Вече и у нас: Лечение на миомни възли с емболизация

Процедурата отнема около час, при 80% от жените е успешна
Обновена: 9 авг 2019 11:56 | 9 авг 2019 11:56, Анисия Иванова
5

Нов щадящ метод за лечение на миомни възли предлагат вече у нас. Миомите са най-разпространеното доброкачествено образувание сред жените. Методът се нарича емболизация, а повече за него разказа д-р Ивета Ташева, началник на клиника по инвазивна кардиология.

"Това е процедура, която е известна от над 30 години. Първият път е направена по спешност на родилка след цезарово сечение. Емболизацията означава запушване на артериите, които хранят матката. В годините този метод е станал средство за лечение и на хронично кървене, каквито се появяват при миомните възли", обясни д-р Ташева пред Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно още, че по време на процедурата пациентката е в абсолютно съзнание, влиза се през брахиалната артерия над лакътя, стига се до двете утеринни артерии, където се поставят микрочастици, запушващи артерията. Те намаляват обема на миомните възли и клиничната симптоматика. Самата процедура отнема около един час.

При 80% от жените интервенцията е успешна, а при другите 20% се налага повторна процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не позната. Жената беше подложена на това. Вярно, сериозен дискомфорт, направо си болки, но пък по - добре ли е да ти отворят тялото и да ти изрежат и яйчниците покрай миомата? С огромните разрези и щети вътре и вън? Метода е за предпочитане пред всички други, които се използват в момента.
4
0
 
3
 
! Отговори
Башо Ташев преди 4 години
То това не е кой знае колко нова процедура но една позната се подложи и каза че след нея периодът е аадски болезнен.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е, че за да запушат артерия в матката влизат през лакътя... Като че ли няма по - подходящи и близки за влизане места...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видя ли български доктор и бягам далеч !
1
0
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
хората пари дават да им отпушват артериите, тука ще даваме да ни ги запушват. Има ли странични ефекти от процедурата? Като ми запушат тази артерия към матката, какво ми става с нея? Да не се окаже, че си носиме изсъхнал лист в корема, който ще донесе повече вреди отколкото ползи.