузен, като кожата изглежда зачервена и избледнява при натиск. В кожните гънки – под мишниците, слабините, лактите обривът е по-силен. При допир кожата е грапава. Кожата по лицето е силно зачервена, като около устата е бледа. В динамика в рамките на 3-4 дни обривът постепенно избледнява, като първо започва от лицето. След преминаване кожата се залющва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари